Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.11.2025, 14:53   #1
PlytoglowyCzlek
Data rejestracji: 29.01.2025
PlytoglowyCzlek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zabezpieczenie nadruku na DVD Inkjet Printable

Nie wiem czy dobry dział, ale mam pytanie: jak zabezpieczyć nadruk na płycie inkjet printable (i ogólnie atramentowe wydruki).

Kiedyś widziałem spraye specjalne do tego celu po ok 20zł ale teraz nie ma.
Zakup zza granicy teraz to byłoby ponad 100zł i też nie wiadomo, mogą być już przeterminowane.

Więc myślałem: może nada się lakier akrylowy?

Nie chodzi mi może o ekstremalne sytuacje typu lądowanie w sedesie, ale przynajmniej aby zabezpieczyć przed spoconymi palcami

(tak nawiasem: to zwykłe płyty wielokrotnie myłem pod kranem płynem do naczyń - ale podejrzewam, że z płyt printable nadruk by się zmazał...)
PlytoglowyCzlek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.11.2025, 15:11   #2
PlytoglowyCzlek
Data rejestracji: 29.01.2025
PlytoglowyCzlek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Myślałem wcześniej w ten sposób:
szukać lepiej specjalnego do płyt bo zwykły może mieć jakieś dodatki które zaszkodzą płycie,
ale z opisu sprayu typowo do płyt inkjet printable:
Cytat:
Toxic to aquatic life with long lasting effects Contains:
Hydrocarbons, C7-C9, n-alcanes, iso-alcanes, cycloalcanes; Acetone
więc już nie wiem
PlytoglowyCzlek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2025, 11:29   #3
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
zwykly lakier samochodowy w spray, tylko cienko bo sie rozmaze

Tagi
dvd, inkjet, nadruku, printable, zabezpieczenie

Twoje uprawnienia: