![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video). |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.05.2005
![]() |
Jaki program do backupów dla lajkonia w temacie?
Nazbierało mi się trochę oryginałów i w związku z tym pytanie: czym backupować gry (oczywiście tak, żeby z kopii można było korzystać jak z oryginału- możliwość tworzenia użytecznej kopii z kopii niewymagana)
![]() Wymagania: - program sam określa jak można zrobić kopię (wykrywa ew. zabezpieczenia, sam ustawia parametry, pisze, że można będzie grać tylko z obrazu z użyciem tego programu jako emulatora etc.) albo mówi, że na razie nici. Nie chcę szukać po necie parametrów kopiowania jakich należy użyć dla gry. - program umożliwia stosowanie oryginalnych patchy z utworzonymi backupami. - backupów można używać bez dodatkowych plików typu "nocdcrack" Nie przeszkadza mi, jeśli przez pół roku trzeba będzie poczekać na aktualizację programu- gry premierowe i tak kupuję bardzo rzadko. No i jak się wtedy posypie, to i tak nie ma problemów z wymianą egzemplarza. Wiem, że są GameJack, Alcohol, CloneCD ale co i jak dokładnie- nie wiem. Fajnie by było, jak w przypadku Clone CD, żeby płaciło się tylko raz, bez dopłat za aktualizację. No i żeby gry na DVD też obsługiwało. Jeśli to ma znaczenie, aktualnie mój napęd to NEC ND-2500A. Dzięki z góry za sugestie. X |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Witam.
Najskuteczniej i jednak dość łatwo korzystać z kombinacji Alcohol 120% i A-Ray Scanner. Najpierw wykrywasz zabezpieczenie A-Ray'em a potem wybierasz w A 120% profil z tą nazwą i po sprawie. A 120% emuluje tez to co trzeba (RMPS) i ukrywa ATIP- poza tym jest najlepszy do kopiowania SecuROM'a i wszystkiego co wymaga analizy DPM, DVD tez kopiuje. Co do ceny- za A 120% płacisz raz i masz aktualizacje za darmo ale nie tylko w ramach jednej wersji np 1.xx ale jak wyjdzie wersja 2.xx to nadal masz za darmo. Ponoć rozważają czy to zmienić ale zmiana nie bedzie działać wstecz- kto kupił/kupi- ten ma. Kopie oczywiscie umożliwiają korzystanie z patchy i za to je kochamy ![]() No i na koniec problem: NEC nie nadaje sie do kopiowania SafeDisca- poradzi sobie ze starszymi wersjami (przy programowej korekcji EFM) ale nie licz na skopiowanie nawet SD 2.9 nie mówiąc o nowszych. A SafeDisc jest nadal najpopularniejszym zabezpieczeniem. Nie wiem jak ta nagrywarka radzi sobie z odczytem DPM ale brak poprawnej korekcji EFM skreśla ja jako nagrywarke do backupów. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Czyli, jak przeczytałem przyklejony post o MFM, pozostaje mi w zasadzie czekać na pojawienie się nagrywarki z 3 owcami, a w międzyczasie mogę sobie sprawdzić jak są zabezpieczone moje gry?
Kurde, myslałem że nowe nagrywarki radzą już sobie z zabezpieczeniami ![]() No nic, dzięki za info. X. |
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
![]() |
Sheep 3 nie ma nic wspólnego z realnymi zabezpieczeniami- nie iadomo czy w ogóle da sie sworzyc nagrywarke która to nagra nie mówiąc o odczytaniu.
Sheep 3 jest tworem teoretycznym pokazujacym jak daleko mozna pójśc w komplikowaniu wzorów bitowych zeby oszukac koder EFM. Moja nie nagrała oczywiscie poprawnie sheep 3 ale bez problemu SafeDisc 4 (jak to napiszę jeszcze w jednym wątku to ktos mnie ochrzani za przechwalanie ![]() Najlepsze do kopiowania zabezpieczen sa nagrywarki LiteON- wszystkie produkowane w ciagu ostatnich 3 lat mają poprawna korekcję EFM (zarówno nagrywaki CD jak i DVD). Innymi słowy kopiuja zabezpieczenia znacznie nowsze niż te, które istniały kiedy je tworzono. |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Ha! Liteon! No proszę... może czas na zmiany. Na razie Liteon, Benq, LG czy Samsung to była dla mnie 2-ga liga.
To jeszcze pytanie, czy nagrywarki Liteon: a) są powtarzalnej jakości, np. czy trafiają się na niektórych dziwne problemy z nagranymi płytkami? Backupuję na DVD zdjęcia i dane i szlag by mnie trafił, gdyby coś się "kopało"? b) są ciche? maja wytłumione zamknięcie szuflady, jak NEC-e? c) są, generalnie, niezawodne (nie sypią się po jakimś czasie)? d) jakiś model jest szczególnie udany? X. |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() A w odpowiedzi: a)LiteONy lubia jedne płytki a innych nie- jak kupujesz im to co lubią to bedzie pieknie nagrywać. I nie zawsze jest tak, że lubia tylko najdrożesze. b) ![]() c i d) Nagrywarki DVD LiteONa były dobre do serii 8xx a potem do kitu w serii 1213/1633/1653. No i potem wyszedł 1673S na nieco zmodyfikowanym chipie, który jest bardzo dobra konstrukcją. Ładnie nagrywa i sie nie sypie- mimo, że jest to dośc popularna nagrywarką na forum trafia z nią niewiele problemów. Ma dobra korekcję i nagrywa CD dokładnie tak jak powinna a DVD dobrze ale na dobrych płytach. Nie radze pakowac do nie Vakossów czy czegoś takiego, ale za TDK albo Verby sie na pewno nie obrazi ![]() Rozumiem, ze Ci sie nie spieszy, więc weź pod uwagę, że 1673S i 1693S są ostatnimi nagrywarkami na tej serii chipsetów. Gdzies w lipcu najpóźniej powinna byc nowa seria na chipach "5". Oczywiście niewiadomo czy problemy z jakościa nagrania na nagrywarkach 1213/1633/1653 były spowodowane chipem czy niedoróbkami LiteOna, więc nie da sie przewidzieć czy nowa seria bedzie dobra czy znowu zacznie się poprawianie... |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
No to amba
![]() X. |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Heh, zawsze mogę jeszcze wpakować płytki do próżniowego pudełka i wpakować do zacienionego, chłodnego miejsca.
![]() No to teraz przynajmniej dość dokładnie wiem czego szukać. Dzięki za informacje. X. |
![]() |
![]() |
|
|