Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   [Komentarze] Gdy Alcohol 120% zawodzi - dodawanie rodzynków [v1.0] (https://forum.cdrinfo.pl/f11/komentarze-gdy-alcohol-120-zawodzi-dodawanie-rodzynkow-v1-0-a-54206/)

SMJ_Lębork_PL 07.01.2005 21:35

@Kapi
Twierdza jest zabezpieczona Starforcem tak na marginesie a nie SDisc`iem

giena 09.01.2005 18:38

Cytat:

Napisany przez SMJ_Lębork_PL
@Kapi
Twierdza jest zabezpieczona Starforcem tak na marginesie a nie SDisc`iem

Witam.
A ja posiadam Twierdzę (oryginał) i jest ona zabezpieczona SD 2.
Więc nie pisz czegoś czego nie jesteś pewien.
Giena

yo11 14.03.2005 11:09

A ja mam pytanie w sprawie dodawania plików!
Jak dodać kilka obrazów płyt tak, żeby wypalić je na jednym DVD???
Podobno robi się to programem UltraIso - ale ja za cholerę nie mogę. Proszę o pomoc.
Poz yo11

Loczek 14.03.2005 11:15

Cytat:

Napisany przez yo11
A ja mam pytanie w sprawie dodawania plików!
Jak dodać kilka obrazów płyt tak, żeby wypalić je na jednym DVD???
Podobno robi się to programem UltraIso - ale ja za cholerę nie mogę. Proszę o pomoc.
Poz yo11

Do tego wystarczy Tobie nero. Wystarczy stworzyc nowa komplilacje z danymi. Wrzucasz pliki z obrazami tak samo jakbys nagrywal pliki mp3 badz cokolwiek innego.

yo11 14.03.2005 11:28

Może żle napisałem. Chodzi mi nie o nagranie samych obrazów, ale tak przerobić żeby np. cztery obrazy zrobiły mi jedną płytę DVD Bootowalną i z tej jednej płyty mogę zainstalować całą grę a nie bawić się z 4 CD-R.
Poz yo11

Loczek 14.03.2005 11:46

Cytat:

Napisany przez yo11
Może żle napisałem. Chodzi mi nie o nagranie samych obrazów, ale tak przerobić żeby np. cztery obrazy zrobiły mi jedną płytę DVD Bootowalną i z tej jednej płyty mogę zainstalować całą grę a nie bawić się z 4 CD-R.
Poz yo11

To jest niemozliwe. Poprostu niewykonalne. Musialbys przerabiac instalator, chyba ze ... wiesz jak to zrobic.

yo11 14.03.2005 12:05

Cytat z "Aktualności IDG.pl"

Zrób sobie ISO

Robert Ścisłowski

12 października 2004 09:14
PC World Komputer
Ukazała się kolejna wersja programu UltraISO - bardzo przydatnego narzędzia do tworzenia, konwertowania i zarządzania obrazami płyt CD/DVD. Aplikacja odczytuje praktycznie wszystkie formaty obrazów dostępne obecnie na rynku. Dzięki niemu można np. zapisaną na 6 płytach CD grę, wypalić na 1 płycie DVD.

http://www.idg.pl/news/71398/100.html

Właśnie dlatego poszukuję osób które się na tym znają
Poz yo11

Mirekkk 19.03.2005 00:41

Co to są te rodzynki?

MacGyver 24.03.2005 19:54

Cytat:

Napisany przez Mirekkk
Co to są te rodzynki?

:haha:
Kupujesz w sklepie...paczka chyba za "złoty pięćdziesiąt" ;p
Ale jakoś mi nie smakują :ysz:
A tak na serio - przeczytaj 8pkt regulaminu forum a bedziesz wiedział co to "rodzynek", "słodzik" itp

Isengrim 08.06.2005 01:53

W kwestii przerobienia kilkupłytowej gry na dvd - zależy jaka gra. Najczęsciej na 1cd masz setup i rużny "pierdułki" (licencje, manuale itd), a na pozostałcych archiwa (cabinety, mpq, rary - zależy jaka firma to robiła) z plikami gry które wykorzystuje instalator. Najprostszą meto dą, bez ingerowania w strukturę instalatora jaest zrzucenie na twrdziel zawartości pierwszego cd i archiwów z pozostałych (autostarty z wyjątkiem cd1 oczywiście olewamy), a nastepnie wypalenie tego jako dvd iso. I teraz są następujące mozliwosci:
1. Instalator "chwyta" od rzu po kolei wszystkie części i instaluje nam całą grę (ok)
2. Prosi o brakujacy plik z możliwoscia wskazania ścieżki dostępu (też ok, bo podajemy ścieżkę na naszym dvd)
3. Jęczy o następna płytę bez mozliwości wyboru scieżki dostepu do pliku (dupa zbita, nie zainstalujemy z naszego dvd)

Jeżeli zdarzył się nam przypadek 3, to musimy użyć innej metody, niestety potrzebna jest tu pewna wiedza. Konkretnie tworzymy własny instalator (ja używam do tego Installshield Expres) i lokujemy w nim wszystkie potrzebne pliki. Uprzedzam ze to nie łatwa zabawa, ale mozna wtedy na podmienić orginalny exe ze "słodzikiem" juz na poziomie instalatora i gra instaluje sie gotowa do gry.

Isengrim 08.06.2005 02:00

Loczek, jeżeli twierdzisz że to niewykonalne, proponuje małe doświadczenie na grze z którą się właśnie bawię, konkretnie Cossacks 2. Zrzuć zawartosć obu dysków i wypal( nie zrzucaj tylko autorun z cd 2) Oczywiście w takim wypadku nie ma mowy o kopii 1:1 wiec zabezpieczenia dają o sobie znać i trzeba "słodzić", ale nie o kopię 1:1 tu przecież chodziło. Gra instaluje sie bez problemu, jedyne co dodałem od siebie to własne menu start z którego odpalam firmowy instalator gry i "ciacho" nocd, ale to juz moje wygodnictwo :)

copy'ernick 07.07.2005 14:57

Apropos "rodzynków". Czy ktoś "bawił" się Lego Star Wars bo mi nic nie wychodzi. Po włożeniu rodzynka gra odpala się (chyba) w jakimś trybie demo. O co chodzi. Pomocy!!

Bazyss 08.07.2005 21:00

Wielkie dzieki dla zalozyciela Topica!! wlasnie czegos takiego szukalem :)
teraz mam juz problem z glowy.

wszytko dziala znakomicie !!

pozdro.

wuju56 14.07.2005 11:44

Co to są rodzynki? = Poprawiona wersja artykułu malowa

Rodzynek to inaczej *****.
Poniżej przedstawiam opis jak zrobić działającą kopię programu/gry, gdy nie można jej przegrać i gdy konieczny jest *****. Nie trzeba się martwić jakimkolwiek zabezpieczeniem, gdyż po ZCRACKOWANIU aplikacji wszystko będzie działać w jak najlepszym porządku.

------------------------------

Co będzie nam potrzebne?
- Komputer z nagrywarką
- Alcohol120% (najlepiej najnowsza wersja)
- UltraISO (najlepiej najnowsza wersja)
- "Trochę miejsca" na HDD
- Program/gra do którego/której chcemy dodać CRACKA
- "Czysta" płyta CD/DVD
- Wyszukiwarka *****ÓW

Krok 1: Tworzenie obrazu płyty.
1.) Uruchamiamy program Alcohol 120% i wybieramy opcję "Kreator odczytu" po uprzednim umieszczeniu w napędzie płyty do której chcemy dodać znalezionego przez nas w sieci CRACKA.

---------------

1.) W kolejnym oknie wybieramy napęd w którym znajduje się płyta oraz profil, z jakim obraz ma zostać utworzony (jest to obojętne).

---------------

1.) Wybieramy lokalizację, w której zostanie utworzony obraz.
2.) Wpisujemy nazwę obrazu.
3.) Wybieramy format pliku z obrazem ***8211; ISO.

---------------

Tak tworzy się obraz płyty.

Krok 2: Edytowanie obrazu płyty = Dodawanie do naszej kompilacji CRACKA.

1.) Uruchamiamy program UltraISO.
2.) Naciskamy ikonkę "Otwórz".

---------------

1.) Lokalizujemy wcześniej utworzony obraz.
2.) Wybieramy obraz do edycji.

---------------

Teraz w górnej części programu widzimy zawartość obrazu, a w dolnej naszego HDD.
1.) Tworzymy nowy folder w naszym obrazie, w którym będzie znajdował się ***** poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy i wybranie opcji "Nowy katalog".
2.) W dolnej części programu lokalizujemy na HDD naszego CRACKA, który zostanie dodany do obrazu płyty.

---------------

1.) "Wchodzimy" do nowo utworzonego folderu.
2.) "Przenosimy" tam CRACKA metodą "drag&drop".
3.) Klikamy na ikonkę "Zapisz" aby zapisać dokonane przez nas zmiany.

---------------

1.) Wybieramy lokalizację dla "ZCRACKOWANEGO" obrazu płyty.
2.) Wybieramy nową nazwę dla obrazu z dodanym CRACKIEM (musi być inna od poprzedniej).

---------------

Tak zapisuje się "ZCRACKOWANY" obraz płyty.

Krok 3: Nagrywanie wyedytowanego obrazu.

1.) Uruchamiamy program Alcohol 120%.
2.) Wybieramy opcję "Kreator nagrywania".

---------------

1.) Lokalizujemy odpowiedni, nowoutworzony obraz płyty.

---------------

1.) Wybieramy urządzenie w którym znajduje się czysta płyta na którą będziemy nagrywać nasz obraz.
2.) Określamy prędkość zapisu płyty.
3.) Ustawiamy profil na Normal CD.
4.) Przystępujemy do procesu nagrywania.

W ten sposób możemy również dodawać inne pliki do obrazów płyt: pliki tekstowe, multimedia i wszystko co nam się zamarzy.

"Trochę wiedzy"
***** - Niewielkich rozmiarów program (zazwyczaj patch) służący do omijania zabezpieczeń w innych programach. Umożliwia korzystanie z nielegalnej kopii komercyjnego programu przez unieszkodliwienie procedur zabezpieczeń np. procedur sprawdzających numer seryjny programu, klucz sprzętowy itp. Ponadto, niektóre cracki pozwalają na korzystanie z komercyjnych programów bez konieczności umieszczenia płyty CD w napędzie CD-ROM. Istnieją również cracki pozwalające na wyłączenie ograniczeń (czasowych, funkcjonalności) darmowych wersji demo programów.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org"

Deus 14.07.2005 13:18

definicja niezła, tylko z jednym się nie zgodzę - w większości 'modyfikacji' do gier nie ma patcha tylko przerobiony exec gry - aktualnie większości CD protectorów nie da się tak łatwo patchować...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:57.