![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video). |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.03.2003
![]() |
![]()
Witam wszystkich.
Przeszukałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale nic na ten temat nie znalazłem. Postaram się opisać problem w najprostszy sposób. Otóż mam dwa kompy: stacjonarny i laptop. W tym pierwszym siedzi LiteOn SHW-1635S, w laptopie natomiast LG GMA-4082N. Z Litkiem nie miałem do tej pory żadnych problemów. Niedawno kupiłem laptopa i problem zaczął się z nagrywaniem na nim płyt. Wypaliłem na płytce DVD+R x16 Verbatim parę filmów avi zgranych z VHSa. Nagrałem jako zwykłą kompilację jednosesyjną DVD ISO w Nero. Po wypaleniu chciałem zrobić kopię płyty używając również Nero, jednak tym razem na komputerze stacjonarnym. I tu pojawił się problem, gdyż przy próbie odczytu płyty "źródłowej" wywala mi komunikat, że płyta jest chroniona prawami autorskimi (inaczej: jest zabezpieczona) i każe mi włożyć inną płytę. Przecież płytkę tą nagrałem jako zwykłą DVD+R, dlaczego miałaby być zabezpieczona? Ponownie nagrałem aviki na płytkę, tym razem na kompie stacjonarnym, również jako DVD ISO w Nero. Ta płytka później skopiowała się bez problemu. Moje pytanie jest następujące: czyżby napęd LG zabezpieczał przed kopiowaniem nagrywane w nim płyty? Czy jest opcja wyłączenia tego "czegoś". Proszę wszelką pomoc, gdyż boję się teraz cokolwiek nagrywać na LG'ku. Chciałbym jeszcze zauważyć, że przy próbie odtworzenia nagranej płytki z avikami (divxy) na konsoli PSTwo, odtwarzacz SMS wywala mi błąd: "Illegal disc ...". Nagrywając tą samą płytę na LiteOnie nie ma żadnych błędów. PS: Nie wiedziałem do jakiego działu napisać, więc proszę o ewentualną poprawę. Pozdrawiam.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.08.2004
![]() |
Czy napęd w stacjonarnym poprawnie odczytuje jej zawartość ?
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Rozumiem, że zawartość płytki nagranej w laptopie? Owszem. Bez problemu mogę zgrać plik "ręcznie". Jednak opcja kopii płyty nie działa, bo jest "śmiesznie" zabezpieczona
![]()
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() |
Kto jest producentem laptopa, mo***380;e to ma***322;y "prezent" od niego siedz***261;cy w oprogramowaniu firmowym, np. w przypadku Sony to nawet nie by***322; bym za bardzo zdziwiony.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Lenovo 3000 N100 model TY031PB (z Celeronem M 420 na pokładzie). Czy to w ogóle możliwe, że nagrywarka może sama zabezpieczać płyty DVDR bądź CDR?
|
|