![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video). |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.02.2004
![]() |
Cytat:
Na początek kilka wniosków do których doszedłem w czasie 13 godzin podczas których próbowałem zrobić kopię tej gry: - można zainstalować na "słodzonej" wersji Gothic2 - wszelkie programy jakich używałem do kopiowania (BlindWrite, Alkohol, GameJack itd.) poprawnie tworzą obraz tej płyty (profil SD2lub3) jednak żle wypalają płytę: "tworzą " dodatkowe błędne sektory( w najlepszym przypadku alkohol najnowszy utworzył jeden dodatkowy błędny sektor) a to gra sprawdza błędne sektory na początku więc lipa. -po trzecie po każdym uruchomieniu komputera i włączeniu gry następuje dokładna analiza oryginalności płyty(wyświetla się okienko ze ściemą że następuje konfiguracja wirtualnego systemu plików czy coś w tym rodzaju).Z moich doświadczeń doszedłem do wniosku że a.) sprawdzane są błędne sektory b.) sprawdzany jest ATIP c.) szukanie programów do kopiowania płyt(prawdopodobnie sprawdza też pod tym względem rejestr) d.)szuka napędów wirtualnych i nie pozwala na uruchomieniu z nich płyty(przy włączaniu gry albo gra zawiesza kompa albo zwraca błąd) -po czwarte prawdopodobnie podczas gry od czasu do czasu sprawdzane jest ATIP Tak więc emulowanie nie udało mi się zrobić żadnym najnowszym programem(aha nie prubowałem emulacji najnowszym alkoholem z opsją RMS... czy jakoś tak wiesz o co chodzi nie pamiętam dokładnie skrótu tej opcji w alkoholu.) Moim celem było zrobienie kopii działającej. Dokonałem tego przy pomocy... no właśnie CLONE CD v.5.0.42 (taką wersję miałem) a więc krótko odczyt i zapis profil GamePc prędkość 4, i po kłopocie. A teraz jesli chodzi o instalkę. Jeśli masz zainstalowane jakiekolwiek programy do kopiowania cd Clone, alkohol itd. usuń je przed instalką i DOKŁADNIE WYCZYŚĆ REJESTR WINDOWS ZE ZBĘDNYCH WPISÓW.Dalej zainstaluj program GameJack(jest na razie nie wykrywalny przez grę) w najnowszej wersji :posłuży on do ukrywania ATIP(CloneCD wykrywa a co do alkoholu to chyba też więc one ATIPu nam nie ukryją).Zainstaluj grę z wykonanej kopi ALE NIE WŁĄCZAJ JEJ. I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE ZA KAŻDYM RAZEM JAK CHCESZ SOBIE POGRAĆ WŁĄCZ GAMEJACKA Z OPCJA UKRYJ ATIP(na lewo po prawej) i dopiero puźniej graj(oczywiście muwię tu o uruchanianiu gry z nagrywarki(z każdej odpali), jeśli odpalasz z CD-ROMu lub DVD-Romu nie instaluj wogóle GameJacka). UWAGA! JEŚLI CHOĆ RAZ URUCHOMISZ GRĘ Z NAGRYWARY I ZAPOMNISZ UKRYĆ ATIP GRA NIEDOŚĆ ŻE NIE WYSTARTUJE JUŻ PUŹNIEJ NAWET Z ORYGINAŁU TO BĘDZIESZ MUSIAŁ dokładnie wyczyścić rejestr( wydaje mi się na podstawie moich doświadczeń że informacja o uruchomieniu z pirackiej kopii jest zapisywana gdzieś w rejestrze a wiem to z tego że bez czyszczenia rejestru po nowej instalce też mi nie chciała działać nawet na oryginale)WSZYSTKO INSTALOWAĆ OD NOWA tj. Gothica2 i dodatek noc kruka. To tyle trochę się rozpisałem ale chciałem ostrzec przed tymi bardzo niemiłymi rzeczami inne osoby pragnace wykonać działający backup swojej gry. Daje 90% że taką kopię można wykonać na każdej innej nagrywarce.Ja swoją kopię robiłem na 2-letniej już spawarce CDRW LiteOna i uważam że LiteOn jest THE BEST. Aha tak wykonana kopia może nie działać na starych, zdezelowanych CD-Romach typu noname. Jeśli z taką kopią będziesz miał problemy to zrób inną kopię bazując na kopiowaniu SecuRoma 4.8 czyli -zrób obraz clonecd speed 4, profil gamepc -zrób plik BWA BWA builderem -wrzuć oba obrazy to TwinCreatora ustaw max size800M, Twin step 15, -wypal plik patched.ccd clonemCD speed 4, profil gamePC. Ten wariant też działa. Powyższy artykuł powstał tylko w celach wykonania działającego backupu gry. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz na maila cruck@wp.pl |
|
![]() |
|
|