Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.03.2005, 17:09   #1
Zaprenumerowany
 
Avatar użytkownika KaPi
 
Data rejestracji: 16.09.2003
Lokalizacja: 49° 41' 43,2" N 22° 01' 10,7" E
Posty: 410
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Pomysł: sposób na SafeDisc 3

Gdzieś przeczytałem, dlaczego obrazy płyt zabezpieczonych przez SafeDisc 3 działają, a po nagraniu już nie. Podobno, zabezpieczenie po nagraniu wykrywa, że to nie płyta tłoczona, tylko nagrywana. Mój pomysł jest taki, żeby nagrać pliki na DVD+R - podobno można tam oszukać napęd wmawiajac mu, że jest to DVD-ROM, a nie +R. Czy udałoby się, gdyby nagrał tak obraz z SafeDisc 3? Czy można tą samą sztuczkę zastosować na płytkach CD? (z tym ROM-em)
KaPi jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.03.2005, 20:09   #2
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Posty: 575
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zabezpieczenie faktycznie wykrywa rodzaj płyty ale w CD nie można tego zmienić (można tylko ukryć ATIP) W DVD nagrywanie z bitsettingiem ułatwi sprawę ale nadal pozostaje najważniejsza kwestia- wzory błędnych sektorów których większość nagrywarek nie potrafi nagrać (nie mają poprawnej korekcji EFM). I tu inna kwestia- gdzieś przeczytałem, że nagrywarki DVD nie nagrywają DVD w trybie RAW tylko DAO czy SAO. Jeżeli to prawda to nie będą w stanie nagrać płyty DVD zabezpieczonej SafeDisciem 2.51 bez pomocy emulacji a o SafeDiscu 4 w ogóle nie ma co myśleć (płyty CD za to bedą mogły nagrać bo większość obsługuje zapis w trybie RAW na CD)

Czy ktoś z posiadaczy nagrywarki DVD może to sprawdzić?
downloads jest offline  
Stary 10.03.2005, 09:16   #3
Registered
 
Data rejestracji: 04.01.2003
Lokalizacja: Inowrocław
Posty: 104
giena zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Gdzieś przeczytałem, dlaczego obrazy płyt zabezpieczonych przez SafeDisc 3 działają, a po nagraniu już nie.
Witam.
Działają po nagraniu.I to bez pomocy wspomagających programów typu alc czy gamejack.

Giena
giena jest offline  
Stary 10.03.2005, 15:48   #4
Zaprenumerowany
 
Avatar użytkownika KaPi
 
Data rejestracji: 16.09.2003
Lokalizacja: 49° 41' 43,2" N 22° 01' 10,7" E
Posty: 410
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jasne, że działają, ale nie wszystkim. Do teraz jeszcze nie odkryto, co jest ważne przy nagrywaniu SafeDisc 3.
KaPi jest offline  
Stary 10.03.2005, 18:44   #5
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Posty: 575
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Jasne, że działają, ale nie wszystkim. Do teraz jeszcze nie odkryto, co jest ważne przy nagrywaniu SafeDisc 3.
No nie przesadzaj- nagrywarka musi obsługiwać korekcję EFM i musisz mieć odpowiedni nośnik i to z tym może byc problem bo każda nagrywarka lubi co innego chociaż w miare bezpiecznie mozna założyc, że najlepsze nosniki sprawdzą się wszędzie. Blacklisty i sprawdzanie ATIP są dodatkiem ale nie częścią zabezpieczenia.
downloads jest offline  
Stary 10.03.2005, 20:06   #6
Zaprenumerowany
 
Avatar użytkownika KaPi
 
Data rejestracji: 16.09.2003
Lokalizacja: 49° 41' 43,2" N 22° 01' 10,7" E
Posty: 410
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czyli uważasz, że już znana jest powszechnie metoda przegrywania płyt z zabezpieczeniem SafeDisc 3.20? A czytałeś może inne wątki w tym dziale?
KaPi jest offline  
Stary 10.03.2005, 22:29   #7
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Posty: 575
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Czyli uważasz, że już znana jest powszechnie metoda przegrywania płyt z zabezpieczeniem SafeDisc 3.20? A czytałeś może inne wątki w tym dziale?
No właśnie czytałem i pisałem. To nie jest trudne- jest łatwe albo prawie niemożliwe. Jeżeli masz nagrywarkę na chipie MediaTek albo Toshiba to zawsze Ci sie uda. Jeżeli na chipie np NEC to przepadłeś. Ludzie z nagrywarkami, które nie robią pełnej korekcji moga sie pobawić w emulację EFM i czasem sie udaje (LG 4163B) ale częściej nie (LG 4160B, NEC, Samsungi z przed mariażu z Toshibą, BenQ, NEC ,Plextor [poza Premium] itd).

To zabezpieczenie opiera sie cały czas na jednym pomyśle- kazda nagrywarka odczyta wzory błędnych sektorów ale nie każda je zapisze i kolejne wersje maja tylko trochę bardziej skomplikowane wzory bitowe. Tylko, że jeżeli nagrywarka wykonuje poprawnie modulację EFM to SafeDisc jest niegroźny- dla przykładu ja mam LiteONa z 2002 roku (czyli był już SD 2.51 ale 2.8 chyba jeszcze nie) i kopiuje SD 4 i pewnie jeszcze nie jeden skopiuje bez żadnej emulacji.
Troche problemów sprawiają blacklisty ale główna zmiana dotyczy chyba wymagań dot. krążków. O ile SD 2.9 mozna było nagrac na czym się chciało i chodziło o tyle SD 3.2 i 4 wymagają dobrych CDR/CDRW. I to nie znaczy Verbatimów czy TDK tylko jeżeli juz to tych najlepszych Verbów czy TDK- sprawdziłem na tych tańszych Verbatimach, TDK, Hawkach, Basfach i Sony. Na żadnym nie działało. Na CDRW jest łatwiej nagrać ale też na dobrym- nie działało na HP, MediaStore, na EMTEC i LiteONie działało tylko z emulacją EFM a dopiero na TDK i Memorexie śmiga ąż miło bez emulacji.

Nie sprawdziłem na droższych CDR bo jakoś nigdzie nie widziałem niczego na podkładach TY ani krążków TDK Silver które podobno się doskonale nadają. Ponoć Plextory są świetne (nigdy na oczy nie widziałem ich krążka ) i CDR HP (2,6PLN za sztukę).

Ludzie mają mnóstwo problemów bo większość nagrywarek nie radzi sobie z EFM i stąd te posty które "może czytałem"
downloads jest offline  
Stary 11.03.2005, 14:07   #8
Registered
 
Data rejestracji: 04.01.2003
Lokalizacja: Inowrocław
Posty: 104
giena zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Jasne, że działają, ale nie wszystkim. Do teraz jeszcze nie odkryto, co jest ważne przy nagrywaniu SafeDisc 3.
Jak by nie odkryto,to by nie można było tego pyknąć.Kolega ,,downloads" ma rację i chyba ci wytłumaczył z polskiego na nasze.
Wczoraj specjalnie usiadłem przy Sims 2 i zrobiłem odczyt max i zapis max gamejack4 i do tego jeszcze była płyta za 50 gr z kopertą.
Gra działa bezproblemu,a nie ma żadnego wspomagacza typu alc czy gamejack.
Giena
giena jest offline  
Stary 11.03.2005, 15:03   #9
Zaprenumerowany
 
Avatar użytkownika KaPi
 
Data rejestracji: 16.09.2003
Lokalizacja: 49° 41' 43,2" N 22° 01' 10,7" E
Posty: 410
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gdzie można znaleźć listę odpowiednich nagrywarek, które potrafią sobie poradzić z SafeDisc 3?

P.S. Nie wiedziałem, że jest SafeDisc 4... :/
KaPi jest offline  
Stary 11.03.2005, 16:51   #10
Registered
 
Data rejestracji: 04.01.2003
Lokalizacja: Inowrocław
Posty: 104
giena zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam.
Polecam na dzień dzisiejszy Samsung TS-H292,łatwo radzi sobie z SD.3
Mam dwie takowe i bez problemu pykam na nich sd(sims2,Colin4,Sacred plus,Nfsu2,Fifa2005).Fajnie współpracują te palarki z gamjack4.Głównie teraz tym programem nagrywam kopie gier zabezpieczonych.

Giena
giena jest offline  
Stary 11.03.2005, 18:11   #11
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Posty: 575
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Gdzie można znaleźć listę odpowiednich nagrywarek, które potrafią sobie poradzić z SafeDisc 3?

P.S. Nie wiedziałem, że jest SafeDisc 4... :/
Można skorzystać z tego: http://www.clonyxxl.net/moderatori/l...ult.php?page=a Jeżeli nagrywarka ma 4 "diabełki" to jest duża szansa na kopię.

Na cdfreaks.com w przyklejonych są wątki dotyczące napędów kopiujących SD 3.15, 3.2 i 4. http://forum.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=80
downloads jest offline  
Stary 11.03.2005, 22:14   #12
Zaprenumerowany
 
Avatar użytkownika KaPi
 
Data rejestracji: 16.09.2003
Lokalizacja: 49° 41' 43,2" N 22° 01' 10,7" E
Posty: 410
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem co rozumiesz przez diabełki, ale ja tam niczego takiego nie widzę.
Jeśli nagrywarka ma takie coś, to uda się to skopiować czy nie? (a tak w ogóle to wydaje mi się, że to lista nagrywarek DVD, a nie CD i DVD)
KaPi jest offline  
Stary 11.03.2005, 23:01   #13
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Posty: 575
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Nie wiem co rozumiesz przez diabełki, ale ja tam niczego takiego nie widzę.
Jeśli nagrywarka ma takie coś, to uda się to skopiować czy nie? (a tak w ogóle to wydaje mi się, że to lista nagrywarek DVD, a nie CD i DVD)
Dobra. Masz rację- to nie diabełki- jakbym miał lepszy wzrok to bym zobaczył czarne rączki na granatowym tle. Ale to juz nie te lata Są tam i nagrywarki CD i DVD ale nie polegałbym na ocenie nagrywarek DVD- są tam ewidentne bzdury. Co do nagrywarek CD to jest dużo lepiej.

Zgodnie z opisem te 2 nie-diabełki oznaczają kopie 1:1 do SafeDisc 2.8 włącznie (z emulacja EFM możesz zajść dalej). Napisz o jaka nagrywarke chodzi albo sprawdź linki z tego postu Macieja: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=22672
downloads jest offline  
Stary 12.03.2005, 01:30   #14
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,495
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez downloads
gdzieś przeczytałem, że nagrywarki DVD nie nagrywają DVD w trybie RAW tylko DAO czy SAO.
Wiekszosc (jesli nei wszystkie) nagrywarek DVD nagrywa bezproblemowo w trybie DAO RAW. Jestem posiadaczem tego co w sygnaturce i problemow nie stwierdzilem. Zaznaczam ze SD3 nigdy nie kopiowalem! SD 2.5 (gra "Platoon") zostal przegwalcony bez problemu ;-D!
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline  
Stary 12.03.2005, 17:05   #15
Zaprenumerowany
 
Avatar użytkownika KaPi
 
Data rejestracji: 16.09.2003
Lokalizacja: 49° 41' 43,2" N 22° 01' 10,7" E
Posty: 410
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez downloads
Zgodnie z opisem te 2 nie-diabełki oznaczają kopie 1:1 do SafeDisc 2.8 włącznie (z emulacja EFM możesz zajść dalej). Napisz o jaka nagrywarke chodzi
Więc chodzi mi o nagrywarkę TEAC DV-W516G. Na stronie miała właśnie te dwa skaczące "coś". Jak myślisz, czy może sobie poradzić z SafeDisc'iem 3? Poprzednio próbowałem skopiować TheSims 2 (mój oryginał), żeby zrobić kopię zapasową. Poprzednia nagrywarka (też TEAC), poradziła sobie nawet nawet, tylko że potem wyskakiwał komunikat o włożenie płyty CD (który można by było zlikwidować mini-obrazem gry).
KaPi jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO