![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video). |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Zaprenumerowany
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
SafeDisc 2.70
Mam takie pytanie, bo nie chcę zmarnować kolejnych czystych płyt na próby: przy zabezpieczeniu SafeDisc 2.70 należy płyty nagrywać w trybie RAO-DAW i z korekcję EFM czy bez? Bo w Alcoholu 120% są jakby dwa profile nagrywania: SafeDisc i SafeDisc 2/3, i w jednym jest zaznaczona ta opcja, a w drugim nie ma. I dlatego chciałem spytać który tryb wybrać i do jakich wersji odnosi się "SafeDisc", a do jakich "SafeDisc 2/3" w Alcoholu 120%.
Dzięki za sensowne odpowiedzi. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.10.2002
![]() |
Profile odnoszą się do tych wersji które mają w nazwie.
Do SD 2.70.xx użyj "Safedisc 2/3".
#3 |
Zaprenumerowany
![]() |
Rozumiem. A co czego przyda się "SafeDisc"?
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.10.2002
![]() |
Do baaardzo starych gier, czyli do niczego....
![]()
#5 |
Zaprenumerowany
![]() |
A mam takie inne pytanie. Najpierw jednak opowiem krótką historyjkę. Zrobiłem obraz 3 płyt CD z Mafią i wczytałem je do Daemona, a następnie odinstalowałem grę i zainstalowałem jeszcze raz korzystając z obrazów. I zainstalowało się. Po co w takim razie jeszcze nagrywać z korekcją EFM i RAO-DAW? Czy to jakaś różnica, jeśli jest to na CD-ROMie a na dysku w formie wirtualnej? Przecież Daemon stwarza i udaje warunki płyty CD - czy w takim razie udał też że jest to tryb RAO-DAW? Ale co w takim razie z korekcją EFM? Nie rozumiem tego do końca...
|
![]() |
![]() |
#6 |
Kocham Agnieszke T. !!!
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() |
KaPi. Odpowiem ci na pierwsze twoje pytanie. Slabe sektory ktore sa istota Safedisca (1)byly latwe w kopiowaniu, oczywiscie przy uzyciu odpowiedniego sprzetu (Lite-on, LG). Dlatego tez profil Safedisc nie ma domyslnie zaznaczonej opcji "Korekcja EMF", gdyz mozna je latwo skopiowac. Dopiero w pozniejsze wersje Safedisca (2 i 3) okazaly sie trudniejsze do kopiowania. Dlatego tez profil Sagedisc 2/3 jest domyslenie wyposazony w opcje "Korekcja EMF". Dlaczego, otoz nie wszystkie nagrywarki radza sobie z tymi zabezpieczeniami i w niektorych przypadkach konieczne jest uzycie korekcji.
A teraz czas na nastepne pytania ![]() Po co w takim razie jeszcze nagrywać z korekcją EFM i RAO-DAW? Nie musisz nagrywac z korekcja EMF wszytkich gier, jesli masz odpowiedni sprzet to spopuijesz ja bez niej. W niektorych przypadkach kopiowanie z korekcja moze tylko spowodowac ze gra przegra sie nieprawidlowo. A kopiowanie w trybie Dao-raw jest wskazane bo masz pewnosc ze plyta jest w 100 % oryginalem. Czy to jakaś różnica, jeśli jest to na CD-ROMie a na dysku w formie wirtualnej? Czy masz gre na dysku czy na plycie - niema zadnej roznicy, to zalezy tylko od pojemnoci twojego dysku twardego i twoich upodoban, nie kazdy lubi miec dysk zawalony obrazami 10 gier. Problem tkwi w tym ze nie wszystko mozesz miec na plycie. Podsumowujac. korekcji uzywaj w ostatecznosci, staraj sie kopiowac gry zabezpieczone Safediskiem bez nij. Jesli jednak ktoras gra po nagraniu na plytke nie bedzie dzialac to wtedy sprobuj nagrac z korekcja. Pamietaj o nieduzej predkosci zapisu i odczytu. |
![]() |
![]() |
#7 |
Zaprenumerowany
![]() |
Rozumiem. Głowię się jednak nad inną rzeczą. Mam przegranego Hitmana 2 - przegrany z przegranej już płyty czyli z pirata programem Nero u kuzyna. No i gra chodzi i jest w porządku. Z ciekawości przeskanowałem sobie ją A-Ray Scannerem i co się okazało? Że płyta jest zabezpieczona jakimś szmelcem, nie pamiętam nazwy. Jednak Nero przegrało i płyta chodzi. Czy to zabezpieczenie dalej funkcjonowało na pirackiej płycie, którą ja mam kopię czy może to pozostałość?
Drugie pytanie: czy Nero może sobie poradzić z niektórymi zabezpieczeniami bezproblemowo przy użyciu Kopiuj CD? |
![]() |
![]() |
#8 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
1.Skanery wykrywają zabezpieczenia na kopiach, bo kopie posiadają przeważnie jeszcze zabezpieczony plik .exe i inne śmieci -dodatkowe pliki skojarzone bezpośrednio z zabezpieczeniami ...np.:
SafeDisc...występują pliki: 00000001.TMP, 00000002.TMP lub o rozszeżeniach .001 .016 .256 SecuRom... występują pliki: CMS16.DLL, CMS_95.DLL lub CMS_NT.DLL (lub też nic, zależnie od wersji). 2.Oczywiście przecież ma odczyt i zapis DAO/96. Starsze zabezpieczenia powinna kopiować bez problemu, oczywiście z odpowiednią nagrywarką.
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 04.10.2004 o godz. 19:57 |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.10.2004
![]() |
Nie Wiem Ale SprÓbuj To Zrobic Nero 6.6.0
![]() |
![]() |
![]() |
|
|