Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.10.2004, 14:33   #1
KaPi
Zaprenumerowany

Data rejestracji: 16.09.2003
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
SafeDisc 2.70

Mam takie pytanie, bo nie chcę zmarnować kolejnych czystych płyt na próby: przy zabezpieczeniu SafeDisc 2.70 należy płyty nagrywać w trybie RAO-DAW i z korekcję EFM czy bez? Bo w Alcoholu 120% są jakby dwa profile nagrywania: SafeDisc i SafeDisc 2/3, i w jednym jest zaznaczona ta opcja, a w drugim nie ma. I dlatego chciałem spytać który tryb wybrać i do jakich wersji odnosi się "SafeDisc", a do jakich "SafeDisc 2/3" w Alcoholu 120%.

Dzięki za sensowne odpowiedzi.
KaPi jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.10.2004, 14:37   #2
dejmag
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.10.2002
dejmag zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Profile odnoszą się do tych wersji które mają w nazwie.
Do SD 2.70.xx użyj "Safedisc 2/3".
Stary 04.10.2004, 14:43   #3
KaPi
Zaprenumerowany

Rozumiem. A co czego przyda się "SafeDisc"?
KaPi jest offline  
Stary 04.10.2004, 14:47   #4
dejmag
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.10.2002
dejmag zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do baaardzo starych gier, czyli do niczego.... .
Stary 04.10.2004, 15:02   #5
KaPi
Zaprenumerowany

A mam takie inne pytanie. Najpierw jednak opowiem krótką historyjkę. Zrobiłem obraz 3 płyt CD z Mafią i wczytałem je do Daemona, a następnie odinstalowałem grę i zainstalowałem jeszcze raz korzystając z obrazów. I zainstalowało się. Po co w takim razie jeszcze nagrywać z korekcją EFM i RAO-DAW? Czy to jakaś różnica, jeśli jest to na CD-ROMie a na dysku w formie wirtualnej? Przecież Daemon stwarza i udaje warunki płyty CD - czy w takim razie udał też że jest to tryb RAO-DAW? Ale co w takim razie z korekcją EFM? Nie rozumiem tego do końca...
KaPi jest offline  
Stary 04.10.2004, 18:49   #6
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!

Data rejestracji: 24.02.2003
Loczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
KaPi. Odpowiem ci na pierwsze twoje pytanie. Slabe sektory ktore sa istota Safedisca (1)byly latwe w kopiowaniu, oczywiscie przy uzyciu odpowiedniego sprzetu (Lite-on, LG). Dlatego tez profil Safedisc nie ma domyslnie zaznaczonej opcji "Korekcja EMF", gdyz mozna je latwo skopiowac. Dopiero w pozniejsze wersje Safedisca (2 i 3) okazaly sie trudniejsze do kopiowania. Dlatego tez profil Sagedisc 2/3 jest domyslenie wyposazony w opcje "Korekcja EMF". Dlaczego, otoz nie wszystkie nagrywarki radza sobie z tymi zabezpieczeniami i w niektorych przypadkach konieczne jest uzycie korekcji.
A teraz czas na nastepne pytania

Po co w takim razie jeszcze nagrywać z korekcją EFM i RAO-DAW?
Nie musisz nagrywac z korekcja EMF wszytkich gier, jesli masz odpowiedni sprzet to spopuijesz ja bez niej. W niektorych przypadkach kopiowanie z korekcja moze tylko spowodowac ze gra przegra sie nieprawidlowo. A kopiowanie w trybie Dao-raw jest wskazane bo masz pewnosc ze plyta jest w 100 % oryginalem.

Czy to jakaś różnica, jeśli jest to na CD-ROMie a na dysku w formie wirtualnej?
Czy masz gre na dysku czy na plycie - niema zadnej roznicy, to zalezy tylko od pojemnoci twojego dysku twardego i twoich upodoban, nie kazdy lubi miec dysk zawalony obrazami 10 gier. Problem tkwi w tym ze nie wszystko mozesz miec na plycie.

Podsumowujac. korekcji uzywaj w ostatecznosci, staraj sie kopiowac gry zabezpieczone Safediskiem bez nij. Jesli jednak ktoras gra po nagraniu na plytke nie bedzie dzialac to wtedy sprobuj nagrac z korekcja. Pamietaj o nieduzej predkosci zapisu i odczytu.
Loczek jest offline  
Stary 04.10.2004, 19:00   #7
KaPi
Zaprenumerowany

Rozumiem. Głowię się jednak nad inną rzeczą. Mam przegranego Hitmana 2 - przegrany z przegranej już płyty czyli z pirata programem Nero u kuzyna. No i gra chodzi i jest w porządku. Z ciekawości przeskanowałem sobie ją A-Ray Scannerem i co się okazało? Że płyta jest zabezpieczona jakimś szmelcem, nie pamiętam nazwy. Jednak Nero przegrało i płyta chodzi. Czy to zabezpieczenie dalej funkcjonowało na pirackiej płycie, którą ja mam kopię czy może to pozostałość?

Drugie pytanie: czy Nero może sobie poradzić z niektórymi zabezpieczeniami bezproblemowo przy użyciu Kopiuj CD?
KaPi jest offline  
Stary 04.10.2004, 19:52   #8
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1.Skanery wykrywają zabezpieczenia na kopiach, bo kopie posiadają przeważnie jeszcze zabezpieczony plik .exe i inne śmieci -dodatkowe pliki skojarzone bezpośrednio z zabezpieczeniami ...np.:
SafeDisc...występują pliki: 00000001.TMP, 00000002.TMP lub o rozszeżeniach .001 .016 .256
SecuRom... występują pliki: CMS16.DLL, CMS_95.DLL lub CMS_NT.DLL (lub też nic, zależnie od wersji).

2.Oczywiście przecież ma odczyt i zapis DAO/96. Starsze zabezpieczenia powinna kopiować bez problemu, oczywiście z odpowiednią nagrywarką.

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 04.10.2004 o godz. 19:57
Maciej jest offline  
Stary 23.10.2004, 20:39   #9
Dj_M@łpa
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.10.2004
Dj_M@łpa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie Wiem Ale SprÓbuj To Zrobic Nero 6.6.0
Dj_M@łpa jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: