Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.01.2006, 01:01   #1
mlody300
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2004
Posty: 8
mlody300 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
TeleAtlas Blaupunkt E

Witam i pozdrawiam wszystkich !!!To mój debiut więc proszę mnie nie ignorowac od razu
Na forum poruszana była sprawa zabezpieczenia CD do navi z serii DX ,ja mam TravelPilota serii E ,chciałem wykonac kopię i na właśnie!!Clone XXL, A-Ray nie może wykryć jak jest ta płyta zabezpieczona ,jeśli bym wiedział o sposobie zabezpieczenia to może bym sobie już poradził,więc prosze o jakies podpowiedzi ,informacje ,za które bym był b. wdzięczny!!!
mlody300@poczta.onet.pl
mlody300 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.01.2006, 01:12   #2
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez mlody300
Witam i pozdrawiam wszystkich !!!To mój debiut więc proszę mnie nie ignorowac od razu
Na forum poruszana była sprawa zabezpieczenia CD do navi z serii DX ,ja mam TravelPilota serii E ,chciałem wykonac kopię i na właśnie!!Clone XXL, A-Ray nie może wykryć jak jest ta płyta zabezpieczona ,jeśli bym wiedział o sposobie zabezpieczenia to może bym sobie już poradził,więc prosze o jakies podpowiedzi ,informacje ,za które bym był b. wdzięczny!!!
mlody300@poczta.onet.pl
Witam Debiutanta
Nie pomagamy na mail, ale o ile to możliwe pomagamy na forum

Bardzo chętnie porozmawiam na temat E bo z tym systemem mało kto miał do czynienia.
Nie znam sposobu zabezpieczenia ale mogę podpowiedzieć kilka dróg postępowania:
W aray scanner zrób SECTOR SCAN (i podziel się wynikami proszę)
poprzeglądaj w trybie textowym pliki na płycie... (np, w mapie dx w jednym z plików jest informacja " Copy-Protection: TA_P_2004_290 v1 ")

PS Jaką masz nagrywarkę ?
__________________
ghost_mode (at) wp . pl

Ghost_mode jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2006, 11:49   #3
mlody300
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2004
Posty: 8
mlody300 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sprawdziłem sectory A-ray i wyszło <No Protection detected>ciekawe co??
a może jest jakiś bardziej zaawansowany program
Nagrywarki mam takie :NEC 3540 ,Liteon 523275 -QS09 i jeszcze LG 8481b
nadaje sie coś z tego??
a plik textowy jest taki:
cd1-2033 v2
Title: TAN
Project-Number: BP-TAN-04041
Project-Name: TAN Czech Republic / Poland 2004/2005 E + MRE silent update
Worm: cd1-2033 v2
Online-Software: nek21 v7
Nav-Data: CD-Link/link1-2033 v2ap-Data:

NTL: AUTEA_01 BELE6_01 CHEE4_09 DEUED_01 DNKE9_09 ESPEE_17 FRAEF_32 ITAE5_01
NLDE8_17 SWEEE_33
DNL: AUTEA_01_1.0/v1 BELE6_01-1.20/v1 BELE6_01-1.3/v1 CHEE4_09-3.1/v1
DEUED_01-02.05/v1 DNKE9_09/v2 ESPEE_17.v6/v3 FRAEF_32-3/v1 ITAE5_01-1.0/v1 NLDE8_17-2001A/v1 NLDE8_17-2003A/v1 SWEEE_33-1.2001/v2 SWEEE_33-1.2003/v1

Date: 24.09.04 (16)
Compose-Tool: SCCS-Vers 1.56 06-01-04
Image-Tool: SCCS-Vers 1.32 06-01-04


Blaupunkt się postarał nie??dobre zabezpieczenie zrobił
mlody300 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2006, 12:32   #4
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cały problem w tym, iż to płyta do navi a nie komputera i ciężko wykryć zabezpieczenie. Mi tymbardziej trudno pomóc bo nie mam w rekach tej płyty i nie mogę testować osobiście

Ale kilka prób warto zrobić:
Program: polecam najnowszy CloneCD (zabezpieczenia navi nie zawsze lubią Alcohola)
Nośnik: CD-R TDK (ulubiona płyta czytników navi ), niestety navi nie czytają CD-RW i trzeba się nastawić, że płyta będzie zmarnowana...

Opcje odczytu:
Odczytaj dane subkanałowe ze ścieżek Danych: TAK
Odczytaj dane subkanałowe ze ścieżek Audio: TAK
Regeneracja Sektorów Danych: NIE
Czytaj tylko pierwsza sesję: NIE
Inteligentny Skaner błędnych sektorw: NIE
Szybkie pomijanie błędnych sektorów: AUTO
Przerwij jeżeli wystąpią błędy odczytu: NIE

Zapis:
Prędkość: x8
Słabe Sektory: Wzamacniaj/Napraw (można jeszcze spróbować ignorowania ale na pewno nie emuluj)
Zamykaj ostatnią sesję: TAK
Nie naprawiaj danych subkanalowych: TAK

co do nagrywarki to nie mam pojęcia, która będzie najlepsza...
Warto by było jeszzce zapytać o zdanie forumowicza YetiXXL on więcej ma do czynienia z nawigacjami.

Z tego co czytałem na zagranicznych forach ludziom sie nie udao zrobić poprawnej kopii E.

Dodam, że jeżeli zabezpieczenie bazuje na parametrach fizycznych nośnika to niestety tymczasowo trzeba będzie się pogodzić z porażką, gdyż emulacje tego działają tylko w komputerze Jeżeli znalibyśmy metodę zabezpieczenia bazującą na wspomnianych parametrach to można by zmodyfikować odpowiednio obraz, ale skoro zabezpieczenie jest nieznane narazie mozemy zapomnieć, tymbardziej że wogóle nie wiemy na czym polega...
__________________
ghost_mode (at) wp . pl

Ghost_mode jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2006, 13:06   #5
mlody300
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2004
Posty: 8
mlody300 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zrobię ja napisałeś ,próbowałem wykonac kopię ale na płycie CDRW ,płyta się ładowała poprawnie całe 100% wyskakiwał komunikat navigacja aktywna i koniec!! tak zostaje i po dłuższym czasie wywala bład odczytu płyty.teraz spróbuję na cdr TDK i zobaczymy.ciekawi mnie jeden fakt,że na allegro zapytałem pewnego gościa o kopię płyty ,mówił,że wykonał bez problemu ale nie działa zmiana wersji językowej .Pytałem jak on to zrobił odpowiedział "normalnie przez nero" coś ściemnia ,bo przez nero od raz wyskakuje <płyta zabezpieczona > wysłałem maila żeby napisał coś więcej ale...zobaczymy.A druga sprawa to,że na eMule są obrazy do ściągniecia do seri E więc skorą są to i można je nagrac chyba nie?
mlody300 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2006, 18:09   #6
Yetixxl
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Yetixxl
 
Data rejestracji: 15.01.2004
Lokalizacja: Poznań
Posty: 326
Yetixxl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam w Elenie użyto zabezpieczenie Tages.
Yetixxl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2006, 18:58   #7
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yetixxl
Witam w Elenie użyto zabezpieczenie Tages.
Wielkie dzięki za info Yeti Wiedziałem, że na Ciebie można liczyć
Mogłbyś powiedzieć coś więcej ?
Jaka wersja ?
Skąd informacje ?

Kolejny artykuł po StarForce nad którym już pracuję to właśnie objaśnienie zabezpieczenia Tages
Czyli tak jak sądziłem parametry fizyczne nośnika grają kluczową rolę. Kopia jest możliwa tylko przez modyfikację obrazu i nie wszystkie nagrywarki potrafią poprawnie wypalić ten obraz...
__________________
ghost_mode (at) wp . pl

Ghost_mode jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2006, 10:34   #8
mlody300
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2004
Posty: 8
mlody300 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No to coś już wiadomo!!Nagrałem płytę w/g ustawień które podałeś profil zrobiłem przez alcoholer ,i uruchomiłem clonecd nagrałem płytkę tdk i...
no właśnie płyta się ładuje całe 100% ale po komunikacie NAVIGATION IS BEING ACTIVATED zatrzymuje się i koniec!!!
Teraz poszukam w necie informaccji o zabezpieczeniu tages bo narazie nei wiem na czym to polega .Wielkie dzięki za pomoc!!!
mlody300 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2006, 16:51   #9
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tages Tools: http://www.cdrinfo.pl/download/6008154744
Powodzenia :cool:
__________________
ghost_mode (at) wp . pl

Ghost_mode jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2006, 22:17   #10
mlody300
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2004
Posty: 8
mlody300 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
no dzięki ,będę pracował i oczywiście informował o wynikach
mlody300 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2006, 23:12   #11
mlody300
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2004
Posty: 8
mlody300 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tu jest ciekawy artykuło tym zabezpieczeniu
http://www.cdfreaks.com/article/136
ale jakby ktoś troszkę pomógł ,podpowiedziął coś jak zrobić modyfikację obrazu było by super!!!
mlody300 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2006, 23:40   #12
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez mlody300
tu jest ciekawy artykuło tym zabezpieczeniu
http://www.cdfreaks.com/article/136
ale jakby ktoś troszkę pomógł ,podpowiedziął coś jak zrobić modyfikację obrazu było by super!!!
Artykuł jest bardzo ciekawy. Za zgodą Mike'a (autora) tłumaczę go na nasz ojczysty język. Jednak tam jest sama teoria a nie przewodnik zrobienia kopii dla poczatkującego.

W pliku ttools.txt dołączonym do Tages Tools jest opisane krok po kroku jakie komendy stosować i jak robić kopię. Niestety znów po angielsku. Jak się uporam z robotą, której ostatnio mam niesamowicie dużo też postaram się przetłumaczyć ten plik ale to nie tak prędko...
__________________
ghost_mode (at) wp . pl

Ghost_mode jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2006, 21:38   #13
mlody300
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2004
Posty: 8
mlody300 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
cos po angielsku kumam ale ..mam dwa foldery jeden< jackass> i te pili co tam są mozna otwierać ale w folderze <spath> są 4 pliki .exe i dok tex. z instrukcją ale te pliki się nie otwierają ,mam winxp sp2 ,szukam info w necie ale na razie nic nie znalazłem ,a teraz już mnie to tak zaciekawiło ,że chyba się nie poddam a swoja drogą można się czegoś nauczyć !!!
mlody300 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2006, 09:54   #14
gps_sys
Bywalec
 
Data rejestracji: 03.03.2006
Posty: 44
gps_sys zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Widze ze stoicie narazie stoicie w miejscu Musze Was pocieszyc ze jak narazie plyte z tym zabezpieczeniem udaó sie skopiowac tylko takiemu japończykowi w holandii.
Jest to zabezpieczenie RipGuard firmy Macrovision. Płyta kopiuje sie bez problemu, ale niestety nie działa. Ponieważ zebezpieczenie znajduje sie w nawigacji.
Szkoda czasu i płyt na kopiowanie bo juz niejeden mój znajomy informatyk próbował pisać nawet program pod to zabezpieczenie - i nic.
Z ewentualnymi pytaniami prosze pisac na l u k e d j @ w p . p l
gps_sys jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.03.2006, 10:30   #15
Yetixxl
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Yetixxl
 
Data rejestracji: 15.01.2004
Lokalizacja: Poznań
Posty: 326
Yetixxl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja myślałem,że RipGuard służy do zabezpieczania płyt DVD,premiera tego zabezpieczenia lipiec 2005,http://www.vm-records.pl/plyty_dvd_z..._ripguard.html
Yetixxl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.