Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.06.2011, 11:07   #1
marekzi
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 03.09.2004
Posty: 219
marekzi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zabezpieczenie obrazu konwertowanego z CD na DVD.

Chyba nie było takiego tematu.
Gra Far Cry (jedynka, nie to badziewie FC2). Mam ją na 5 CD, ale irytuje mnie instalacja z 5 płyt, więc "skleiłem" te 5CD w 1 DVD sposobem znanym i opisywanym:
1. Create a folder on your HDD and name it FARCRY_1
2. Starting with CD5, then CD4, CD3, CD2 and lastly CD1 copy all the folders and files to the newly created FARCRY_1 folder. This will leave the correct "Autorun.inf" untouched. Overwrite anything else that doubles up.
3. Download and install the program "ORCA.msi"(1.8Mb) download.
4. Go to the "Far Cry.msi" file and right click it. Go to "Properties" and untick the "Read Only" attribute if it is ticked. Click "OK".
5. Right click "Far Cry.msi" again and from the menu choose "Edit with Orca". When opened you will see 2 window panes. Go to the "Tables" one on the left and scroll down to "Media".
6. Click on media this will show you the entries in the right pane. There will be 6 columns.
7. Change all the entries in the "Volume Label" column to "FARCRY_1".
8. Save it.
9. Now burn to a DVD using the label FARCRY_1

Oczywiście nie wypalam tylko za pomocą Alc (kreator Xtra) robię obraz mds-mdf.
Obraz działa - da się instalować, ale zabezpieczenie (SafeDisc 3.2) go "nie lubi". Woła o oryginał.
Co ciekawe, tak zainstalowana gra nie chce też odpalić mając w wirtualu obraz Far Cry 1 (obraz zdjęty prawidłowo, mds-mdf, kopia oryginału).
Na tym obrazie pierwszej CD kiedyś gra działał bez zarzutu, gdy instalowałem z 5CD.
Po instalacji z DVD (zrobionego z 5CD) - nie łyka ani obrazu 1Cd ani DVD.
Co jest?
Od siebie dodam, iż domyślam się, że taki obraz DVD zrobiony z 5CD nie różni się od .iso - brak mu informacji o zabezpieczeniu (kreator Xtra to nie kopiowanie z profilem). I dlatego z niego gry nie odpalę.
Dobrze myślę?
Tylko dlaczego nie odpala na dobrym obrazie 1CD?

Ostatnio zmieniany przez marekzi : 05.06.2011 o godz. 11:38
marekzi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.06.2011, 11:43   #2
DejaVu
Guru
 
Avatar użytkownika DejaVu
 
Data rejestracji: 23.08.2008
Posty: 2,813
DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Chce Ci się w to jeszcze bawić fakt że gra jest zarąbista ja w sumie dla tej gry przesiadłem się z ps2 na PC mam wersję na DVD i działa chyba bez płyty.Jak bawiłem się kreatoremXtra z paroma grami to podmieniałem plik exe(*****-wiem jestem zły ) i dopiero nagrywałem to na dvd.
Może wersja na cd ma jeszcze cdCheck dlatego woła o oryginał?!
DejaVu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 12:38   #3
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,296
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez marekzi Podgląd Wiadomości
Chyba nie było takiego tematu.
Gra Far Cry (jedynka, nie to badziewie FC2). Mam ją na 5 CD, ale irytuje mnie instalacja z 5 płyt, więc "skleiłem" te 5CD w 1 DVD sposobem znanym i opisywanym:
1. Create a folder on your HDD and name it FARCRY_1
2. Starting with CD5, then CD4, CD3, CD2 and lastly CD1 copy all the folders and files to the newly created FARCRY_1 folder. This will leave the correct "Autorun.inf" untouched. Overwrite anything else that doubles up.
3. Download and install the program "ORCA.msi"(1.8Mb) download.
4. Go to the "Far Cry.msi" file and right click it. Go to "Properties" and untick the "Read Only" attribute if it is ticked. Click "OK".
5. Right click "Far Cry.msi" again and from the menu choose "Edit with Orca". When opened you will see 2 window panes. Go to the "Tables" one on the left and scroll down to "Media".
6. Click on media this will show you the entries in the right pane. There will be 6 columns.
7. Change all the entries in the "Volume Label" column to "FARCRY_1".
8. Save it.
9. Now burn to a DVD using the label FARCRY_1

Oczywiście nie wypalam tylko za pomocą Alc (kreator Xtra) robię obraz mds-mdf.
Obraz działa - da się instalować, ale zabezpieczenie (SafeDisc 3.2) go "nie lubi". Woła o oryginał.
Co ciekawe, tak zainstalowana gra nie chce też odpalić mając w wirtualu obraz Far Cry 1 (obraz zdjęty prawidłowo, mds-mdf, kopia oryginału).
Na tym obrazie pierwszej CD kiedyś gra działał bez zarzutu, gdy instalowałem z 5CD.
Po instalacji z DVD (zrobionego z 5CD) - nie łyka ani obrazu 1Cd ani DVD.
Co jest?
Od siebie dodam, iż domyślam się, że taki obraz DVD zrobiony z 5CD nie różni się od .iso - brak mu informacji o zabezpieczeniu (kreator Xtra to nie kopiowanie z profilem). I dlatego z niego gry nie odpalę.
Dobrze myślę?
Tylko dlaczego nie odpala na dobrym obrazie 1CD?
Nie ma szans na odpalenie tego jako oryginału -zmieniają się dane do weryfikacji płyty.
Przecież pliki przenosisz z CD do foldera na komp a potem robisz obraz-to całkiem inny obraz
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 13:36   #4
marekzi
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 03.09.2004
Posty: 219
marekzi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
Nie ma szans na odpalenie tego jako oryginału -zmieniają się dane do weryfikacji płyty.
Przecież pliki przenosisz z CD do foldera na komp a potem robisz obraz-to całkiem inny obraz
No i właśnie tak myślałem/pisałem.
Tylko dlaczego gra zainstalowana z tej wersji DVD nie odpala z obrazem CD1 w napędzie wirtualnym?
To jest dziwne - bo na mój rozum to powinna. Gra nie "wie" że była instalowana z DVD (zrobionego z CD) - ona potrzebuje CD z właściwym zabezpieczeniem.
To mnie intryguje.

@DejaVu; - ano, zachciało mi się pod wpływem dyskusji gdzie indziej. Na co dzień oczywiście używam tego co i Ty ( a kiedyś, pamiętam, to prawie "święty" byłeś )
Sprawa jest intrygująca bo z tego obrazu to powinno działać. Im dłużej o tym myślę, tym pewniejszy jestem, że powinno. I może zrobię nowy obraz cd1 - bo tracę już pewność czy on jest OK? Mam go od dawna i kiedyś działała z niego gra (instalowana z 5 cd).
marekzi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 15:30   #5
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,296
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez marekzi Podgląd Wiadomości
No i właśnie tak myślałem/pisałem.
Tylko dlaczego gra zainstalowana z tej wersji DVD nie odpala z obrazem CD1 w napędzie wirtualnym?
To jest dziwne - bo na mój rozum to powinna. Gra nie "wie" że była instalowana z DVD (zrobionego z CD) - ona potrzebuje CD z właściwym zabezpieczeniem.
To mnie intryguje.

@DejaVu; - ano, zachciało mi się pod wpływem dyskusji gdzie indziej. Na co dzień oczywiście używam tego co i Ty ( a kiedyś, pamiętam, to prawie "święty" byłeś )
Sprawa jest intrygująca bo z tego obrazu to powinno działać. Im dłużej o tym myślę, tym pewniejszy jestem, że powinno. I może zrobię nowy obraz cd1 - bo tracę już pewność czy on jest OK? Mam go od dawna i kiedyś działała z niego gra (instalowana z 5 cd).
Pamiętaj że niektóre pliki są konwertowane-zmieniane-szyfrowane rozszyfrowywane -zabezpieczenie sprawdza nośnik ,sektory,pliki-coś się nie zgadza-
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 16:05   #6
DejaVu
Guru
 
Avatar użytkownika DejaVu
 
Data rejestracji: 23.08.2008
Posty: 2,813
DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mi się wydaje że jest tam dodatkowo cdCheck gra ''pamięta'' z jakiego nośnika/napędu była instalowana i dlatego nie działa
DejaVu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 16:25   #7
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,296
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Może tak być bo do DVD jest DVD-Check-może nie grać typ nośnika
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 16:40   #8
marekzi
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 03.09.2004
Posty: 219
marekzi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No i już wiem.... że jestem ślepy
Plik .mds obrazu cd1 ma 500B - to jest spaprany obraz, który nie ma prawa działać.
Nie wiem jak to się stało, bo miałem poprawny plik .mdf o wadze kilku kB.
Za dużo tych obrazów i jakiś bałagan się wkradł.
Wybaczcie zamieszanie.
marekzi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... Qbi@k Off topic 73 03.10.2013 17:16
Canon SX 1 - pierwsze wrażenia i porównania andrzejj9 Fotografia 19 10.02.2011 16:22
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) Kasprzak Humor 4225 11.07.2005 11:59
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 14.05.2003 23:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.