Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > High Definition

High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD)



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 13.01.2009, 14:19   #16
macnow
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niestety jdobbs przede wszystkim kładzie nacisk narazie na DVD5/9 :/
__________________
LITE-ON LDW-401S (ES0M)
NEC ND-2500A@2510A (2.F9)
PIONEER DVR-109 (8.40)
PIONEER DVR-111@111L (8.29)
LG GGW-H20L (YL05)
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.01.2009, 15:52   #17
HALL9000
Bywalec
 
Data rejestracji: 12.01.2009
Posty: 41
HALL9000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez macnow Podgląd Wiadomości
... ja najbardziej czekam na możliwość kompresji samego menu i dodatków w przypadku backupu na BD25

Choroba, jest dużo tytułów które same w sobie nie chcą się zmieścić
na BD-25 , a Ty jeszcze chciałbyś dodatki i menu ? Coś kosztem
czegoś - nie wolisz aby sam film był jednak " jak najlepszy" ?
HALL9000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2009, 16:00   #18
macnow
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez HALL9000 Podgląd Wiadomości
Choroba, jest dużo tytułów które same w sobie nie chcą się zmieścić
na BD-25 , a Ty jeszcze chciałbyś dodatki i menu ? Coś kosztem
czegoś - nie wolisz aby sam film był jednak " jak najlepszy" ?
chce Video Untouched... a kompresje jedynie na dodatkach i menu... bo na przykładzie bajek... zwykle film + eng + pol audio wychodzi około 15-17 GB... więc nie ma potrzeby rekompresji głównego Video, a miejsca na płycie sporo aby zmieścić menu + dodatki obniżając jedynie ich jakość...
__________________
LITE-ON LDW-401S (ES0M)
NEC ND-2500A@2510A (2.F9)
PIONEER DVR-109 (8.40)
PIONEER DVR-111@111L (8.29)
LG GGW-H20L (YL05)
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2009, 16:05   #19
painkor
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.07.2002
Posty: 82
painkor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja chcę tylko:
-poprawnego demuxera dla TrueHD i reszty audio
-Możliwości wyboru samego filmu i tych ścieżek audio i sub jakie mi się podobają.
-Możliwości kompresji tylko filmu,przy nietkniętym audio
-Dowolnego ustawienia początku-końca filmu
-Swobodne dodawanie subów(coś jak w tsmuxer)
Tyle by mi wystarczyło.
painkor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2009, 16:40   #20
HALL9000
Bywalec
 
Data rejestracji: 12.01.2009
Posty: 41
HALL9000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez macnow Podgląd Wiadomości
... na mojej obecnej stacji roboczej (P4 3.0GHz) kompresja x264 do BD25 odbywa się w tempie około 2 fps co przy 2h filmie daje ... po 15h na przebieg! Czyli 30h movie only...
Napisz proszę jaką objętość miał początkowy materiał ( movie only ) , że
kompresja do BD25 trwała 30h ! Jak to wygląda u innych praktyków,
może ktoś się wypowiedzieć, bo to chyba bardzo słaby wynik ?

Pozdrawiam.
HALL9000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2009, 16:49   #21
macnow
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez HALL9000 Podgląd Wiadomości
Napisz proszę jaką objętość miał początkowy materiał ( movie only ) , że
kompresja do BD25 trwała 30h ! Jak to wygląda u innych praktyków,
może ktoś się wypowiedzieć, bo to chyba bardzo słaby wynik ?

Pozdrawiam.
Jest to normalny wynik dla procesora 1 rdzeniowego P4 z w pełni software'owym dekodowaniem... nie ma znaczenia objętość, tylko długość (ilość klatek do przetworzenia)... film konkretnie Shrek 3 czyli 1.5h reszta płyty kompresowała się kolejne ok. 20h... ale robiłem pełną rekompresję 2 przebiegową dla całości (domyślnie dodatki idą 1 przebiegiem). A i chciałbym zauważyć, że kodowałem dużym bitrate'm ok. 20Mbps (na BD25)... także obliczenia też są dokładniejsze niż w przypadku DVD5/9
__________________
LITE-ON LDW-401S (ES0M)
NEC ND-2500A@2510A (2.F9)
PIONEER DVR-109 (8.40)
PIONEER DVR-111@111L (8.29)
LG GGW-H20L (YL05)
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2009, 17:02   #22
painkor
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.07.2002
Posty: 82
painkor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na c2d E8400(3Ghz)podkręcony na 4Ghz..
-Wyniki z pamięci
-pierwszy pass..coś koło 3.30-4 godzin.(nie pamiętam klatek)
-drugi pass prędkość 4-4.5 klatki.

Mnie taka prędkość nie przeszkadza.
Komputer i tak działa 24/h..odpalam jedynie niski priorytet i jest ok.

Ps.na 4 rdzeniach by było jeszcze raz szybciej.
Natomiast na i7 podkręconym powiedzmy do 3.8Ghz(jak dla mnie max rozsądna wielkość dla AC chłodzenia)..to zupełnie inna bajka.

Inna sprawa iż mogło by się pojawić coś pozwalającego na korzystanie z uroków kart graficznych..czyli wsparcie w x264 ..+BDrebuilder obsługujący to
painkor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2009, 17:29   #23
macnow
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez painkor Podgląd Wiadomości
Na c2d E8400(3Ghz)podkręcony na 4Ghz..
-Wyniki z pamięci
-pierwszy pass..coś koło 3.30-4 godzin.(nie pamiętam klatek)
-drugi pass prędkość 4-4.5 klatki.

Ps.na 4 rdzeniach by było jeszcze raz szybciej.
Natomiast na i7 podkręconym powiedzmy do 3.8Ghz(jak dla mnie max rozsądna wielkość dla AC chłodzenia)..to zupełnie inna bajka.

Inna sprawa iż mogło by się pojawić coś pozwalającego na korzystanie z uroków kart graficznych..czyli wsparcie w x264 ..+BDrebuilder obsługujący to
U mnie było około 1 klatki... więc Core2 jest z definicji około 2x wydajniejszy + nie ma to jak 2 rdzenie... a 4 to już*w ogóle...

Jeśli chodzi o karty graficzne... to można użyć dekodera VC-1 z PowerDVD... imo zyska się kilkanaście procent... ale dekodery VC-1 w połączeniu z frameserwerami są wrażliwe na przeplot więc dodatki w 1080i się "kaszanią"... jednym z oczekiwanych rozwiązań w przyszłości jest wykorzystanie frameserwera DGVC1DecNV (http://neuron2.net/dgvc1decnv/dgvc1decnv.html). Jako jedyny radzi sobie z każdym materiałem (nie ma artefaktów) i wykorzystuje wspomaganie na kartach NVidii

Natomiast wsparcie samego kodowania jest w chwili obecnej niemożliwe, bo tego karty nie obsługują
__________________
LITE-ON LDW-401S (ES0M)
NEC ND-2500A@2510A (2.F9)
PIONEER DVR-109 (8.40)
PIONEER DVR-111@111L (8.29)
LG GGW-H20L (YL05)
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2009, 17:52   #24
HALL9000
Bywalec
 
Data rejestracji: 12.01.2009
Posty: 41
HALL9000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
O , bardzo cenna uwaga , już więc wiem , że nawet zadanie 26GB -> 25GB może
trwać tyle samo co 45GB - liczy się tylko ilość klatek - dziękuję !

A czy przy okazji tej zabawy program nie gubi "flagi 24p" i nie ma problemu z wyborem
dowolnej ścieżki dźwiękowej ( DTS-MA , DD TrueHD , LPCM ) i napisów ?

Osobiście pobawię się dopiero w weekend, więc cenne wskazówki mile widziane !

Pozdrawiam.
HALL9000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2009, 17:54   #25
HALL9000
Bywalec
 
Data rejestracji: 12.01.2009
Posty: 41
HALL9000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Właśnie dostałem info - najnowsza wersja BD RB do zassania
http://www.jdobbs.net/freeware/BD-RBV01803.zip

Pzdr.
HALL9000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2009, 16:57   #26
BlackJack
Bywalec
 
Avatar użytkownika BlackJack
 
Data rejestracji: 30.09.2003
Lokalizacja: Katowice
Posty: 32
BlackJack w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy wszystkie BD-RE czy to 25 czy 50 TRZEBA kasować/formatować przed pierwszym użyciem czy nie...? Bo mam problemy z dyskiem LG RE ty dodawanym do nagrywarki H20L. Nie chce go nic nagrc ani sformatowac (Nero, Img Burn). Nie formatowałem przed pierwszym użyciem.





Jeśli tak to jak (szybko/full) i jakim softem bo kupuję jutro Verbatim BD-RE 25 i nie chciałbym znowu zepsuć ewent. nówki......
BlackJack jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2009, 11:18   #27
HALL9000
Bywalec
 
Data rejestracji: 12.01.2009
Posty: 41
HALL9000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przed nagraniem płyta powinna być sformatowana, program to powinien podpowiedzieć.

Czy już ktoś z Was pokusił się o sciśnięcie BD do formatu BD-9 ( DVD-DL )
Jeśli tak, to z jakim efektem i jak długo to trwało ?
HALL9000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2009, 15:23   #28
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Posty: 10,530
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja sie chcialem pokusic ale rzucil mi bledem xD. Oczywiscie material testowy ktory sprawdzam z wersji na wersje to "High Definition Reference Disc" czyli hardcore jesli chodzi o powiazania w menu i video-video. Ale czekam nadal ;-)...
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.02.2009, 10:32   #29
HALL9000
Bywalec
 
Data rejestracji: 12.01.2009
Posty: 41
HALL9000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No , to żeby było śmiesznie, ustaw najnowsze ANY na "domyślne" (bez wyrzucania reklam i innych) i tak to ripnij .
Any każdy mały plik przy innych ustawieniach wywala jako reklame, trailer , a na tej płycie są setki tytulików .

BD-Reb poprawnie skonfiguruj i powinno polecieć.
HALL9000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.02.2009, 14:33   #30
BlackJack
Bywalec
 
Avatar użytkownika BlackJack
 
Data rejestracji: 30.09.2003
Lokalizacja: Katowice
Posty: 32
BlackJack w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A co to znaczy "poprawnie skonfiguruj ". Możesz dokładniej...?
BlackJack jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bluray, x264

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jak nagrać to na płyte BD tak by odtwrzać na BD stacjonarnym? Axl2000 High Definition 2 24.05.2009 10:21
Kopia BD Franek Dolas High Definition 22 30.03.2009 15:23
DVD Rebuilder 1.09.3 + CCE 2.70.02.10 kshycho DVD-Video 5 18.06.2006 14:44
Problem z DVD ReBuilder Czołgista DVD-Video 53 20.12.2004 11:38
Rebuilder 0.66a, CCE SP 2.67.00.23, DvdReMake 1.4.6 - błąd przy opcji Rebuild Kertoip DVD-Video 7 23.11.2004 14:59


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.