Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD)



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 14.10.2013, 22:14   #1
negatyw001
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika negatyw001
 
Data rejestracji: 26.04.2013
Posty: 60
negatyw001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak wkleić napisy KOLOR do MKV?

Witam
Opisów sporo i to faktycznie działa:
http://www.cdrinfo.pl/faq/dodawanie-...kv-11126234614
Ale jak zmienić kolor biały oraz wielkość czcionki na wybraną przeze mnie? Przykładowo na żółty z czarnymi obwódkami?

Film w 1080p będzie oglądany na projektorze i zależy mi na jak najwyższej jakości wklejonych napisów. Przyznam, że napisy wklejone MKVToolnix - mogłyby być w wyższej rozdzielczości...

Czy istnieje program, który jest jednocześnie dobrym edytorem napisów i potrafi je połączyć z MKV, czy muszę korzystać z dwóch oddzielnych programów?
negatyw001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.10.2013, 14:05   #2
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
W kontenerach MKV dodawane są zazwyczaj napisy w formacie SRT w którym nie da się zmienić koloru czcionek. O ile pamiętam można je zmienić w formacie np SUP i zaimportować do kontenera MKV. Ale nie wiadomo, czy z kolei odtwarzacz obsługiwać będzie inny niż SRT format napisów w kontenerze.

Ponadto, jakość napisów tekstowych zależy tylko i wyłącznie od urządzenia renderującego - czyli odtwarzacza. Zazwyczaj odtwarzacz obsługujący napisy pozwala na zmianę ich położenia, rozmiaru oraz koloru. Jeżeli u Ciebie są kiepskiej jakości, wypróbuj inny odtwarzacz (mam na myśli odtwarzacz sprzętowy) i zobacz czy jest różnica. Być może to też wina projektora...
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2013, 21:16   #3
negatyw001
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika negatyw001
 
Data rejestracji: 26.04.2013
Posty: 60
negatyw001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W instrukcji mojego budżetowego LG BD550 mamy:
Cytat:
Odtwarzane napisy: SubRip (.srt / .txt), SAMI (.smi), SubStation Alpha (.ssa/.txt), MicroDVD (.sub/.txt), VobSub (.sub), SubViewer 1.0 (.sub), SubViewer 2.0 (.sub/.txt), TMPlayer (.txt), DVD Subtitle System (.txt)
Pewnie więc nie zagada?
Support LG nie potrafi mi powiedzieć, czy aktualizacja firmware spowoduje poprawę w zakresie napisów. Generalnie nie wiedzą NIC...

Z tym projektorem to mnie zaskoczyłeś...
Swoją drogą, korzystam z Benq W1000. Rzecz jasna HD. Żadne cudo, ale póki co dawał radę

Ostatnio zmieniany przez negatyw001 : 16.10.2013 o godz. 21:20
negatyw001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2013, 21:40   #4
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ok, musze odszczekać jedną rzecz: w SRT da się zmienić kolor napisów (dla każdej linii wpis <font color="#ff0000">tekst</font> załatwia temat), ale nie ma żadnej gwarancji, że sprzętowe odtwarzacze wezmą pod uwagę wprowadzone zmiany.

Możesz spróbować skorzystać z Subtitle Workshop. Wczytujesz napisy, następnie zaznaczasz wszystkie linie (CTRL-A) i prawym klawiszem z menu wybierasz opcje "Set color".
Potem "save as" i wybierasz jeden z formatów, które obsługuje Twój odtwarzacz. Jeżeli odtwarzacz obsługuje tagi, to powinien uwzględnić zmieniony kolor.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2013, 21:52   #5
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,155
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja sie bawilem swoim LG i powiem szczerze : Daj sobie spokoj bo nie zadziala
Mam model bd670 wiec ciut wyzszy i nie da sie czytac parametrow z plikow tekstowych - wiec ani wieksza czcionka ani kolor nie zaskoczy - bedzie tak jak jest w standardzie i tyle - lg ladnie pominie te zmiany.
Po siecie tez probowalem.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2013, 22:45   #6
Pierwszy
Guru
 
Avatar użytkownika Pierwszy
 
Data rejestracji: 26.09.2002
Posty: 1,422
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jeśli w samym odtwarzaczu nie ma opcji regulacji czcionką to nic nie wskórasz
__________________
Pierwszy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2013, 05:32   #7
negatyw001
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika negatyw001
 
Data rejestracji: 26.04.2013
Posty: 60
negatyw001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bawiłem się tym Workshopem i zmieniłem kolor czcionki. Oczywiście LG przy odtwarzaniu tych zmian nie uwzględnił. I pewnie zmiana firmware na nowszy nic tutaj nie da, jedynie zamuli odtwarzanie MKV (jak też piszą użytkownicy na forach).

Ni chyba, że (jeśli takowy jest) wgramy do LG firmware modowany. Często takie softy chodzą stabilniej i potrafią więcej od producenckich.
negatyw001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2013, 11:52   #8
Pierwszy
Guru
 
Avatar użytkownika Pierwszy
 
Data rejestracji: 26.09.2002
Posty: 1,422
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
jeśli znajdziesz taki soft to daj znać - i jak się sprawuje
imo nie ma co kombinować z blurayem (jakimś nieoficjalnym/niesprawdzonym softem można uwalić sprzęt), do odczytu mkv z napisami można użyć innego sprzętu np. tunera dvb-t. Są tanie i spełniają twoje wymagania, minus to brak czytnika optycznego, ale jest usb więc...
poczytaj tu http://gutek.elektroda.eu/gutek/softy.htm i tu http://gutek.elektroda.eu/gutek/graf...ie_napisow.jpg
__________________
Pierwszy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2013, 12:42   #9
negatyw001
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika negatyw001
 
Data rejestracji: 26.04.2013
Posty: 60
negatyw001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ciekawa myśl. Posiadam Technisata K1. Powinien ogarnąć temat.
negatyw001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2013, 13:03   #10
Pierwszy
Guru
 
Avatar użytkownika Pierwszy
 
Data rejestracji: 26.09.2002
Posty: 1,422
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
To jest tuner dvb-c. Miałem go w swoich rękach i z tego co pamiętam to nie ogarnie - mkv chyba nie czyta, a regulacji napisów (zmiana koloru, rozmiaru, tła czcionki) nie ma żadnej na pewno.
__________________
Pierwszy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2013, 13:12   #11
negatyw001
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika negatyw001
 
Data rejestracji: 26.04.2013
Posty: 60
negatyw001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak. Do kablówki.
Czyli jestem skazany na mniejsze i mniej czytelne czcionki. Mówi się trudno...
negatyw001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2013, 18:18   #12
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
negatyw, kup sobie odtwarzacz sieciowy (albo zbuduj sam np w oparciu o platformę Raspberry Pi). Takie rozwiązanie da Ci potężne narzędzie jakim jest XBMC i wszelkie Twoje problemy m.in. z napisami znikną.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2013, 07:19   #13
negatyw001
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika negatyw001
 
Data rejestracji: 26.04.2013
Posty: 60
negatyw001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rozpiętość cenowa tych odtwarzaczy sieciowych jest spora? Na jakie parametry w kilometrowych opisach (pod kątem tego wątku) muszę zwrócić uwagę?
Możesz coś polecić?

Z tą budową, to się raczej nie widzę...
Ala poszperam po necie.

Ostatnio zmieniany przez negatyw001 : 19.10.2013 o godz. 08:16
negatyw001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2013, 09:42   #14
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,155
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja nad tym mysle, jak mnie lg juz calkiem wkurzy http://www.humanmedia.pl/egreat_R6S.html
Z HK/Chin ok 270zl.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.10.2013, 08:30   #15
negatyw001
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika negatyw001
 
Data rejestracji: 26.04.2013
Posty: 60
negatyw001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cena do przełknięcia i ma nawet 3d :-)

I taki sprzęt posiada już w menu możliwość zmiany koloru i wielkości napisów, czy po prostu ma lepszy soft i "sam z siebie" wyświetla to lepiej?
negatyw001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
kolor, kolor w napisach, napisy

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
z MKV na kino domowe, jak zrobic? salo5 DVD-Video 5 18.02.2008 01:00
jak dodac napisy do mkv ??? flanelcia DivX, Xvid, Matroska i inne 0 31.08.2007 18:50
Napisy pod filmem - jak? chromek Napędy optyczne DVD 1 21.01.2006 19:57
Jak z MKV (mp4v !!!) zrobić VCD/DVD z napisami...? Golczas DivX, Xvid, Matroska i inne 0 27.02.2005 14:49
Czytałem jak dodac napisy do filmow ale... Sochan Napędy optyczne DVD 4 09.12.2002 14:18


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.