Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   High Definition (https://forum.cdrinfo.pl/f111/)
-   -   Jak zapewnić odtwarzanie 1280x720p25? (https://forum.cdrinfo.pl/f111/jak-zapewnic-odtwarzanie-1280x720p25-88040/)

latet 23.02.2011 10:00

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1147312)
Nom, brat ma kamerkę JVC i sytuacja jest podobna w obie strony :(
Dlatego najlepsze są darmowe programy. Miejmy nadzieje że niedługo coś sie poprawi w tej sprawie. Z DVD nie ma juz problemu.

Poza tym to zwykle Bloatware. Np. PMB uruchamiało jakieś usługi przy starcie systemu. Gdy je wyłączyłem - PMB przestało widzieć napędy optyczne (a nie potrafi wygenerować niczego na HDD, wyłącznie prosto na DVD - typowy idiotyzm tego typu programów). Ponowne włączenie tych usług nie pomogło - PMB nadal nie widzi napędów. Reinstalacja PMB, instalacja jego nowszej wersji - także nie usunęły problemu. No, ale pies go trącał. Jeśli będę chciał surowe pliki wysmażyć na płytki, to albo je po prostu wrzucę w trybie danych, albo, jak będę miał humor, przepuszczę przez multiAVCHD (na szczęśćie zplikami 1080i50 problemów być nie powinno).

Sceptyczny wobec programów dołączonych do urządzeń, nie zainstalowałem niczego z płytki dołączonej do nagrywarki BD (LiteON iHBS112). Normalnie zainstalowałbym tylko PowerDVD8 HD, ale akurat miałem już wcześniej tę samą wersję z płytki do combo LG. O dziwo - działa, ale gryzie się z Kasperskim i jeśli chcę odtwarzać Blu-ray, AVCHD, albo obrazy dysków to muszę antywirusa wyłączyć.

Zastanawiałem się tylko, czy się nie pokusić o testy dołączonego tam również programu do wypalania - Power2Go 6. Czytałem, że nie jest zły, ale boję się, że to kolejny bloatware i mój system tego nie wytrzyma. Czy znacie ten program? Czy ma funkcje, dla których warto go zainstalować?

BTW: A normalny Nero od której wersji obsługije Blu-ray? Jestem od lat szczęśliwym użytkownikiem wersji 6.6.0.6, która, oczywiście, traktuje nagrywarkę BD jako zwykłą nagrywarkę CD/DVD (zresztą jakość tak wypalonych płytek DVD jest świetna). Boję się nowszych wersji Nero, wiem, że to już klasyczny bloatware i nawet odinstalowanie ich nie jest łatwym zadaniem...

sobrus 23.02.2011 10:22

Nie wiem jak z Nero nie używam go odkąd kupiłem nagrywarkę DVD (2004 chyba). Po prostu nagrywarka była goła a oczywiście stare nero jej nie widziało. Więc przesiadłem się na darmowe.
W 99% przypadków używam ImgBurn, a od reszty (audio i okładki) mam Ashampoo 2010.
Z programów do aparatu zainstalowałem tylko SilkyPix bo to akurat dobre i znane narzędzie do RAWów. I fajnie że je dodali.
Kasperskiego tez nie używam, mam Avasta.

I tak sobie od wielu lat jade na 95% darmowym oprogramowaniu i jestem zadowolony, bo zazwyczaj lepiej działa niż płatne. A te 5% to nawet mam legalne (np SilkyPix właśnie).

przy okazji filmik który przesłałeś jest bardzo ciekawy. Góra przyspieszona, dół w normalnym tempie. Fajne, sam to zrobiłeś?

latet 23.02.2011 11:50

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1147329)
przy okazji filmik który przesłałeś jest bardzo ciekawy. Góra przyspieszona, dół w normalnym tempie. Fajne, sam to zrobiłeś?

Tak. Pod Sony Vegas Pro 9.0 to raczej banalne do zrobienia.

TK

sobrus 23.02.2011 11:55

Nigdy nie było mnie stać na takie programy więc nawet nie wiem jakie mają możliwości :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:53.