Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > High Definition

High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD)



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.03.2011, 11:01   #1
bretka
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 05.02.2008
Posty: 16
bretka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Konwersja AVi Na Blue ray

Witam
Jestem na etapie przegrywania kaset VHs na płyty. Obraz dość dobrze przechwytuje mi komputer do pliku Avi, ale troche traci przy kompresji na dvd (materiał 50 minut - maks bitrate). Prosze mi powiedzieć w jakim programie da sie przerobić taki materiał Avi na płytę Blue ray. Obraz na kompie mam bardzo płynny, czy po przerobieniu na Blue ray będzie podobnie. Bardzo proszę o pomoc
bretka jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.03.2011, 11:19   #2
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Posty: 10,532
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Jesli zrodlo to VHS, to lepiej niz VHS nigdy nie bedzie ;-)...


Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.03.2011, 19:00   #3
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Jestem na etapie przegrywania kaset VHs na płyty. Obraz dość dobrze przechwytuje mi komputer do pliku Avi, ale troche traci przy kompresji na dvd (materiał 50 minut - maks bitrate).
Cytat:
Napisany przez Wikipedia
Rozdzielczość pozioma obrazu w formacie VHS wynosi 240 linii, a w odmianie HQ - 250 linii.
Jak widać rozdzielczość materiału VHS jest niska więc nie ma większego znaczenia jaki będzie kodek czy kontener docelowy.

Sens kompresowanie tego do h264/AVC(BluRay) byłby wtedy gdybyś miała ten materiał w rozdzielczości HD czy FullHD.

btw, możesz nam pokazać właściwości pliku avi? - Programem MediaInfo wygenerujesz ładny raporcik.
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.03.2011, 21:26   #4
bretka
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 05.02.2008
Posty: 16
bretka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Rozumie wszystko. Wiem że lepszej jakości nie uzyskam. Chodzi mi tylko o to by nie stracić jakości, tak jak ją tracę przy kompresji tego materiału Avi na DVD. Czy konwersja na Blue ray daje mi taką szanse
bretka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.03.2011, 21:37   #5
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Gwarantuje Ci, ze nie stracisz na jakosci konwertujac material z VHS do DVD. No chyba, ze sie bardzo postarasz.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2011, 13:30   #6
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Robilem kopie z VHS na DVD za pomoca stacjonarnej nagrywarki. Wystarczy dobry magnetowid 4-6 glowicowy (z S-Video pewnie nie bylo jeszcze), nagrywanie 720x576 i maks 2 godziny na DVD. Nie stracisz nic. Czemu nie zrzucasz na kompa do mpeg2 zeby nie robic rekompresji?
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2011, 13:37   #7
bretka
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 05.02.2008
Posty: 16
bretka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wydaje mi sie że nie masz racji. Używam dobrego programu do kodowania bo Canopus ProCoder, potem robie jeszcze rozdziały w Tmpgenc Dvd Author 3 With Divx Authoring, wypalam i jakość nie jest taka sama jak na kompie. Nie ma płynności obrazu. Nie mówie żeby się przycinał , ale z pewnością to nie to. Napewno jest troche gorzej niż na VHs. Podkreślam - na kompie jest super. Pozostawiając na boku kwestie konwersji Avi na DVd, chciałby jeszcze raz się spytać czy da się przerobić AVI na Blue ray i czy będzie taka sama jakość jak na kompie. A może wystarczy ot poprostu nagrać tego AVIka na Blue ray w formacie AVI, tylko czy wtedy przeczyta mi to odtwarzacz Blue ray
bretka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2011, 14:29   #8
superrrmario
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika superrrmario
 
Data rejestracji: 26.06.2004
Lokalizacja: Łódź
Posty: 5,943
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez marynarz Podgląd Wiadomości
Robilem kopie z VHS na DVD za pomoca stacjonarnej nagrywarki. Wystarczy dobry magnetowid 4-6 glowicowy (z S-Video pewnie nie bylo jeszcze), nagrywanie 720x576 i maks 2 godziny na DVD. Nie stracisz nic. Czemu nie zrzucasz na kompa do mpeg2 zeby nie robic rekompresji?
A jaka jest różnica jakości przy magnetowidzie 2 a 4 czy 6 głowicowym?
__________________
superrrmario jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.03.2011, 11:26   #9
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tu jest wyjasnione http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1622581.html
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.03.2011, 11:59   #10
superrrmario
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika superrrmario
 
Data rejestracji: 26.06.2004
Lokalizacja: Łódź
Posty: 5,943
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez marynarz Podgląd Wiadomości
Ja to wiem, ale w Twoim wpisie była sugestia, że 4 czy 6 będzie lepszy od 2-głowicowego
__________________
superrrmario jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2011, 02:06   #11
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W pewnym momencie mozesz trafic na kasete nagrana w LP albo bedzie to stereo wiec lepiej posiadac lepszy skoro taki sprzet nie jest juz w cenie.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Szukam Pracy zick Humor 47 06.12.2020 10:53
Poradnik HD - kompletna instalacja i konfiguracja kodeków i playerów. Smartek High Definition 139 11.12.2016 22:03
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... Qbi@k Off topic 73 03.10.2013 18:16
nie dziala nagrany plik MrBiedrona Napędy optyczne DVD 17 22.10.2005 15:57
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) Kasprzak Humor 4225 11.07.2005 12:59


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.