Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD)



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 15.12.2014, 23:24   #16
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Andy ma rację przesoliłem,ale czego się nie robi dla jakości .Teraz pytanie ?
Czy zmienić preset i zostać przy poprzednim bitrate /10Mb/s/.Czy zmniejszyć bitrate a zostać przy presecie / very slow/ ? Czyli znaleźć złoty środek ! Jest jeszcze jedno rozwiązanie zmienić maszynę lub program./ale program raczej mało zmieni/
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.12.2014, 00:25   #17
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Bitrate bym zostawił a kombinował z ustawieniami kodeka.
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2014, 11:33   #18
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja też zawsze przesadzam z ustawieniami, to znaczy daje maksymalne takie żeby czas był akceptowalny, ale nie mam nigdy 100 filmów do zakodowania.
Przy dekodowaniu nie ma to absolutnie żadnego znaczenia Po prostu jakość jest lepsza.

Karty graficzne można sobie odpuścić i zaoszczędzoną kasę wpakować w procesor.

8 rdzeniowy i7 kosztuje 4000 i też można go podkręcać

A stosunek cena/jakość oferuje zdecydowanie lepszy niż Xeony.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.12.2014 o godz. 11:42
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2014, 16:38   #19
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W takim razie z innej beczki. Czy z AMD 2 procesory FX - 8 rdzeniowe będą wydajniejsze od i7 8 rdzeniowego ? Będą na pewno tańsze.Myślę w dalszym ciągu o platformie 2-procesorowej.
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2014, 23:47   #20
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,328
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Az normalnie powiem swoje bo nie moge , moja malzonka na laptopa hp dv5 intel C2D 2.8Ghz i grafike nvidi z CUDA , ja mam laptopa hp dv7 z intel quad 2.26 q9100 , i powiem tak ze jak na te CUDA to zadne cuda szybkosci sie nie dzieja , ten sam film na dv5 mieli sie prawie 6-7 godzin , a na quad zajmuje to 40-50 minut , sprawdzone i moge powiedziec z autopsji . Sama przesiadka na quad robi cuda i niepotrzebna jest CUDA
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2014, 00:59   #21
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie zamierzam ,a nawet nie myślę korzystać z technologii cuda.Natomiast nie przekona mnie kolega ,że laptopik , o którym mówi ma moc obliczeniową większą niż platforma dwuprocesorowa z AMD FX - 2 x po 8 rdzeni. Te 40-50 minut to teź chyba trochę w ramach cudów /chyba, że na fast albo superFast/i nie Full HD.
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2014, 10:12   #22
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,328
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A czy ja pisalem cos o hd ? i czy pisalem ze laptop quad ma wiecej niz 2x8 ? czytanie ze zrozumieniem sie klania
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2014, 20:52   #23
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kolego misiozol. Czytanie się kłania co do tekstu kolegi. Ten temat jest o HD i nawet dział też jest o HD. Także lepiej czytać w którym dziale i o czym się pisze. To do tekstu .Teraz forma. Język polski jest taki ładny i kwiecisty. Nie wiem jakim jest celem pisanie samych skrótów i idiomów. Nawet teksty czysto techniczne możemy napisać przyjaznym i płynnym językiem. Oczywiście jestem świeżo na forum może nie powinienem się tak wypowiadać, ale bardzo mnie bolą oczy i serce czytając takie słowa nie mające nic wspólnego nawet z językiem potocznym. Kolego misiozol bez urazy to dotyczy wielu pisanych tu postów.
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2014, 21:35   #24
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,328
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
w zasadzie napisales linijki textu i nic nie powiedziales lejesz wode i tyle , ja stwierdzilem fakt skoro nie potrafisz wyciagnac konkluzji to ci podam na tacy . Nawet w jakosci SD widac znaczaca roznice w czasie nawet wspomagajac sie CUDA , tylko zmieniajac z C2D 2.8GHz na quad 2.26Ghz widac znaczacy wzrost wydajnosci/rdzen wniosek nie warto inwestowac w grafike z CUDA tylko w wielordzeniowosc . Wystarczy takie streszczenie dotarlo ? A ile rdzeni sobie kupisz zalezy od portwela jak szukasz odpowiedzi co bedzie lepsze czy i7 x2 czy amd x2 to sa benchmarki i latwo je znalezc w dowolnej wyszukiwarce
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2014, 22:05   #25
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Grafika z CUDa to dodatek, zazwyczaj taką grafikę wykorzystuje się do czegoś co nazywa się graniem
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2014, 22:39   #26
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przecież o tym ,że nie zamierzam korzystać z Cuda zamieściłem post wyżej. To nie podlega dyskusji. Trzeba wykorzystać tylko moc jak najwięcej ilości rdzeni. Nad takim właśnie urządzeniem pracuję. I nie leje wody tylko chcę trochę poszanowania dla języka polskiego.
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2014, 22:47   #27
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kolego mgit procesor graficzny powoli lecz nieubłaganie wspiera a nawet zastępuje procesor właściwy. Ta tendencja jest zauważalna nie tylko w grach lecz w programach graficznych też. Widocznie chłopcy z doliny krzemowej nie mają pomysłu na skok technologiczny procesorów. Lub mają i czekają na odpowiedni moment dla nabicia sobie kieszeni.
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2014, 15:23   #28
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Procesory graficzne mają zupełnie inną charakterystyke.
Wcale nie jest tak, że są lepsze.
Są szybsze w pewnych konkretnych zastosowaniach, ale z innymi mają problemy.
Intel już próbował połączyć oba te światy rezultat był słaby i skończyło się na Xeon Phi.

Dlatego najlepiej wychodzi jeżeli CPU+GPU współpracują.

W tym konkretnym przypadku GPU jest pewnie do olania, jeżeli robotę ma robić x264. Liczy się z grubsza (ilość rdzeni * Mhz), zakładając że x264 wykorzysta wszystkie. Z czterema nie ma problemu.
Pamięć do olania (może być mało ale powinna być szybka bo dużo procesorów będzie z niej korzystać), dyski do olania, najważniejsze CPU.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.12.2014 o godz. 15:27
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2014, 23:07   #29
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ciągle się zastanawiam nad tą platformą. Czy będzie opłacalne pod względem mocy obliczeniowej dać dwa procesory AMD FX 8150 /8 rdzeniowe.Czy to bedzie miało sens w porównaniu na przykład do jednego procesora i7 3930K /jest możliwość podkręcenia. W AMD mnożnik zablokowany.Co o tym sądzicie. Ten intel mnie kusi bardzo dobrym wynikiem w testach./jest na drugim miejscu/Co do AMD to raczej w teście nie liczą się.
Z drugiej strony jednak cena intela jest na razie zaporowa.
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.12.2014, 08:58   #30
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
AMD jeśli już to 8350 i też da sie podkręcać.
Współczynnik cena jakość będzie bdb, ale najnowszych i7 serii K nie przegoni.
Mimo wszystko pomysł ciekawy, jeżeli znajdziesz płytę na 2xFX.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Konwersja materiału HD z MKV na DivX/XviD HD Patrix High Definition 98 29.11.2011 20:12
Nero Multimedia Suite 10 Platinum HD i edycja filmów HD ktos Nero 2 06.10.2011 14:31
Tworzenie filmu HD w Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection, Prosze o pomoc; / etrido High Definition 0 14.01.2010 14:10
HD Advance/Loader nie widzi plyt forsaken Hardware 7 04.02.2008 23:11


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.