Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD)



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 17.03.2014, 18:59   #1
TIQOROTIQX
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.02.2014
Posty: 21
TIQOROTIQX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Najlepsze ustawienia kodowania do Full HD

Witam nie rozumiem fenomenu internetu jest wszystko a nie ma nic xd mianowicie muszę przerobić filmy pierwszy nagrany Xperia Full HD itd a się okazuje, że ps3 nie odczytało akurat ;/ Próbuje w avidemux ale co mi to da.. ustawiam b-frames , gop , kwantyzacje, bitrate itd a ja bym chciał wiedzieć łopatologicznie kompresja do Full HD trzeba dać np referencyjne tyle i tyle , b-frames tyle i tyle i cała resztę dalej .. Czy gdzieś znajdują się takie porady ? Bo opis funkcji (który mi nic nie mówi) to znalazłem tylko jak je wykorzystać, gdy mało co zauważyłem zwiększenie czegoś tam da nam lepszy obraz itp ..Wielkość pliku nie ma znaczenia załóżmy 1BR czyli nacisk na jakość . Dzięki z góy

Może też jakiś lepszy program niż avidemux ..
TIQOROTIQX jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.03.2014, 19:50   #2
Pierwszy
Guru
 
Avatar użytkownika Pierwszy
 
Data rejestracji: 26.09.2002
Posty: 1,422
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
xvid4psp
__________________
Pierwszy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 09:44   #3
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Kompresja to temat zawiły, jak widzisz ustawienia nawet ustawienia kodeków nie są proste. Domyślam się z treści, że mówisz o x264.

Żeby działało, trzeba wiedzieć
- co się ustawia w kodekach, żeby nie robić tego na chybił trafił
- na co można sobie pozwolić żeby PS3 to przeczytało. To dotyczy zarówno wyboru kodeków, ich ustawień jak i kontenera i formatu na płycie (pliki, BD czy AVCHD?).

Proponowałbym zacząć od tyłu, tzn dowiedzieć się co czyta PS3 a dopiero potem dopasowywać film avidemuxem. Jeżeli chcesz zrobić normalną płytę BD to sam Avidemux nie wystarczy.

Co do x264 to generalnie regułą jest że im bardziej zaawansowane ustawienia x264 tym lepsza jakość, dłuższy czas kodowania i mniejsza kompatybilność. Refframes dla FullHD nie powinno przekroczyć 4, tyle chyba przewiduje standard. Ale oczywiście nikt nie powiedział że PS3 nie przeczyta więcej, pozostaje sprawdzić samemu.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 10:30   #4
TIQOROTIQX
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.02.2014
Posty: 21
TIQOROTIQX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ogólnie większość mam w kontenerze mp4 jako pliki video, a Blu Ray to m2ts. To zapewne weźmiemy m2ts może lepszy i zawsze zmieniał profil na 4.1 gdzieś na ten temat czytał, że ps3 to do 4.1 czy od nie wnikam załóżmy ten 4.1 (chyba że jakość od tego zależy to potestuje ) Tak tak o x264 chodzi, profil za nami ref 4 dobrze a trochę nie rozumiem o co chodzi z klatkami i b p czy to ważne jakoś się je ustawia? To te B-frames? Cabac zawsze daje tak, następnie nie spotkałem ustawień gop cokolwiek to daje i kwantyzator to chyba domyślnie. Wczoraj próbował sampla w programie super ale nawet kodowanie nie ruszyło nie wiem czemu wybrałem mp4 h.264avc full hd 16.9 bitrate chyba 8mb Cabac tak 4.1 profil a ustawień kwantyzacji gop i innych typu trellis nie zauważył opcji przydałby się program w którym wszystko można ustawiać po swojemu a nie ogólnie. A a nie kodowan najlepiej single pass czy więcej? Dzięki za pomoc :-)
TIQOROTIQX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 10:39   #5
Pierwszy
Guru
 
Avatar użytkownika Pierwszy
 
Data rejestracji: 26.09.2002
Posty: 1,422
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez TIQOROTIQX Podgląd Wiadomości
przydałby się program w którym wszystko można ustawiać po swojemu a nie ogólnie.
jeśli zaczniesz ustawiać "po swojemu" wtedy duże prawdopodobieństwo, że ps3 tego nie odtworzy więc zastanów się czego chcesz... poza tym w xvid4psp można wyjść poza szablony (custom settings) i ustawiać po swojemu do woli
__________________
Pierwszy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 12:17   #6
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jeżeli nie rozumiesz co ustawiasz, nie wiesz nawet co to klatki B,to jaki jest sens ustawiania tego samodzielnie?
Poza tym, aby stworzyć płytę bluray nie wsytarczą pliki m2ts. Potrzebny jest jeszcze proces authoringu (z darmowych programów do tego znam tylko jeden - multiAVCHD).
Może powinieneś zacząć zabawę od niego.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.03.2014 o godz. 12:21
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 14:43   #7
TIQOROTIQX
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.02.2014
Posty: 21
TIQOROTIQX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To po to tutaj pytam by poznać trochu teorii kodowania video a nie gotowe szablony, to może chociaż które opcje odpowiadają za jakość obrazu, bo chyba nie tylko wysoki bitrate? Authoring BR to tam mniej istotne można też nagrać plik m2ts na płyte br i też będzie, grunt to najlepsza jakość
TIQOROTIQX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 15:19   #8
Pierwszy
Guru
 
Avatar użytkownika Pierwszy
 
Data rejestracji: 26.09.2002
Posty: 1,422
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
w pierwszym poście napisałeś, że chcesz odtwarzać na ps3 - xvid4psp posiada szablony ustawień dla kodowania pod ps3... ustaw taki szablon przejdź do custom settings i... link konfiguracji x264 skup się na rozdziale rate control (qp, bitrate, crf szczególnie) i powodzenia
__________________
Pierwszy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 18:08   #9
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No to troche problem, bo w zasadzie wszystkie opcje wpływają na jakość
Jeżeli nie bezpośrednio, to pośrednio.
Gdyby opcje nie miały wpływu na efekt wynikowy - to by ich nie było

Ale żeby zrozumieć co jak na co wpływa i dlaczego - trzeba wiedzieć co się dzieje i jak kompresja działa.
Mało tego, optymalne ustawienia mogą być różne zależnie od tego co zawiera film.

Ktoś musiałby tu zrobić niezły kawał wykładu

Jeżeli rzeczywiście ustawisz wszystko na max jakość, to kodowanie będzie wolne ( max 1 fps i ok 4GB RAM zjedzone na samo kodowanie video) i ps3 raczej na pewno tego nie przełknie

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.03.2014 o godz. 18:25
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 19:28   #10
TIQOROTIQX
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.02.2014
Posty: 21
TIQOROTIQX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mediacoder ma fajnie dużo opcji w zasadzie wszystkie chyba do x264 szkoda tylko, że wersja free z tego co zauważyłem działa do 16mb/s a ja od razu z grubej rury 24mb chciał i zonk;/ a avidemux co bym nie ustawił to mi bitrate daje 1mb beznadziejny
TIQOROTIQX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 19:47   #11
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>

AviDemux nie ma najmniejszego problemu z ustawieniem bitrate. Jak chcesz to i 100Mb/s będzie.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 20:05   #12
TIQOROTIQX
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.02.2014
Posty: 21
TIQOROTIQX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
może i ale ja jakoś nie dostrzegł , w zakladce general dając constant bitrate 20000 czy też average bitrate 2pass i 3 filmy mam z bitrate 1mb z czego jeden ma chyba 700kb lol zapewne gdzieś to się ustawia..
TIQOROTIQX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.03.2014, 06:34   #13
TIQOROTIQX
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.02.2014
Posty: 21
TIQOROTIQX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie wie ktoś może jaki parametr musiałbym wl lub zmienić w x264 bym mógł przewijac. Film? Ps3 odtwarza a nie przewija :/
TIQOROTIQX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.04.2014, 16:55   #14
Domell1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2011
Posty: 36
Domell1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
najszybszy sposób aby szybko i sprawnie przekodować do małego rozmiaru typu bd9 lub bd25 to bdrebuilder wybieramy w settings 2pass i ustawienia super high minus to taki że w zasadzie musi wszystko wyciągnąć czyli do mkv wyciąga film audio itd i trwa to długo, kolejne rozwiązanie to avchdcoder, plus tego programu jest taki że nie wyciąga program video do mkv jedynie audio sobie wyciąga
minus podobnie jak bdrebuilder na bd25 nie zawsze będziemy zadowoleni z jakości wynikowego filmu ponieważ max ustawienia dla obu programów to 2pass ME: Range tylko 16 algorytym Multi hex a subpixele max 9 klatki kluczowe chyba do 4 ustawia tak jak i standard bd
najlepszym w moim odczuciu wyborem jest tandiem megui x64 + avisynth MT x64 dlatego że mogę tam ustawić takie jakie mi odpowiadają parametry, przed kodowanie cąłości mogę np 10sek sobie sprawdzić na ustawienia takich a nie innych czy mi pasują i jestem ograniczony w zasadzie tylko standardem bluray lub avchd
jeszcze się nie spotkałem by np bd25 mi nie ruszyła na max ustawieniach megui i obraz jest zawsze miodzio (wymieniłem niedawno odtwarzacz bluray i każdą przekodowaną płytkę rusza)
w megui ustawiam ME: Range 64 (na tv powyżej 40 calach różnica z 16 na 64 jest zauważalna), subpixel na 11 preset ustawiam bluray jeśli bd25 lub avchd dla bd9 i do tego mogę dorzucić filtry typu debanding jeśli są nam potrzebne wynikowy plik potem wrzucam do nie zastąpionego tsmuxera i finito
pozdrawiam

pozdrawiam
Domell1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Transmisja Online w Full HD z kamery IP arturjankowski High Definition 4 02.03.2014 15:35
Jakie najlepsze kodeki do XviD, HD do średniego lapka? Smartek Komputery 4 13.08.2008 18:09
Najlepsze ustawienia NERO 6 glad Nero 0 04.03.2007 21:17
Najlepsze ustawienia biosu na płycie Asus AV600 grappa01 Off topic 1 08.06.2004 13:56
Uwaga Ahead Nero 6 Ultra Wer. Full 330 Mb Kasuje Pliki Z Hd zajawkarz Napędy optyczne CD 0 21.08.2003 22:06


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.