![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD) |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Plik MKV 30GB do 25GB - czym zmniejszyć?
Witam!
Zrobiłem sobie kilka ripów filmów z płyt Bluray na mkv. Pomimo tego, że wyrzuciłem dodatki i pozostawiłem sam film tylko w j. angielskim+polskie napisy to plik nadal ma objętość ponad 30 GB. Chciałbym go jeszcze odrobinę zmniejszyć - tak aby zmieścił się na standardową płytę Bluray czyli do 25 GB. Jaki program byłby dobry do tej operacji? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A czemu chcesz wrzucać na płytę BD plik MKV ? Powinieneś raczej zastosować zabieg skopiowania płyty BD i kompresji tejże tak aby zmieściła się w 25 GB. Zastosowałbyś do tego program BD Rebuilder albo DVD FAB. Nie wiem czy player BD odtworzy Ci plik MKV z płyty (z dysku twardego, jeśłi player BD ma wejscie USB to zwykle odtworzy).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Miałem zgrane pełne obrazy płyt bluray - około 30 filmów więc dobrze ponad 1TB. Początkowo odchudziłem z dodatków, menu, języków za pomocą DVDFAB. W tym programie jest opcja BD50 do BD25 ale z niej nie skorzystałem - nie chciałem tracić jakości. Potem MKVmerge połączyłem to do pojedynczych plików mkv. Wtedy nie zawracałem sobie głowy kompresją, bo myślałem, że to wszystko zajmie mniej miejsca. Jednak myliłem się... Teraz dalej mam zapchany prawie cały dysk i jednak muszę trochę filmów wypalić na płyty. Mój Bluray czyta wszystko i z płyt i z USB więc nie mam problemu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 06.07.2009
![]() |
Jeśli nie masz głośników przestrzennych to możesz przestrzenną (o ile taka jest) ścieżkę dźwiękowa przerobić na stereo (i ewentualnie skompresować do mp3 320kbps ale to już byłaby strata jakości). To nie będzie z pewnością 5GB mniej ale zawsze coś...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Dźwięku nie będę kompresował, zostawiam Dolby Digital. Chodzi mi jedynie o obraz. W ostateczności mogę plik MKV rozbić na video, audio oraz napisy i wtedy zająć się samym obrazem. Potrzebuję jakiegoś prostego programu do kompresji. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 26.09.2002
![]() ![]() |
Mogę polecić MediaCoder - spełnia swoje zadanie.
Posiada opcje, które Cię interesują i wiele innych, np. można konwertować max 3-przebiegowo, ustalić wielkość pliku wynikowego, kodek, kontener itd. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki, pobrałem i próbuję. Nie za bardzo wiem o co chodzi z tym przebiegiem - jak ustawić? Co to zmienia?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 26.09.2002
![]() ![]() |
to co zaznaczyłem w ramce (rate mode: 3-pass). W skrócie, im więcej przebiegów tym dokładniejsze konwertowanie... i dłuższe. Ale jeśli zależy ci na wysokiej jakości to ustawiłbym właśnie te max 3 przebiegi. Wytrawni koderzy powiedzieliby, że 3-pass to mizeria i że najlepszy efekt byłby przy 9-pass
![]() poeksprymentuj na jakimś samplu opcje by przekonać się które ustawienie da najlepszy efekt i po których plik będzie odtwarzany poprawnie w BD odtwarzaczu! Ostatnio zmieniany przez Pierwszy : 16.10.2011 o godz. 09:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czym naprawic uszkodzony plik mpg? Help me!!!!! | gosciu | DVD-Video | 10 | 20.08.2002 08:47 |
Czy mozna zmniejszyć plik z 900mb..... | xp | Napędy optyczne DVD | 5 | 23.06.2002 08:20 |
czym rozdzielic plik .mpg na dwa mniejsze? | Mars | Off topic | 2 | 03.04.2002 22:42 |
Czym rozdzielic plik ze zmiennym bitrate na 2 mniejsze? | Mars | Off topic | 0 | 03.04.2002 15:40 |
czym najlepiej podzielic duzy plik (mp3) na tracki | megon | Napędy optyczne CD | 3 | 21.03.2002 00:21 |