Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > High Definition

High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD)

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 18.10.2010, 23:03   #1
sir.daniel
Bywalec

Data rejestracji: 10.03.2008
sir.daniel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bleble103 Podgląd Wiadomości
Chyba wiem o co Ci chodziło. Znalazłem to w ustawieniach ffdshow. Rzeczywiście zrobiło się 50 oddzielnych fps, ale tylko przy oglądaniu (przestawia się też oś czasu w programach, ale jakoś mi to nie przeszkadza), gdy importuję do jakiegoś programu, w którym mógłbym to zwolnić, to importuje się tylko 25 fps... Nie da się jakoś na stałe zapisać tych 50 klatek, żeby były osobno? Niezależnie od dekodera. (Może ktoś wie o co mi chodzi)
Jak na razie dużo pomogłeś sir.daniel
No właśnie, jeśłi niezależnie od dekodera to zostaw w spokoju ffdshow a ten text z wytłuszczonym textem tyczył się filtru w VDUB!! Tez jest Yadif.

Ja juz napisałem jaka jest polecana metoda. Użyc dgavcindex i zindexować .ts do .dga . Następnie stworzyć skrypt avisynth ze żródłem którym będzie pliczek dga. A jak już to zrobisz (skrypty avisynth avs. można nawet odtwarzać w zwykłym playerze dshow) to teraz użyjesz uwaga filtra yadif dla avisynth - tylko tu bedzie chyba juz opcja yadif z bob. A jak nie to to sie dopisze cos do linii komend w skrypcie.
Tak naprawde wszystkie potrzebne narzędzia ma program zwany megui. Ściągnij, pobaw sie, naucz sie go, potem polecimy dalej. Najprawdopodobniej nim skompresujesz już ten plik ts, bo żeby zmienić 50i na 50p wymagana jest rekompresja.

Ostatnio zmieniany przez sir.daniel : 18.10.2010 o godz. 23:16
sir.daniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.10.2010, 08:18   #2
bleble103
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.10.2010
bleble103 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez sir.daniel Podgląd Wiadomości
No właśnie, jeśłi niezależnie od dekodera to zostaw w spokoju ffdshow a ten text z wytłuszczonym textem tyczył się filtru w VDUB!! Tez jest Yadif.

Ja juz napisałem jaka jest polecana metoda. Użyc dgavcindex i zindexować .ts do .dga . Następnie stworzyć skrypt avisynth ze żródłem którym będzie pliczek dga. A jak już to zrobisz (skrypty avisynth avs. można nawet odtwarzać w zwykłym playerze dshow) to teraz użyjesz uwaga filtra yadif dla avisynth - tylko tu bedzie chyba juz opcja yadif z bob. A jak nie to to sie dopisze cos do linii komend w skrypcie.
Tak naprawde wszystkie potrzebne narzędzia ma program zwany megui. Ściągnij, pobaw sie, naucz sie go, potem polecimy dalej. Najprawdopodobniej nim skompresujesz już ten plik ts, bo żeby zmienić 50i na 50p wymagana jest rekompresja.
Mam VDuba 1.8.8 i tam nie mam w filtrach yadif'a. Mam tylko BOB Doublera. Da się może dodać yadif do VD? Czy może jest w innej wersji?
Ok ściągnę ten program i się z nim "oswoję".
Dzięki
bleble103 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2010, 09:47   #3
sir.daniel
Bywalec

Data rejestracji: 10.03.2008
sir.daniel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bleble103 Podgląd Wiadomości
Mam VDuba 1.8.8..
Masakra, może by tak mały updacik? Vdub 1.9.10

A ten megui to też zaraz wejdź w opcje i update zrób.

Jest super stronka o metodach usuwania przeplotu, troche stara ale dużo sie można dowiedzieć http://www.100fps.com/ Zejdź na środek gdzie są zielone obrazki. Ostatnia metoda jest najlepsza przy przejściu 50i>>50p a jak widzisz zwykły (stupid) bob nie należy do najlepszych. Dlatego ja ciągle sugeruje yadif (+ zaawansowany bob), on ma po prostu zaawansowaną detekcję ruchu, dlatego wyciska z obrazu ile sie da. Taki obraz nie bedzie miał faktycznie tyle szczegółów (rozdzielczość) jak by oryginalnie było 50p ale daje rade.

Ostatnio zmieniany przez sir.daniel : 19.10.2010 o godz. 10:02
sir.daniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2010, 15:52   #4
bleble103
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.10.2010
bleble103 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mnie głownie chodzi o zwalnianie tricków na FingerBoardzie, a tam wszystko dzieje się tak szybko, dlatego tak mi zależy na FPS'ach.
Dzięki za stronkę i VD
bleble103 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: