Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.04.2012, 13:57   #16
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Posty: 10,530
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mam PS3 60 GB (z obsluga gier z PS2) i zadnych dodatkowych programow do odczytu SACD nie potrzeba dziwnym trafem...
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.04.2012, 15:53   #17
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem.

Cytat:
Skoro już ktoś poruszył ten temat. Obecnie można zgrywać do obrazu SACD i jedyny sprzęt dostępny dla ludu który to potrafi to... PS3. Oczywiście tylko wczesne modele z obsługą tego formatu (CECHAxx/CECHBxx/CECHCxx/CECHExx) i z CFW aby mieć możliwość uruchomić stosowny program.
Na gołej PS3 możesz sobie jedynie takiej płyty posłuchać i być może zgrać do *.mp3 czy czego oni tam używają. NIE możesz za to zrobić kopii tej płyty 1:1 do jakiejkolwiek postaci. Czy teraz jest to już jasne?

Późniejsze modele PS3 wykastrowano (to nie jest kwestia software'owa) z SACD, a więc ani już sobie nikt nie odtworzy, ani tym bardziej niczym nie zgra jej zawartości.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2012, 17:06   #18
sacd
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika sacd
 
Data rejestracji: 18.12.2005
Posty: 104
sacd zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli posiadamy już obraz iso płytki SACD, można spróbować wypalić go na DVD jako dysk z danymi ( płyta SACD to nic innego jak DVD-ROM ) No chyba, że jest to obraz płyty hybrydowej, ale takiej w całości PS3 chyba zgrać nie potrafi. Niestety kopia taka byłaby
odczytywana jedynie przez ''audiofilskie'' odtwarzacze CD/SACD, większość droższych modeli BD, DVD firmy Sony oraz jak ktoś już wspomniał PS3.
sacd jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2012, 22:28   #19
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,305
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Faktycznie, poczytałem trochę w sieci i sposób z użyciem wczesnych wersji PS3 działa. Zgrany obraz można odczytać sobie w komputerze za pomocą foobara z wtyczką. Natomiast jest dość dużo stacjonarnych odtwarzaczy SACD, które posiadają zmodyfikowany firmware i dają sobie radę z obrazem SACD wypalonym na zwykłej płycie DVD. Kto by pomyślał
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2012, 06:48   #20
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ale to nie jest fabryczne firmware?
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2012, 09:01   #21
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Oczywiście, że nie. Na gołej PS3 można uruchamiać wyłącznie programy pobłogosławione przez Sony, a raczej mocno wątpliwe aby wystawili SACD Ripper na PlayStation Store.

Stąd wymogi:
  • Tylko modele PS3, takie a nie inne ponieważ nowsze zostały wykastrowane z układów odpowiedzialnych za dekodowanie SACD.
  • Tylko modele PS3 z fw 3.55 (ewentualnie 3.56), ponieważ jak dotąd są to ostatnie hackowalne firmware. Niestety w nowszych Sony zmieniło tzw. chain of trust, tokeny i klucze, naprawiło ECDSA i załatało stare luki.
  • Można downgrade'ować sprzętowo (czyli za pomocą NAND/NOR flasherów, a potem pogrzebać w obrazie), ale tylko w modelach konsol które fabryczny firmware miały niższy niż 3.60. Na najnowszych póki co nawet flasherami nic się nie zdziała (nowy metloader). Oczywiście każdy z tych modeli, które odczytują SACD jest podatny na downgrade (w razie gdyby ktoś zrobił update do 360 lub wyższego fw).
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2012, 09:51   #22
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ale mi chodziło o stacjonarne odtwarzacze
Bo że Sony się na to nie godzi to oczywista oczywistość, ale jeżeli inni producenci produkują sprzęt odtwarzający kopie to by było ciekawe
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2012, 11:06   #23
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,305
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Część urządzeń gra z kopii bez żadnych kombinacji, pozostała potrzebuje zmodyfikowanego firmware (nieoryginalnego), natomiast reszta nie poradzi sobie z tym w ogóle. Tutaj jest ciekawa dyskusja na ten temat.
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 00:00   #24
SAAREMA
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.11.2015
Posty: 26
SAAREMA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam kilka obrazów iso płyt SACD, a w związku z tym pytanie:
Czy na Pioneer BDR-S09XLT można coś z tym zrobić, tzn. wypalić na płytę, a jeśli tak to czym? Znalazłem ten temat na forum, ale wątek sprzed 4 lat i może coś się zmieniło w tym temacie.
SAAREMA jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 06:26   #25
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,300
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie powinno być problemu z zapisem obrazu w ImgBurn.
Musisz mieć tylko player który obsługuje ten standard SACD.
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 09:51   #26
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,305
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez SAAREMA Podgląd Wiadomości
Mam kilka obrazów iso płyt SACD, a w związku z tym pytanie:
Czy na Pioneer BDR-S09XLT można coś z tym zrobić, tzn. wypalić na płytę, a jeśli tak to czym? Znalazłem ten temat na forum, ale wątek sprzed 4 lat i może coś się zmieniło w tym temacie.
Jeśli mówisz o tym temacie, to jest w nim wszystko wyjaśnione i z tego co wiem aktualne. Obrazu płyty SACD nie da się wykonać (chyba, że tą metodą ze starym PS3 60GB) . Można jedynie przechwycić do innego formatu sygnał po jego odczytaniu przez odtwarzacz wspierający SACD.

Jeśli to co masz jest obrazem z PS3, zainstaluj go w wirtualnym napędzie i sprawdź czy działa w foobar z wtyczką SACD. Na płytę raczej nie masz co nagrywać, ba aby odtwarzacz stacjonarny sobie z tym poradził musi mieć zmodyfikowany firmware.
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 31.10.2016 o godz. 10:05
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 11:52   #27
SAAREMA
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.11.2015
Posty: 26
SAAREMA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W Fobarze zainstalowałem wtyczkę "foo_input_sacd.fb2k-component", ale wprawdzie daje się to odtwarzać ale w ustawieniach odtwarzacza musi być:
Output Mode: PCM, lub DSD + PCM
Kiedy ustawię samo DSD nie ma dźwięku, z czego wnioskuję, że odtwarzacz odczytuje tylko warstwę PCM.
Ta wtyczka pozwala użyć bezpośrednio pliku iso i nie trzeba instalować w napędzie wirtualnym.

RE "Na płytę raczej nie masz co nagrywać, ba aby odtwarzacz stacjonarny sobie z tym poradził musi mieć zmodyfikowany firmware"

Właśnie to pierwotnie miałem na myśli, zadając pytanie o Pioneera, co jest w jego wypadku niemożliwe.

Jedyna możliwość zrobienia normalej CD, jak przychodzi mi do głowy to przez menu kontekstowe Foobara >Convert >. Nie wiem tylko, czy to najlepszy i jedyny sposób konwersji do np. flac, a później na płytę CDR.
SAAREMA jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 12:18   #28
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,305
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Czyli wygląda na to, że jest zgrana tylko warstwa Audio-CD w PCM. Jeśli iso jest zwykłym obrazem Audio-CD, wystarczy go nagrać na CD-R. Sprawdź wielkość pliku iso i parametry jakie pokazuje foobar, powinno być dla ścieżek: PCM 1411 kbps/44100 Hz/Stereo. Jeśli nie, zawsze można zrobić convert do WAV i stworzyć samemu płytkę CD.
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 12:33   #29
SAAREMA
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.11.2015
Posty: 26
SAAREMA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dla tej konkretnie płyty foobar pokazuje: 1 bit; 2822400 Hz

Od dawna odwiedzam pewien portal, na którym coraz częściej pojawiają się wydania SACD w postaci iso. Takie pliki do przechowywania na dyskach mają średni sens, jeśli ok. 45 minut muzyki zajmuje 1.5 - 2 GB przestrzeni dyskowej, a ja mogę odtworzyć tylko warstwę PCM, pod warunkiem, że jest to płyta hybrydowa.
Zakładam, że obrazy, które się pojawiają wykorzystywane są przez użytkowników w bardziej sensowny sposób, pomijając już bardziej skomplikowany proces tworzenia takich obrazów. Przecież byłoby pozbawione jakiegokolwiek sensu wysyłanie 5x większych plików do sieci, żeby później każdy sam zmniejszał je do postaci "normalnej"
SAAREMA jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 12:55   #30
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,300
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez SAAREMA Podgląd Wiadomości

Zakładam, że obrazy, które się pojawiają wykorzystywane są przez użytkowników w bardziej sensowny sposób, pomijając już bardziej skomplikowany proces tworzenia takich obrazów. Przecież byłoby pozbawione jakiegokolwiek sensu wysyłanie 5x większych plików do sieci, żeby później każdy sam zmniejszał je do postaci "normalnej"
Takie "obrazy" są przeznaczone dla posiadaczy stacjonarnych odtwarzaczy CD/SACD gdzie niektóre modele odtwarzają takie obrazy nagrane na DVD-+R\-+R DL .
np.
http://sklep.rms.pl/pioneer-pd-30-pd...cd-z-dsd-i-usb
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Zła struktura DVD - czy można to zmienić marfid Napędy optyczne DVD 6 28.04.2006 22:46
CZy można nagrać VCD na płytę DVD cYgII DVD-Video 2 26.09.2004 21:36
Czy można nagrać z DVD-R na +R? Adrianmax Napędy optyczne DVD 7 28.07.2004 09:03
Czy da się nagrać coś takiego ? Help ! lwiecz01 Napędy optyczne DVD 8 24.06.2004 21:41
Czy można wypalić płytkę z filmem, który będzie można odtwarzać na PSX(Play Station 1) ?! Erric DivX, Xvid, Matroska i inne 4 17.12.2001 09:19


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.