Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio

Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.09.2008, 01:49   #1
scalak77
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika scalak77
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 210
scalak77 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DTS jako Audio CD możliwe - sposób konwersji i wymagania (opis)

W skrócie opiszę jak zrobić Audio DTS CD tak aby na zwykłej płycie CD było zapisane 5.1 kanałów

Na początku wymagania dla tego nośnika

Wzmacniacz (lub amplituner) posiadający wejście SPDIF optyczne albo elektryczne, musi posiadać dekoder DTS
Odtwarzacz Audio CD dowolny z wyjściem optycznym (nie musi mieć obsługi płyt np. mp3 wystarczy aby obsługiwał podstawowy standard Audio CD)
Urządzenia należy spiąć po łączu SPFID i ewentualnie dla odsłuchu stereo po analogu (po SPDIF idzie też zwykłe STEREO więc kabelek analogowy jest nie potrzebny

Komputer i programy

Dowolny komputer z dowolnym systemem i narywarką minimum CD-R
Programy
Do wypalania płytki np. Nero (używam 6.6.xxxxx) albo inny program z opcją wypalania Audio CD
Program do ripowania płytek Audio CD (używam CD-DA Extractor) dowolny ale z opcją zgrywania do plików WAV

Wstęp

1 Przygotowanie materiału
Zawartość można grać z odpowiedniego nośnika za pomocą rippera Audio z opcją ustawienia : bez kompresji i plik wyjściowy wav
Jeśli mamy stosowne pliki z rozszerzeniem wav (5.1) lub DTS to mamy z górki

Uwaga: Należy zmienić rozszerzenie pliku .dts na .wav inaczej nero pokaże błąd

2 Przed nagraniem można zrobić sobie plik .iso lub .nrg zależy od programu ale nie jest to wymagane

3 Wypalamy takie pliki jako Audio CD z opcją CD Text lub bez niej (CD Text odczytuje zaledwie parę odtwarzaczy)

4 to chyba nie wymaga pisania ale... tak wypaloną płytkę wkładamy do odtwarzacza CD i powinien się pojawić znaczek DTS na amplitunerze. Dla osób które chcą sprawdzić czy wyjście analogowe działa to usłyszą tylko szum

5 Aby taki materiał zripować na dysk wystarczy dowolny riper audio ze zgrywaniem do wav


Parę uwag
Pliki w 5.1 DTS mogą mieć rozszerzenie DTS albo wav bo w przypadku odsłuchu na komputerze nie ma to znaczenia dla zaznaczenia jaki mamy format polecam zostawić nazwę DTS

Sprzęt testowy to Yamaha RX-V661 (amplituner) oraz Odtwarzacz Audio Cd Yamahy ale jeden z pierwszych modeli bez bajerów

Jeśli chodzi o spięcie to po optyku ale i po elektrycznym SPDIF będzie działać
Podczas testów spostrzegłem jeden podstawowy problem, mianowicie po zoptymalizowaniu przez opcje YPAD z mikrofonem DTS nie chciał w ogóle zadziałać czy to z komputera czy z odtwarzacza Audio CD a po wyłączeniu działa normalnie

Proszę o wszelkie sugestie i uwagi

Wkrótce artykuł jak poradzić sobie z DTS w przypadku innych kart niż SB czy tych z płyty głównej
__________________
..siła życia tkwi w nas....
scalak77 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.03.2009, 13:11   #2
tataa
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.09.2004
Posty: 35
tataa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
pytanie do cytatu:
"1 Przygotowanie materiału
Zawartość można grać z odpowiedniego nośnika za pomocą rippera Audio z opcją ustawienia : bez kompresji i plik wyjściowy wav
Jeśli mamy stosowne pliki z rozszerzeniem wav (5.1) lub DTS to mamy z górki"

---------------------------------------------------
co rozumiesz przez odpowiedni nośnik ?
jeśli jest to płyta dts cd to żaden kłopot można zrobić obraz płyty i po ptakach
czy wypalić jak mówisz
ale jeśli zgrywamy ścieżkę dts z płyty DVD to zaczynają się schody
moze wystapić inne prubkowanie i tak zgranego pliku raczej nie idzie umieścić jako dts cd mi się nie udało (nie gra, szumi)
tataa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2009, 19:06   #3
scalak77
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika scalak77
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 210
scalak77 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak masz płytkę audio zapisaną w DTS to robisz obraz, a jak chcesz wyciągnąć pojedyncze utwory to trzeba programu do zripowania albo z CD albo z obrazu
co do zripowania z DVD to spróbuje, do tego są stosowne programy, za pomocą nich możesz zripować, tylko trzeba ustawić żeby nie konwertował na inne formaty, mam 2 płytki z koncertami zobaczę czy tam siedzi DTS jak tak to spróbuje je zripowac i wypalić na CD, jeśli słyszysz szum to może być wina sposobu wypalania płytki, wiem bo zgrałem sobie i wypaliłem z opcją zapisu CD-textu i płytka nie odtworzyła się, zmieniłem na inną opcję i próba się powiodła płytka czyta się i nie słychać szumu.
Pozdrawiam
__________________
..siła życia tkwi w nas....
scalak77 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2009, 20:23   #4
tataa
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.09.2004
Posty: 35
tataa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dawno temu się w to bawiłem miałem spora wiedze
teraz wszystko uleciało no i może są łatwiejsze sposoby
pliki dtsCD mam sporo i nie ma problemu by je zgrywać z płyt cd DTS
tworzyć własne składanki.Z płyt DVD też nie ma wiekszego problemu z
otrzymaniem pliku DTS ale rózni się on od pliku dtscd.
dtscd ma-Bitrate: 1411 kbps i 44100 Hz.Natomiast dts z dvd :754 kbps 48000 Hz czy inne parametry 96/24 - jest spora dowolność
Moje pytanie czy pliki dtscd idzie nagrać na płyte DVD nie tracąc jakości.

ps.w kazdym pliku jest znacznik: RIFF$pűWAVEfmt - mozna je podgladać przez pr. Total Commander czy inne ponoć zmieniając ten wpis na podobny można coś pokombinować ale nie wiem na ile to prawda i co idzie dokładnie uzyskać - ma to polegać na tym ze plik będzie widziany jako .. a faktycznie będzie inny przydał by się fachowiec mi na to nie starczyło czasu i sobie odpuściłem
pozdrawiam no i moze znajda się "kombinatozy "którzy to rozszyfrują
tataa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2009, 20:52   #5
scalak77
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika scalak77
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 210
scalak77 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DTS na DVD ma 48KHz i przepływność 1536 więc jest większy o te dodatkowe 3,8KHz (więcej próbek) no i oczywiście kompresja, to co piszesz o 96/24 to na nośnikach BR to jest, na DVD Video nie spotkałem a z DVD Audio nie miałem do czynienia, ale wątpię żeby to było bo przepustowość SPIDF nie pozwala na to no chyba że to jest stereo (czyli PCM) to może być nawet do 192/24.
__________________
..siła życia tkwi w nas....
scalak77 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2009, 14:32   #6
tataa
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.09.2004
Posty: 35
tataa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Na DVD Video zaczyna się wszystko od 48KHz i trzeba było by
manipulowac transkokowac z dtsCD
natomiast standard DVD Audio dopuszcza 44.1 i 5.1 ściezek wiec moze tu się uda
tylko jakim programem
tataa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2009, 10:07   #7
izokom
Bywalec
 
Data rejestracji: 11.03.2002
Posty: 54
izokom w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DTS w odtwarzaczu CD

4 to chyba nie wymaga pisania ale... tak wypaloną płytkę wkładamy do odtwarzacza CD i powinien się pojawić znaczek DTS na amplitunerze. Dla osób które chcą sprawdzić czy wyjście analogowe działa to usłyszą tylko szum

U mnie w CD mam napis no play
Natomiast DVD i BD radzą sobie z tymi CD bez problemu

Moze i efektowne te 5.1 z CD ale Stereo chyba lepsze

Pozdrawiam wszystkich fanów dobraj muzyki

GK
__________________
izokom
izokom jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2011, 18:25   #8
nimro3
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 17.03.2011
Posty: 1
nimro3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam Wszystkich
Jaki program polecicie do ripowania muzyki 5.1 dts z plików o rozszerzeniu .dts na .wav.
nimro3 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.10.2011, 16:56   #9
thimo
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.10.2011
Posty: 4
thimo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Właśnie wałkuję ten dość IMHO irytujący temat i znalazłem nareszcie dość proste rozwiązanie - program eac3to. Jest niewygodny bo bsługuje się go z konsoli cmd, ale robi oczekiwane konkrety.

Przykładowa linia polecenia:
eac3to.exe utwor_wejsciowy.dts utwor_wyjsciowy.wav -1536 -down2 -down16

Wszystko masz opisane w wygenerowanym log.txt (po odpaleniu execa).

W przypadku nagrywania na AudioCD trzeba mieć np. Nero7 (na 6.6 pojawia się błąd dodania!).

Ostatnio zmieniany przez thimo : 20.10.2011 o godz. 17:00 Powód: dopis zdania
thimo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.10.2011, 19:00   #10
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 01.10.2004
Posty: 3,359
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Trochę nie na temat , opisałeś jak wykonać zwykłe Audio-CD z pliku DTS, a wątek dotyczy zagadnienia DTS-CD. Różnica taka, że na tej drugiej mamy nadal skompresowany dźwięk wielokanałowy w formacie DTS, a nie dwukanałowe Audio-CD bez kompresji (LPCM).

Cytat:
Napisany przez thimo Podgląd Wiadomości
W przypadku nagrywania na AudioCD trzeba mieć np. Nero7 (na 6.6 pojawia się błąd dodania!).
Pojawia się błąd dodania, bo nie zmieniłeś częstotliwości próbkowania, wystarczy dodać "-resampleTo44100" i już będzie ok.

pozdrawiam
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.10.2011, 19:14   #11
thimo
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.10.2011
Posty: 4
thimo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moja wypowiedź dotyczyła pytania nimro3.

Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
wystarczy dodać "-resampleTo44100" i już będzie ok.
Ten parametr jest w przypadku Nero6 bez znaczenia (a przynajmniej w przypadku moich wav-dts - cz. wynosiła 44.1kHz).

Trochę zmarnowałem czasu na wszelkie próby nagrania wav-dts na CD do starego odtwarzacza i dlatego tu napisałem coby innym życie ułatwić.
I proszę się nie czepiać, chyba że powinienem nowy wątek założyć?
thimo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.10.2011, 19:33   #12
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 01.10.2004
Posty: 3,359
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez thimo Podgląd Wiadomości
Moja wypowiedź dotyczyła pytania nimro3.
Zapewne chodziło mu o *.wav(dts), bo o tym mówi ten temat. Sprawa jest o tyle zawiła, że oba pliki mają to samo rozszerzenie, więc zasadniczo też możesz mieć rację .

Cytat:
Napisany przez thimo Podgląd Wiadomości
Ten parametr jest w przypadku Nero6 bez znaczenia (a przynajmniej w przypadku moich wav-dts - cz. wynosiła 44.1kHz).
Jak to bez znaczenia ?, każde Nero nagrywa bez problemu Audio-CD zgodne ze standardem. Jeśli jest błąd, któryś z parametrów (16bit, 44100 Hz, stereo) się nie zgadza. Przy konwersji z DTS, w 99% przypadków chodzi o częstotliwość próbkowania. Nero 7 zapewne konwertuje problem w locie i stąd działa ...

Cytat:
Napisany przez thimo Podgląd Wiadomości
I proszę się nie czepiać, chyba że powinienem nowy wątek założyć?
Nikt się nie czepia, to jest forum i dyskutujemy. Szczególnie, że nie wszystko w Twoim sposobie działa jak należy.
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.10.2011, 19:45   #13
thimo
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.10.2011
Posty: 4
thimo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
Nikt się nie czepia, to jest forum i dyskutujemy. Szczególnie, że nie wszystko w Twoim sposobie działa jak należy.
Najwidoczniej jestem jakimś szczególnym przypadkiem bo jeszcze takich dziwności z nagraniem kilku kawałków nie miałem.. Aż szewskiej pasji się doczekałem. :/ Przy każdym podejściu - czy to odsłuch, czy próby konwersji bądź nagrania przeróżnymi programami - to albo szum albo błędy.. jedynie VLC problemu nie rozumiał i elegancko odtwarzał. Ale że zapisu z niego do pliku jeszcze nie zdążyłem się "nauczyć", chciałem sytuację przechytrzyć i zmarnowałem dobrych kiilka godzin (a wystarczyło poszukać "normalnych" nagrań stereo)
Dobra już się nie odzywam
thimo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2012, 20:10   #14
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,407
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tak tylko z ciekawości się spytam troszkę nie w temacie

Mam takie pliki Ac3 (5+1)
-2012-04-17-10-51-32twin.png

Czy nadal aby uzyskać AudioCD w formacie dźwięku 5+1 trzeba nadal bawić się
eac3to-czy może coś już się polepszyło i jest jakiś nowszy i wygodniejszy program.

Oczywiście nie ma problemu ze stworzeniem z tych plików CD-Audio Stereo czy DVD-Audio z DD Digital w 5 minut np.Audio DVD Creator .
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2012, 09:12   #15
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 01.10.2004
Posty: 3,359
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
eac3to konwertuje do Audio-CD Stereo. Jeśli chodzi o *.wav(dts) 5.1 nic się nie zmieniło, tandem Tranzcode + SurCode. Nic się raczej nie polepszy w tym względzie.
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jakim softem zrzucic Audio CD jako mp3 wraz z plikiem CUE? zYxMa Napędy optyczne CD 18 16.12.2004 13:09
problem z tmpg fati DVD-Video 1 11.12.2004 23:24
Nagrywanie CD Audio neptun Napędy optyczne CD 3 11.02.2004 08:47
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 15.05.2003 00:20
Nowy TEAC 16/10/40 - Problemy z CD Audio Jabba the Hutt Napędy optyczne CD 3 26.09.2001 10:19


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.