Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio

Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.11.2010, 15:21   #1
DarioAngelo
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika DarioAngelo
 
Data rejestracji: 26.10.2010
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 12
DarioAngelo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
EAC - wierność zgrania AudioCD plus kilka innych kwestii

Witam!
Już kilka razy próbowałem zdefiniować mój problem, ale, jak dotąd, mam wrażenie, że nie jestem dobrze zrozumiany. Spróbuję więc raz jeszcze
Archiwizuję obecnie moje zasoby płytowe, zgrywając je na dysk. Nie zajmuję się praktycznie wypalaniem ze względu na niską trwałość kopii. Narzędziem, które wybrałem jest EAC. Jego ustawienia nie są najprostsze, ale z pomocą doświadczenia, intuicji i, przede wszystkim zaufanych instrukcji eksperckich, ustawiłem to narzędzie. Skopiowałem już sporo płyt i jestem bardzo zadowolony z wielu rzeczy.
Jest jednak kilka trudnych spraw. Głównym problemem jest zgrywanie podzielonego (extracted, split) obrazu płyty by zachować brak luk w odtwarzaniu. Mało kto mnie w tym momencie rozumie. Chodzi o to, że w wielu gatunkach muzyki jak np progressive rock, jazz, trance utwory przechodzą często jeden w drugi i żadnej przerwy nie słychać (to dobrze!!!). Natomiast przy odtwarzaniu np. przez WMP i praktycznie prawie wszystkie playery ta funkcja nie jest obsługiwana i SŁYCHAĆ bardzo irytujące przerwy, ciszę, luki między takimi utworami(to źle!!!). Jeśli mamy klasyczną płytę gdzie utwór normalnie się zaczyna i kończy, nie stanowi to żadnego problemu.Jeśli na tym samym playerze odtwarzamy oryginalne AudioCD, takiego problemu nie ma.
Oczywiście można to obejść zgrywając płytę w formie jednego pliku. Jest też fantastyczny player Foobar, który radzi sobie z tym problemem, mało tego, potrafi tąz rozbić jeden plik płyty na utwory, jeśli wczta taż dołączony plik Cue. Niestety, nie obsługuje Ape, ale FLAC, WAVE, mp3 i wiele innych tak.
Spytacie pewnie - więc jaki problem! Otóż jestem przekonany, że można zgrywać płyty tak, by problem ten nie pojawiał się na innych playerach. I tego właśnie jeszcze nie wiem i dlatego głównie otwieram ten wątek.
Inną kwestią jest czy można konwertować lub rozbijać na poszczególne utwory obarazy płyt WAVE, FLAC, APE przy pomocy EAC, ale nie zgrywane przez EAC, lecz pozyskane z innych źródeł.
Jakie macie doświadczenia gdy baza,z której korzysta EAC niekiedy nie wgrywa tytułów, bo ich nie ma. Chyba nie jestem skazany jedynie na ręczne wpisywanie...
Czekam na odzew !
DarioAngelo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.11.2010, 16:07   #2
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 01.10.2004
Posty: 3,382
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jedyna skuteczna metoda pozbycia się przerw to używanie obrazu całej płyty i *.cue do odtwarzania. Pojedyncze pliki zawsze powodują większy lub mniejszy problem z przerwami. Programy muszą wczytać nowy plik i rozpocząć jego odtwarzanie, radzą sobie z tym różnie. To trochę tak, jak nie widziałem nigdy odtwarzacza mp3, który nie robiłby takich przerw. Do foobara jest wtyczka APE, łatwo znaleźć w sieci.

pozdrawiam
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2010, 02:16   #3
DarioAngelo
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika DarioAngelo
 
Data rejestracji: 26.10.2010
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 12
DarioAngelo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki!
Wtyczkę już mam - działa bez zarzutu
A oto część odpowiedzi z PCLab :
<Odtwarzanie utworu bez przerwy to indeksowanie ..utwór dalej trwa a przeskakuje numerek - indeks - to raczej zrozumiale. Nie wiem jak w Eac'u .. kiedys uzywalem programu WinOnCd i tam byla opcja usuń pauzy miedzy utworami i to wlasnie spelniało swoją role. Problem leży w czym innym chyba i po części odpowiedziales sam na swoje pytanie - Nie wszystkie odtwarzacze obslugują indeksy . aha, jeszcze jedna sprawa, program sam może narzucać przerwy między ścieżkami jeśli umieszczasz je jedna po drugiej na przyszłej płytce. Moim zdaniem spróbuj skopiować płytę całościowo tak jak to robi program ,np. CloneCD który wykonuje idelanie wierną kopie płyty żrodłowej, być moze wtedy ten problem zniknie.>
- co o tym sądzisz zważywszy, że unikam wypalania płyt preferując w archiwizacji obrazy płyt na dysku.
Pozdrawiam
DarioAngelo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2010, 05:59   #4
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 28,557
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Obraz np clona zawsze mozesz zamontować w napędzie wirtualnym i normalnie odtwarzać z dysku jak oryginał (no, może w sumie jest parę kliknięć więcej).
Do takiego traktowania muzyki jednak Clone CD nie jest najlepszy, bowiem kopiuje wszystko jak leci, tzn łącznie z np trzaskami. Tu jednak EAC wygrywa bezapelacyjnie.
Jeśli zależy ci na jakości zgrywanej muzy, a z twoich postów wynika, że tak - musisz pozostać przy tym, co aktualnie używasz.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2010, 01:31   #5
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
Jedyna skuteczna metoda pozbycia się przerw to używanie obrazu całej płyty i *.cue do odtwarzania.
Dodatkowo taki plik CUE pełni rolę dobrej playlisty do foobara,
po zaimportowaniu jest podział na tracki.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.