![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.01.2011
![]() |
Turturial DVD Audio Extraktor i prośba o podpowiedź jak podzielić plik DTS
jak w temacie. Jak podzielić cały plik DTS.Wav. na poszczególne utwory? Czytałem sporo postów na ten temat ale wszystkie są dla laika lekko mówiąc mgliste. Czy ktoś mógłby pomóc mi zrozumieć zagadnienie i stworzyć coś w rodzaju torturial?
Zaczne od początku. Mam płytę DVD-audio. Za pomocą programu DVD Audio Extraktor wyjmuję pliki DTS z w/w DVD i zapisuję na dysku w wskazanej przez siebie lokalizacji. Jak to robię? Otwieram program i w oknie "DVD source" otwieram odpowiedni plik zawierający ścieżkę audio DTS. I tu jest kilka opcji. Jeśli mam DVD audio w postaci płyty fizycznej to wybieram napęd w który wkładam tą płytę- oznaczony w oknie - DVD source - jako - OPTIARC Jesli mam płytę w postaci obrazu płyty - ładuję ja do wirtualnego napedu za pomoca np. programu Power ISO. Napend wirtualny rózni się wyświetlany w oknie -DVD source- tym że brak mu przedrostka - OPTIARC Jeśli mam płytę w katalogu na dysku mogę wskazać ów karalog w tym samym oknie. Jeśli muszę wskazać dokładny plik to mogę również w tym oknie wskazać plik z rozszerzeniem AOB w katalogu Audio lub VOB w katalogu Video. Z własnego doświadczenia wiem że pliki audio DTS są trochę mylnie umieszczone w plikach znajdujących się w katalogach video. Kiedy już wskarzemy plik - w dolnym oknie po lewej stronie dostaniemy w kilku pozycjach - rodzaj kodowania - AC3,DTS,MLP,LPCM - częstotliwość oraz bitrate. Wybieramy pozycję która nas interesuje i przechodzimy dalej przyciskiem "dalej" Acha + w dużym oknie po prawej stronie możemy odznaczyć utwory które nas interesują jeśli płyta jest na utwory podzielona jeśli nie to mamy całą ścieżkę audio w jednym pliku. Znów z doświadczenia wiem że podzielone audio na utwory najczęściej bywa w katalogu audio w kodowaniu MLP o którym to kodowaniu nawet w googlach jest niewielw a dlaczego? pojecia mi brak... Tak więc klikamy dalej i mamy krok drugi... Tu wybieramy Format jaki chcemy otrzymać i opcję tego formatu. Jeśli chcemy otrzymać format DTS odznaczamy w oknie "output format" -Direct Stream Demux- wtedy po wytarganiu z DVD ścieżki audio otrzymamy na dysku plik dokładnie z takim rozszerzeniem jak znajduje się na płycie. Niżej oznaczamy opcje z jaką chcemy ów plik uzyskać i klikamy dalej. Krok trzeci. Tu wskazujemy katalog w którym ma być nasz plik zapisany oraz jeśli chcemy dodajemy dodatkowe opcje. Krok czwarty. Tu wskazujemy piorytet i klikamy play by zrobić to co chcemy zrobić Otrzymujemy plik z wydartym audio z DVD i się cieszymy a zaraz potem wkurzamy bo okazuje się że ma rozszerzenie .DTS i cała ścieżka jest w jednym pliku - bez podziału na utwory. I tu prośba do lepiej wiedzżcych. Co zrobić by ą ścieżkę podzielić na utwory i przerobić na DTS.Wav? Po co mi to? Bo np. taki programik jak chomik box rewelacyjnie czyta pliki DTS.Wav bezpośrednio z sieci i mogę sobie zrobić rok grania playlisty bezpośrednio z wirtualnego dysku na serwerach chomika która każdy amplituner z dekoderem DTS dekoduje w locie. Proszę więc o pomoc w dokończeniu tego tutka by każdy mógł się cieszyć muzyką w formacie DTS w każdym miejscu na świecie prosto z sieci... |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zacznijmy od tego, że masz płytę DVD-Video z dźwiękiem w formacie DTS. Na płytach DVD-Audio jest tylko dźwięk LPCM w rożnych konfiguracjach rozdzielczości bitowej, częstotliwości próbkowania i ilości kanałów.
Teraz trochę podstaw, mamy 2 rodzaje plików DTS. Różnica między nimi to częstotliwość próbkowania, która jest 44,1 kHz w CD-DTS (plik *.wav) i 48 kHz w DVD-Video (plik *.dts). Przeróbka z *.dts na *.wav(dts) polega na : - rozbiciu *.dts na poszczególne kanały do plików *.wav(LPCM), np.: program Tranzcode, - zamianie częstotliwości próbkowania każdego kanału z 48 kHz, na 44,1 kHz, wszelki edytor audio to umie np.: Audacity, - zakodowaniu do *.wav(dts), np.: SurCode Podział na utwory to różne możliwości : - można stworzyć plik *.cue i z niego odtwarzać (chyba najprostsza metoda), - wykonać ponowny authoring płyty DVD-Video, dzieląc materiał na rozdziały w miejscach gdzie mają być rozłączone utwory, potem przy zgrywaniu w DVD Audio Extractor będzie widoczny ten podział na rozdziały (czyli podział również na utwory), authoring z obsługą DTS ma np.: darmowy DVDStyler, - podzielić pliki w edytorze audio, jest to najbardziej pracochłonne ale też jak najbardziej wykonalne. Cała zabawa zajmie więc trochę czasu, jeśli chce Ci się pobawić to proszę bardzo .pozdrawiam Ps. radzę Ci, abyś za pisanie poradników zabrał się dopiero po bardzo dokładnym obadaniu tematu, w którym chcesz radzić ![]() edit : sprawdziłem i resampling można zrobić od razu w Tranzcode, używamy przy dekodowaniu *.dts składni : Kod:
Tranzcode *.dts /16 /44100
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 13.01.2011 o godz. 20:15 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Oki - spróbuje jak piszesz ale podstawowym problemem jest teraz dla mnie to że w programie SureCode DVD Pro przy próbie wykonania enkodingu wyskakuje mi bład. - Parallel port lock required to run this program. Wie ktoś o co kaman?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Użyj wersji 1.0.29 SurCode.
Wracając jeszcze do podziału *.wav(dts), to po stworzeniu do niego pliku *.cue można go bez problemu podzielić w CUE Splitter .Aby łatwo zrobić *.cue musisz widzieć, w których miejscach są przerwy. Proponuję tak : 1) szybka konwersja *.wav(dts) w foobar do *.wav (dokładnie powstanie w jednym pliku wielokanałowy *.wavex), 2) wczytać to do Audacity, pojawią się tam pod sobą ładnie wszystkie kanały, 3) znaleźć pozycje gdzie trzeba zrobić przerwy - najlepiej przełączyć się na widok pozycji dźwięku w "gg:mm:ss + klatek CDDA (75 fps)", 4) zrobić *.cue w notatniku w postaci : Kod:
FILE "*.wav" WAVE TRACK 01 AUDIO INDEX 01 00:00:00 TRACK 02 AUDIO INDEX 01 02:40:34 <-czas 1 przerwy spisany w Audacity TRACK 03 AUDIO INDEX 01 05:38:10 <-czas 2 przerwy spisany w Audacity .... ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Oki . Dzięki Tobie opanowałem już zgrywanieścieżki audio z płyty DVD do plików .wav mono gdzie dla każdego z sześciu kanałów jest osobny plik .wav oraz enkoding do DTS w programie SurCode DVD Pro DTS (tu jak pisałeś koniecznie wersja 1.0.29.
Zauważyłem że jeśli chce w SurCode chce enkodować z wav w bitrate 48000 na 41000 to wyskakuje komunikat że się nieda więc zgrywam wava w dvd extraktor z takim bitrate jaki chce potem uzyskać. Co ciekawe VLC player nie rozpoznaje encodowanych plików DTS z bitrate 48000 i w głośnikach słychać tylko szum a już MPC z uzuciem AC3filter radzi sobie bez problemu - dlaczego - nie mam pojęcia. Przy pliku enkodowanym w bitrate 41000 VLC w prawdzie rozpoznaje DTS (wyświetla się na panelu amplitunera ) jednak dżwięk jest tylko z pozoru podobny do muzyki gdyż brzmi jakby go ktoś ostro pocioł nożyczkami - taki przerywany. WMP i tu radzi sobie bez problemu. Podejżewam że zamiana bitrate jeśli w oryginale jest 48000 na 41000 łaczy się z pewną utratą jakości? Wolę się upewnić - jeśli coś wiesz na ten temat to proszę oświeć mnie. Teraz przejdę do nauki dzielenia pliku wav zgodnie z Twoim ostatnim postem. Dzięki za poświęcony do tej pory czas. Jeszcze jedno pytanko. Pisałeś że na DVD audio pliki są tylko w formacie LPCM. Czy to że odnalazłem tam pliki w formacie MLP 96Khz 24bit oznacza że skrót MLP jest jakoś powiązany z LPCM? A może jeszcze jedno jeśli Ci starczy do mnie cierpliwości ![]() Czy wyższe bitrate i częstotliwoćś oznacza wyższą jakość? Na tej płycie jeśli otworze menu i audio setup mam możliwość wybrania DTS 96/24 czy to oznacza że DTZ może być również w takiej częstotliwości i bitrate czy to tylko ściema? No i czy jeśli jest w takie faktycznie to moge z pliku MLP 96/24 stworzyć wav o takiej sygnaturze oraz zakodować to w DTS 96/24? Cóż pojawił się kolejny problem podstawowy. - Jak stworzyć plik .cue? Zaznaczam że nie chce nagrywac płyty tylko mieć podzieloną ścieżkę na dysku. Ostatnio zmieniany przez albert1972 : 15.01.2011 o godz. 00:42 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
SurCode nie resampluje, zrób to w Tranzcode, bo i tak w nim rozbijasz na kanały. Dołączam Ci skrypt, wystarczy że wgrasz do katalogu gdzie on jest plik *.dts i zmienisz jego nazwę na 1.dts, a potem go uruchomisz. Powstaną rozbite ścieżki po resampingu do 44,1 kHz. Następnie w SurCode ustaw Sample Rate na 44,1 kHz i w Destination typ pliku do zapisu na DTS WAV.
Szum przy DTS-ie oznacza, że program nie ma potrafi zdekodować tego formatu. Dobrze podejrzewasz, resampling 48 kHz -> 44,1 kHz wiąże się z utratą jakości, ale na szczęście tak niewielką, że nie ma się co tym przejmować. Jeśli chodzi o MLP to jest to po prostu LPCM skompresowany bezstratnym kodekiem od Dolby. Stosowany przy bardzo wysokiej jakości dźwięku, 6 kanałów 96 kHz/24 bit, albo dwa 192 kHz/24 bit. Wyższa częstotliwość i rozdzielczość bitowa daje teoretyczną lepszą jakość, bo wszystko zależy od źródła. Coś co marnie zostało nagrane zabrzmi tak samo źle przy 44,1 kHz/16 bit jak i 192/24 bit. Pominę już zupełnie fakt, że ludzkie ucho raczej nie odczuje żadnej różnicy ... Z plików MLP 96/24 można na pewno stworzyć DTS 96/24, tylko że trzeba najpierw rozkodować MLP co LPCM a potem zakodować do DTS, a czym to zrobić nie mam pojęcia .*.cue to zwykły plik tekstowy, możesz go zrobić w notatniku i zmienić po zapisaniu rozszerzenie z *.txt na *.cue. Składnie podałem Ci we wcześniejszym poście. pozdrawiam
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
FILE Title1 - Chapter 01.wav WAVE
TRACK 01 AUDIO INDEX 01 00:00:00 TRACK 02 AUDIO INDEX 01 04:27:00 TRACK 03 AUDIO INDEX 01 08:57:00 TRACK 04 AUDIO INDEX 01 12:35:50 TRACK 05 AUDIO INDEX 01 16:36:30 TRACK 06 AUDIO INDEX 01 19:33:50 TRACK 07 AUDIO INDEX 01 22:54:00 czy tak jest poprawnie? Na kanały rozbija mi już DVD extraktor ale w ramach kursu oczywiście dostosuje się Ostatnio zmieniany przez albert1972 : 15.01.2011 o godz. 02:01 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Guru
Rzeczywiście, pobawiłem się bardziej Extractorem i potrafi on rozbić na kanały i nawet zrobić resamping do 44,1 kHz, więc nie trzeba wcale wyciągać *.dts i używać Tranzcode. Nie używałem wcześniej tego programu stąd niewiedza. Co więcej, jak odznaczysz zgrywanie do oddzielnych plików to masz *.wavex, to o czym pisałem aby wykonać foobarem.
Z tego co widzę *.cue wygląda ok, poza tym że nazwa pliku powinna być w cudzysłowiach, czyli pierwsza linia powinna wyglądać tak : Kod:
FILE "Title1 - Chapter 01.wav" WAVE pozdrawiam
|
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
![]() |
no widzisz takie szczegóły jak cudzysłów czasem prowadzą w "ślepą uliczkę" ale muślę że każdy kto prześledzi kiedyś te posty da sobie rade...
apropo .cue ma byś w tytm samym katalogu co wav? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Guru
*.cue zazwyczaj jest w tym samym katlogu co *.wav i tego dobrze się trzymać, gdyby się uprzeć to być nie musi, ale wtedy trzeba wpisać całą ścieżkę dostępu do pliku ...
pozdrawiam
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
![]() |
no wszystko już pięknie... Trzeba w DVD extraktor wybrać funkcje wyszukiwania -Folder-open DVD files from file folder... Tam dostaniemy pliki które normalnie nie są widoczne czyli np DTS 96/24 podzielone na utwory - zależnie od płyty oczywiście. Potem już prosta piłka...
jedyne pytanko jakie mam do Arepo to jak najprościej do wyłuskanych wavów ściągnąć tytuły piosenek itd? jakoś w winampie jak pamiętam było coś że łączyło się z siecią i do mp3 ściagało opis płyty pełny. Może i tu da się tak? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Guru
Na podstawie pliku *.cue, jeśli podział na tracki został wykonany w miarę dokładnie można uzyskać informację o płycie z bazy feedb.
Foobar ma coś takiego, trzeba pobrać wtyczkę foo_freedb2, potem przeciągnąć do okna foobara *.cue, zaznaczyć wszystkie pliki, kliknąć prawym przyciskiem i wybrać opcję jak na rysunku. Jeśli album zostanie rozpoznany to pojawi się nazwa albumu i utworów. Można wtedy też uaktualnić sobie *.cue na stałe. ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
#13 | |
|
Gość
|
Cytat:
lecz bezstratny system kodowania dźwięku, stworzony przez firmę Meridian na potrzeby formatu DVD-Audio.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Nowy na forum
![]() |
oki tylko w foobarze mam przy plikach DTS tylko szum. Czy jest może jakaś wtyczka dla dts?
|
|
|
|
|
|
#15 | ||
|
Guru
Cytat:
.Cytat:
pozdrawiam
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
| Jak podzielić plik w wieloma utworami audio? | pongo | Napędy optyczne CD | 7 | 11.12.2002 03:11 |