![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 04.10.2002
![]() |
jaki program do zmiany bitrate w mp3??
Poszukuję jakiegoś programu do zmiany bitrate w plikach mp3, czy ktoś może m pomóc??
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Easy CD DA Extractor
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Re: jaki program do zmiany bitrate w mp3??
Cytat:
Zwiększenie bitrate nie poprawia jakości nagrania, zmniejszenie tylko tą jakość pogarsza. Sama konwersja z jednej jakości do drugiej powoduje straty związane z ponownym kodowaniem. No chyba że jest inna przyczyna dla której bitrate chcesz zmienić. Co do programu, to jest ich całe mnóstwo: edytory dźwięku takie jak CoolEdit, Audacity, GoldWave, WaveEditor w Nero, programy do nagrywania też to umażliwiają np. Nero inne jak MP3 To All Conwerter czy Audio Converter. Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 16.05.2003 o godz. 09:01 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Jednak się z tobą nie zgadzam przy zwiększaniu bitrate z 128kB/s na 192 już jest wyczuwalna zmiana, dźwięk jest bardziej czystszy, nie mówię już o większym bitrate np. 320 (gdzieś czytałem że większość płyt takich zakupionych w sklepie tak jest nagrywana) gdzie jakość jest idealna, co prawda obcina trochę niskie tony ale pod Nero przed nagrywaniem można je podciągnąć. Być może słuchasz muzyki na niskiej jakości sprzęcie i dlatego tego nie wyczuwasz.
markus 96 Ostatnio zmieniany przez markus96 : 16.05.2003 o godz. 10:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
nieprawda
muzka zapisana w mp3 jest pozbawiona czesci informacji - dla upakowania wycina sie niektore rzeczy - np. wyskoie czestotliwosci (im wieksz pasmo tym wieksza musi byc dlugosc probki) wycina sie rowniez dzwieki ktorych 'ludzkie ucho nie ma prawa uslyszec' - sa to straty nieodwracalne podnoszenie bitrate powoduje jedynie zwiekszenie rozmiaru - a powstajace luki wypelnia sie sasiednimi dzwiekami naturalnie zapis w mp3 jest zapisem ZAWSZE stratnym - proponuje eksperyment - wziac mp3, rozkodowac do wav i zakodowac do mp3 - bitrate w sumie dowolny - i zrobic to 30 razy - po mniej wiecej 15 nie da sie tego juz sluchac bitrate 320 jest faktycznie dobrym bitratem - zawsze to jednak jest stratne - przy niektoerych rodzajach muzyki jest to widoczne - np. zaawansowane elektroniczne techno, speed metal jesli poszukujesz czegos do DOBREGO kodowania muzyki - polecam format MPC lub formaty bezstratne - np popularne APE nie nalezy edytowac dzwieku edytorami - zwlaszcza takimi sobie - wiecej niz to ABSOLUTNIE konieczne - ze wzgledu na kwantyzacje cyforwego dzwieku tez jest to proces destrukcyjny naturalnie wszystko kwestia gustu - ja kiedy mam do wyboru nie miec jakiejs muzy albo ja miec w mp3 64kbps to skacze z radosci ze moge sobie wogole posluchac - wiec jesli tobie brzmienie podkrecone edytorem odpowiada - to ja nie widze w tym nic zlego ps. chyba zrobie artykulik o mp3/mpc/ape i kodowaniu... bedzie co robic a to sie jak widze moze przydac ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 16.05.2003 o godz. 10:40 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
markus, to chyba jednak nie jest tak - te 320kbps dotyczy kompresji z materiału źródłowego, którym na pewną nie są mp3 o niższym bitrate. Stary zardzewiały "maluch" jest nadal zardzewiałym "maluchem" pomimo tego, że nałożysz nań warstwę złota - nie da się z niego zrobić mercedesa. Rekonwertując materiał mp3 z niższej wartości bitrate do wyższej nie możesz odtworzyć informacji, które zostały utracowe w trakcie pierwotnej kompresji - mp3 to format stratny. A że lepiej brzmi (w Twoim odczuciu), to może efekt wprowadzania kolejnych zniekształceń - ale na pewno nie jest to krok w kierunku pierwotnego źródła danego materiału dźwiękowego. Zgnieć kartkę papieru - nie wiem jak byś się starał- nigdy nie powrócisz do pierwotnej gładkości - jedne zgniecenia się osłabią, pojawią się inne (może mniej widoczne).
Miłego dnia PS. O widzę, że inni koledzy już mnie uprzedzili z odpowiedzą, muszę szybciej myśleć i pisać. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
Fantomas, troszke sie zdublowalismy, co ?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
=F=
![]() |
Cytat:
mp3 - stratny. mpc - stratny? apc - bezstratny - Sid skąd to, bo szukanie słabo mi dziś idzie, modem coś wolno w robocie chodzi - chyba ktoś jeszcze siedzi w internecie. Pamiętasz jak robiłem porównania wav odtworzonego z mpc i wav oryginalnego - max 200 próbek (i to niekoniecznie z atrybutu braindead - wtedy jeszcze nie znałem tego przełącznika) straconych w całym 4 min. utworze - kto to usłyszy ![]() PS. Ale zasuwacie z odpowiedziami. Jak zacząłem pisać poprzedni post, to jeszcze nie było ani Twojej odpowiedzi, ani odpowiedzi Sebastiana. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
=F=
![]() |
"pompowanie powietrza" - dobre, dobre.
Ups..., autocenzura: post niczego nie wnosi, podwyższono stan licznika o 1. Odp. Przepraszam. PS. Jeśli chcecie dobrej jakości mp3 i lubicie ten rodzaj muzyki, to proszę kliknąć poniżej na zielony link - zakładka "Muzyka". Miłych wrażeń, chyba nawet duchowych. ![]() Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 16.05.2003 o godz. 11:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Ok! przekonaliscie mnie.
![]() |
#13 |
![]() |
do poniedzialku cos napisze - to bedzie dluga rzecz - na pewno nie na jeden dzien
APE - www.monkeysaudio.com mpc - stratny - ale MALO stratny ![]() ![]() i to tyle - mam teraz troche innej roboty - siec w klubie padla i musze sie tym zajac
![]() |
![]() |
#14 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Cytat:
![]() Od wielu, bardzo wielu lat słucham muzyki na dość porządnym sprzęcie, a jakość dżwięku była zawsze dla mnie bardzo ważna. Co prawda od kilku lat nagrywam sobie płyty ściągnięte z netu w formatach stratnych, ale wynika to z tego iż nie stać mnie na wszystkie oryginalne pozycję które chciałbym mieć w swojej kolekcji. Jezeli już ściagam i z tego wypalam CD to z plików o jakości co najmniej 192 jeżeli chodzi o mp3. Od ok. roku staram się polować na nagrania we wspomnianym już formacie mpc które faktycznie są zbliżone jakoscią samego dźwięku do oryginalnych CD. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
wycigam to na swiatlo dzienne zeby poinformowac ze wspomniany manual troche sie opozni... mam problem ze znalezieniem miejsca na screeny a na dodatek remont w mieszkanku 'lekko' sie przedluza...
![]() |
![]() |
|
|