Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio

Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.06.2011, 16:10   #1
DarioAngelo
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika DarioAngelo
 
Data rejestracji: 26.10.2010
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 12
DarioAngelo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Konwersja materiału z kaset magnetofonowych na pliki cyfrowe.

Witam!
Mam pytanie - ostatnio zajmuję się digitalizacją zasobów (zdjęcia, VHS, niektóre kasety magnetofonowe). Chciałbym fachowej, przystępnej pomocy jak zabrać się za audio kasety. Choć w domu mam niezłego PCta, raczej będę korzystał z laptopa Samsung RV510 u rodziców, ponieważ mają obok wieże Philipsa z opcją na kasety.
Moje pytanie brzmi: z jakiego software'u (najlepiej darmowego) korzystać, jakim kablem łączyć, no i ogólnie jaka jest procedura. Kasety (dialogi malutkiego syna) były nagrywane na zwalniającym magnetofonie, więc teraz głosy są nienaturalnie przyspieszone. Zatem najlepszy byłby pewnie program, który umożliwia konwersję analog/cyfra, a jednocześnie ma funkcję edycji, m. in. regulację szybkości (preview?), a także, przy okazji konwersję audio, szczególnie FLAC/WAV/APE>mp3, a gdyby miał jeszcze przycinanie (np. na dzwonki) to byłoby już dobrze
DarioAngelo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.07.2011, 15:16   #2
magisterek
Bywalec
 
Avatar użytkownika magisterek
 
Data rejestracji: 07.02.2005
Lokalizacja: Polska
Posty: 52
magisterek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
spróbuj tych

audacity: http://audacity.sourceforge.net/
fae: http://free-audio-editor.com/

__________________
Multimedia od A do Z:
http://donkerruiter.blogspot.com/
-------------------------------------------------
Moje zabawki: Canon Elura-80 NTSC, JVC EVERIO FullHD GZ-HM300, LCD Samsung LE-32A551, Ferguson ARIVA 100E PVR, MediaPlayer [wlasnej roboty] based on PC (Linux-XBMC, DualCore 2.6Ghz, 3GB RAM, GeForce HDMI), internet PON 50MBit/s, laptop ACER Extensa
magisterek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.07.2011, 21:46   #3
Banana Coctail
Banned
 
Avatar użytkownika Banana Coctail
 
Data rejestracji: 27.08.2003
Lokalizacja: Nigdzie
Posty: 2,094
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Kable zależą od tego co masz.
Wieża pewnie ma wyjście RCA (chinch), a Ty zwykłą dźwiękową kartę z mini jackiem.
1. Jeżeli masz mikser to przez niego bym kierował dźwięk - lepsze wzmocnienie.
2. Jeżeli brak to wieżę do line-in w karcie dźwiękowej (zwykle niebieskie wejście).
W przypadku:
1. Kabel RCA-RCA RCA-mini jack
2. RCA-mini jack

Nie bierz najtańszych, w około 30 zł za oba powinieneś się zmieścić spokojnie (złocone końcówki preferowane).




Zgrywasz przez edytory pokazane wyżej, źródło to Line-In (bez podbić w mikserze programowym). Cierpliwie czekasz i robisz z plikami co chcesz.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2011, 17:39   #4
DarioAngelo
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika DarioAngelo
 
Data rejestracji: 26.10.2010
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 12
DarioAngelo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Banana Coctail Podgląd Wiadomości
Kable zależą od tego co masz.
Wieża pewnie ma wyjście RCA (chinch), a Ty zwykłą dźwiękową kartę z mini jackiem.
1. Jeżeli masz mikser to przez niego bym kierował dźwięk - lepsze wzmocnienie.
2. Jeżeli brak to wieżę do line-in w karcie dźwiękowej (zwykle niebieskie wejście).
W przypadku:
1. Kabel RCA-RCA RCA-mini jack
2. RCA-mini jack

Nie bierz najtańszych, w około 30 zł za oba powinieneś się zmieścić spokojnie (złocone końcówki preferowane).




Zgrywasz przez edytory pokazane wyżej, źródło to Line-In (bez podbić w mikserze programowym). Cierpliwie czekasz i robisz z plikami co chcesz.
No tak, fajnie i precyzyjnie doradziłeś - dzięki. Tyle, że laptop Rodziców jak to laptop nie ma wejścia line-in. A wieża jest u nich, więc tam chcę zrobić konwersję. Doradzono mi żebym połączył wejście słuchawkowe na wieży z wejściem mikrofonowym w laptopie czyli w sumie mini jack - mini jack. Oczywiście duża ostrożność, delikatny start od zera w głośności, ustalenie parametrów na próbce i jedziemy. Niektórzy łapią się za głowę, że coś spalę, ale większość włącznie z ludźmi z Komputronika nie widzi problemu przy zachowaniu ostrożności.
Software Audacity lub np. Goldwave... Jak rozumiem zmniejszenie szybkości głosu jest możliwe w post edycji (przyspiesza, bo nagrywał przy wadliwych obrotach magnetofonu) a nie przed rozpoczęciem konwersji - w sumie to oczywiste
Co sądzisz o tej sytuacji ?
Dzięki i pozdrawiam !
DarioAngelo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.07.2011, 18:20   #5
Banana Coctail
Banned
 
Avatar użytkownika Banana Coctail
 
Data rejestracji: 27.08.2003
Lokalizacja: Nigdzie
Posty: 2,094
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie uwierzę, że wieża nie ma wyjścia/wejścia RCA Zwykle jest oznaczone jako video z tyłu.
W laptopach, które widziałem, są zwykle 3 mini-jack 'dziury': głośniki, mikrofon i line-in.

Jeżeli faktycznie jest tak jak mówisz, to zaproponowane rozwiązanie jest znośne.
Uwagi:
- uważaj z +20db Boost (zwykle dostępny w większości kart),
- osiągniesz takim połączeniem dźwięk mono (tu mogę się mylić).

Ewentualnie rozważyłbym przewiezienie 'body' wieży do komputera z line-in. Jaki jest model odtwarzacza?

Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 25.07.2011 o godz. 18:22
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.07.2011, 13:55   #6
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
zwróc uwagę na następujące rzeczy:

1. musisz ustawić poprawny poziom sygnału, żeby nie przesterować ani nie nagrać za cicho. A ze starymi kasetami różnie bywa, poziom może się zmieniać - trzeba monitorować.

2. musisz tak ustawić korektor w wieży i system dolby (jeśli jest), żeby możliwie najlepiej to brzmiało.

3. przydałoby sie odszumić.

4. Być może potrzeba będzie zrobić czyszczenie głowicy lub nawet jej regulację.

Niektóre chipsety (np Realtek HD Audio) nie mają na sztywno przypisanych wejść i wyjść. Można sobie podpiąć pod dowolne wyjście i powiedzieć że to jest Line-In
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2011, 11:59   #7
DarioAngelo
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika DarioAngelo
 
Data rejestracji: 26.10.2010
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 12
DarioAngelo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Banana Coctail Podgląd Wiadomości
Nie uwierzę, że wieża nie ma wyjścia/wejścia RCA Zwykle jest oznaczone jako video z tyłu.
W laptopach, które widziałem, są zwykle 3 mini-jack 'dziury': głośniki, mikrofon i line-in.

Jeżeli faktycznie jest tak jak mówisz, to zaproponowane rozwiązanie jest znośne.
Uwagi:
- uważaj z +20db Boost (zwykle dostępny w większości kart),
- osiągniesz takim połączeniem dźwięk mono (tu mogę się mylić).

Ewentualnie rozważyłbym przewiezienie 'body' wieży do komputera z line-in. Jaki jest model odtwarzacza?
Witam !
Żeby nie mącić dłużej obrazu zrobiłem foty wtyków tej wieży i laptopa ( z tyłu wieży jest czerwone i białe wejście a z laptopem chyba gorzej, chyba, że niedawny wpis na forum jest na rzeczy - przypisanie właściwości wejścia chipsetowi.

https://picasaweb.google.com/d.m.sob...eat=directlink

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
zwróc uwagę na następujące rzeczy:

1. musisz ustawić poprawny poziom sygnału, żeby nie przesterować ani nie nagrać za cicho. A ze starymi kasetami różnie bywa, poziom może się zmieniać - trzeba monitorować.

2. musisz tak ustawić korektor w wieży i system dolby (jeśli jest), żeby możliwie najlepiej to brzmiało.

3. przydałoby sie odszumić.

4. Być może potrzeba będzie zrobić czyszczenie głowicy lub nawet jej regulację.

Niektóre chipsety (np Realtek HD Audio) nie mają na sztywno przypisanych wejść i wyjść. Można sobie podpiąć pod dowolne wyjście i powiedzieć że to jest Line-In
To wszystko jest fajne jak ktoś to czuje... Np. co rozumiesz przez odszumienie, zwłaszcza w kontekście ograniczonych możliwości tej wieży. Dolby ? Nigdy nie lubiłem tego systemu, który tnie wyższe częstotliwości a ja na to jestem ogromnie wyczulony.Majstrowanie przy głowicy nie swojej wieży, to podwójne wyzwanie, choć rozumiem sens tego posunięcia - w moim przypadku dość ryzykowne.
Intryguje przypisanie funkcji wejścia przy niektórych chipsetach - może to zmienić właściwości wejścia mikrofonu ? A co z opornością ? Zasugerowano mi, że efekt będzie mono....

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 31.07.2011 o godz. 13:11 Powód: EDYTUJ nie gryzie. ;-p
DarioAngelo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2011, 12:33   #8
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,467
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
IMHO - nie ma to najmniejszego sensu.
Albowiem jakość takiego zrzuconego nagrania będzie koszmarna, i nawet odszumowanie i czyszczenie/podbijanie dźwięku nic tu nie da.
Jeżeli są to jakieś cenne nagrania rodzinne, unikatowe, ze zjazdów, rodzinnych, czy czyjeś wspomnienia, można się w to bawić. Choć IMO lepiej dać to do specjalisty, który cały ten chlam zdigitalizuje i można to już później samemu obrabiać.
Jeżeli muzyka - lepiej i szybciej jest sobie to ściągnąć z netu.
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2011, 14:21   #9
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Przy porządnym magnetofonie i kasecie dzwięk jest praktycznie nie do odróżnienia od CD. Ale takich już nie robią. Faktycznie lepiej i szybciej idzie z netu.
Co do przypisań portów nie wiem jak to działa - też się nieźle zdziwiłem. Po podłaczeniu jacka do dowolnego gniazda pojawia się okno z pytaniem co to jest.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
audio, kasety, konwersja, magnetofonowe

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Powtórka z historii - trochę długie para Off topic 63 01.09.2005 09:50
problem z tmpg fati DVD-Video 1 11.12.2004 21:24
Jak odzyskać skasowane pliki na CD-RW Jozgaw Napędy optyczne CD 7 21.06.2004 07:31


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.