![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Nagrywania audio CD z plików FLAC
Cześć wszystkim
![]() Jestem nowy na tym forum i zielony "z nagrywarek". Jest sporo wątków odnośnie nagrywania ale nie znalazłem jakichś konkretnych porad/info odnośnie nagrywania CD z FLAców - czy najpierw jakoś te FLAC do WAV czy jak? Z racji tego, ze mam sporą kolekcję płyt w formatach FLAC (najwyższej jakości rzadkie wydania CD), których obecnie słucham z DACa, chciałbym sobie trochę ich wypalić w formacie audio CD. Dodatkową motywacją jest to, że jeden z CD przeszedł modernizację "lampową" i zaczął grać fajnie na tyle, że lepiej mi się niektórych gatunków muzyki słucha na nim, niż na DCA. Jest to Denon dcd-755 na laserze KSS-213C, jeżeli ma to znaczenie. Mam w związku z tym kilka zagwozdek: 1. Co użyć jako nagrywarki, bo w większości ludzie pisze, że do audio CD max to x4/ a już chyba nie da się kupić sprzętu z takim parametrem. Oczywiście mogę kupić nawet jakiś zabytek abym tylko wiedział co ![]() 2. Jakich nośników użyć do nagrywania, czy są jakieś współczesne produkcje godne polecenia czy raczej szukać czegoś np. z TAIYO YUDEN? Trochę poczytałem wcześniej ![]() 3 Jakiego programu użyć do nagrania CD audio z FLAC? Może jest gdzieś jakiś tutorial, jak to robić, żeby np. przerwy między utworami były odpowiednie itp.? 4. Może jakieś inne sugestie, żeby nie szukać po omacku? Gdzieś mi się np. obiło o oczy, że stare nagrywarki raczej wymagają nośników ze swojej epoki. Będę zobowiązany ![]() Pozdrawiam Path |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. Bez znaczenia, a jak nie masz co robic z kasa to kup jakis nowy pionieer.
2. Bez znaczenia, chyba ze szukasz dziury w calym to zapraszam do dzialu CD i interpretacji nagrywanych plyt. 3. Moze byc nawet zwykle nero. 4. Jedyna sugestia nagrywaj nieco wolniej ~4-8-16x bo stare sprzety moga miec preblemy z odczytem i to tyle.
![]() |
#3 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Cytat:
Zatem zapewne masz tę kolekcję w obrazach flac w jednym pliku flac + cue (z raportem jakości zgrania), robionych w EAC. Zatem nagrywaj je również EAC-iem. Nero w większości też wystarczy, ale na niektórych się wyłoży, chyba że to dopracowali w najnowszych wersjach. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
Niedopracowali, nero moim zdaniem średnio sobie radzi z CUE ,to trzeba nazwy zmieniać, to już wav z wave mu nie pasuje..
Nagrywałbym EAC Nośników też bym szukał na cyjaninie czyli TY ,ew coś markowego żaden tam kauf itd |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
No właśnie, tylko czy te nowe nagrywarki/napędy mają opcję nagrywania "tak wolno"?
Zapomniałem dodać: napęd muszę podpiąć do thinkpada po USB, ewentualnie jakimś adapterem USB-SATA czy coś takiego. Podałbyś jakiś przykład warty uwagi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() |
Może trochę
![]() Cytat:
2. A co w przypadku, kiedy nie ma w folderze pliku cue tylko gołe pliki? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() |
Cytat:
https://allegro.pl/oferta/jvc-cd-r-p...50-10142162383 A z tych innych markowych jakiś przykład? Sorki, że męczę bułę ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Odnowiony Cyfrowo
Cytat:
https://allegro.pl/oferta/jvc-cd-r-a...rki-8337319277 Dedyki do audio z jpn są drogie a nie wiem czy słychać różnice . Tutaj cyjanina za 12zł .... masakra https://allegro.pl/oferta/maxell-mus...t-y-9201925877 tu po 4 zł https://allegro.pl/oferta/jvc-cd-r-p...nia-6690967348 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Nie oszukujmy sie CD to nie vinyl, przy zapisie cyfrowym nie ma znaczenia jaki bedzie CD, wazne jak bedzie obrobiony plik przed nagraniem. Zapisane 1 0 1 0 bedzie tak odczytanie a nie inaczej.
![]() |
#10 | |
XV1100
Cytat:
![]() ![]() Jeśli masz gołe pojedyncze pliki, to nagraj czym chcesz (np. nero). Nie będzie to zgodne z oryginałem, co zapewne sam zauważysz/usłyszysz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Odnowiony Cyfrowo
Cytat:
![]() Mam odtwarzacz stacjonarny Sony , wybredny straszliwie , odtwarzacz w samochodzie j.w, dvd philips u rodziców również miał problemy z tandetami. Nie czarujmy się ,nie kupujemy i nie nagrywamy 50cd dziennie ,wolę dołożyć w granicach zdrowego rozsądku i być pewnym ,że płyta da się odczytać za rok.dwa itd w tym roku nagrałem 6 cd... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
XV1100
A bo tu większy problem robią odtwarzacze niż nagrywarki. Trzeba szukać płytek akceptowanych przez posiadane, nieraz bardzo kosztowne, sprzęty. Te drogie potrafią być bardzo wybredne. Moje w autach akurat łykają wszystko, łącznie z cdrw, no ale to nie poziom dla audiofili (w aucie wystarczy dobre mp3).
Kiedyś Yamaha F1 nagrywała audio z dłuższymi pitami i landami, ale nie łudź się że gdzieś kupisz ją sprawną, a na pewno za wielką kasę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
Koledzy a czy coś takiego do testów by się zdało?
![]() https://www.olx.pl/d/oferta/nagrywar...on=observed_ad |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |