![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
SurCode nie resampluje, zrób to w Tranzcode, bo i tak w nim rozbijasz na kanały. Dołączam Ci skrypt, wystarczy że wgrasz do katalogu gdzie on jest plik *.dts i zmienisz jego nazwę na 1.dts, a potem go uruchomisz. Powstaną rozbite ścieżki po resampingu do 44,1 kHz. Następnie w SurCode ustaw Sample Rate na 44,1 kHz i w Destination typ pliku do zapisu na DTS WAV.
Szum przy DTS-ie oznacza, że program nie ma potrafi zdekodować tego formatu. Dobrze podejrzewasz, resampling 48 kHz -> 44,1 kHz wiąże się z utratą jakości, ale na szczęście tak niewielką, że nie ma się co tym przejmować. Jeśli chodzi o MLP to jest to po prostu LPCM skompresowany bezstratnym kodekiem od Dolby. Stosowany przy bardzo wysokiej jakości dźwięku, 6 kanałów 96 kHz/24 bit, albo dwa 192 kHz/24 bit. Wyższa częstotliwość i rozdzielczość bitowa daje teoretyczną lepszą jakość, bo wszystko zależy od źródła. Coś co marnie zostało nagrane zabrzmi tak samo źle przy 44,1 kHz/16 bit jak i 192/24 bit. Pominę już zupełnie fakt, że ludzkie ucho raczej nie odczuje żadnej różnicy ... Z plików MLP 96/24 można na pewno stworzyć DTS 96/24, tylko że trzeba najpierw rozkodować MLP co LPCM a potem zakodować do DTS, a czym to zrobić nie mam pojęcia ![]() *.cue to zwykły plik tekstowy, możesz go zrobić w notatniku i zmienić po zapisaniu rozszerzenie z *.txt na *.cue. Składnie podałem Ci we wcześniejszym poście. pozdrawiam
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.01.2011
![]() |
FILE Title1 - Chapter 01.wav WAVE
TRACK 01 AUDIO INDEX 01 00:00:00 TRACK 02 AUDIO INDEX 01 04:27:00 TRACK 03 AUDIO INDEX 01 08:57:00 TRACK 04 AUDIO INDEX 01 12:35:50 TRACK 05 AUDIO INDEX 01 16:36:30 TRACK 06 AUDIO INDEX 01 19:33:50 TRACK 07 AUDIO INDEX 01 22:54:00 czy tak jest poprawnie? Na kanały rozbija mi już DVD extraktor ale w ramach kursu oczywiście dostosuje się Ostatnio zmieniany przez albert1972 : 15.01.2011 o godz. 01:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Rzeczywiście, pobawiłem się bardziej Extractorem i potrafi on rozbić na kanały i nawet zrobić resamping do 44,1 kHz, więc nie trzeba wcale wyciągać *.dts i używać Tranzcode. Nie używałem wcześniej tego programu stąd niewiedza. Co więcej, jak odznaczysz zgrywanie do oddzielnych plików to masz *.wavex, to o czym pisałem aby wykonać foobarem.
Z tego co widzę *.cue wygląda ok, poza tym że nazwa pliku powinna być w cudzysłowiach, czyli pierwsza linia powinna wyglądać tak : Kod:
FILE "Title1 - Chapter 01.wav" WAVE pozdrawiam
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
no widzisz takie szczegóły jak cudzysłów czasem prowadzą w "ślepą uliczkę" ale muślę że każdy kto prześledzi kiedyś te posty da sobie rade...
apropo .cue ma byś w tytm samym katalogu co wav? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
*.cue zazwyczaj jest w tym samym katlogu co *.wav i tego dobrze się trzymać, gdyby się uprzeć to być nie musi, ale wtedy trzeba wpisać całą ścieżkę dostępu do pliku ...
pozdrawiam
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
no wszystko już pięknie... Trzeba w DVD extraktor wybrać funkcje wyszukiwania -Folder-open DVD files from file folder... Tam dostaniemy pliki które normalnie nie są widoczne czyli np DTS 96/24 podzielone na utwory - zależnie od płyty oczywiście. Potem już prosta piłka...
jedyne pytanko jakie mam do Arepo to jak najprościej do wyłuskanych wavów ściągnąć tytuły piosenek itd? jakoś w winampie jak pamiętam było coś że łączyło się z siecią i do mp3 ściagało opis płyty pełny. Może i tu da się tak? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Na podstawie pliku *.cue, jeśli podział na tracki został wykonany w miarę dokładnie można uzyskać informację o płycie z bazy feedb.
Foobar ma coś takiego, trzeba pobrać wtyczkę foo_freedb2, potem przeciągnąć do okna foobara *.cue, zaznaczyć wszystkie pliki, kliknąć prawym przyciskiem i wybrać opcję jak na rysunku. Jeśli album zostanie rozpoznany to pojawi się nazwa albumu i utworów. Można wtedy też uaktualnić sobie *.cue na stałe. ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#8 | |
Gość
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
oki tylko w foobarze mam przy plikach DTS tylko szum. Czy jest może jakaś wtyczka dla dts?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Guru
Cytat:
![]() Cytat:
pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Jak podzielić plik w wieloma utworami audio? | pongo | Napędy optyczne CD | 7 | 11.12.2002 02:11 |