![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
2 routery Wi-Fi - da się je połączyć w sieć?
Posiadam w domu router Linksys WAG200G na którym działa Neo 1mb i router Asus WL500GPv2 na którym mam łącze AirBites 6mb. Czy jest możliwe połączenie je w sieć tak żeby komputery z obu routerów się widziały? Chodzi mi głównie o udostępnienie drukarki w sieci. Wszystkie VPN itp. wynalazki odpadają.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
chodzi ci o jednolita siec za routerami czy o polaczenie wan (bonding)?
![]() |
#3 |
Wyrejestrowany
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
to zrob to tak ...
sieci nadajesz jedna maske np. 255.255.255.240 oba routery ustawiasz jako servery dhcp ale w roznych zakresach przydzielania numerow z puli np. 1(192.168.0.1) -> 192.168.0.3-8 .... 2(192.168.0.2) -> 192.168.0.9-14 voila ![]() tylko po co ta drukarka - jak ona jest na usb ![]()
![]() |
#5 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Drukarka podlaczona przez prinserwer?
I zbridgowane routery? Czy tak jak podal Alex?
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
maske daj sobie 255.255.255.0 tak juz na przyszlosc zeby pozniej nie bylo cudowania. Jeden serwer DHCP najlepiej miec. Na dwa to przewaznie sa problemy. Bez static DHCP beda cuda i komputery beda sie wymieniac bramami. Znowu z drugiej strony ustawiajac jeden serwer DHCP bedziesz mial problem z ustawieniem dwoch bram. Watpie by ten Asus mial taka mozliwosc. Ze na rozne maci daje rozne bramy.
WAG200G nawet nie ma opcji Static DHCP. Dopiero dodano to w alternatywnym sofcie o ile mnie pamiec nie myli |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyrejestrowany
![]() |
Wczoraj znalazłem trochę czasu i pobawiłem się z tym - połączyłem routery kabelkiem ethernetowym, dałem te same maski i 2 serwery DHCP, jeden od 192.168.1.100-109 a drugi od ...110 do 119. Adresy routerów zmieniłem na 192.168.1.1 i 192.168.1.2. Po godzinie ustawiania sieci w Vistach i XPku wymiana plików działa. Problem jest przy drukarce, mam ją podpiętą do komputera A przez USB - drukuje, brak problemów. Próbuje udostępnić ją w sieci poprzez "Udostępnianie drukarki w sieci" (taaa..). Komputery B i C ją widzą, zainstalowałem na komputerach B i C sterowniki do niej (zaznaczając przy instalacji że to będzie drukarka udostępniona w sieci i podałem ścieżkę do niej). Problem następuje kiedy chce coś wydrukować z komputerów B i C - wyskakuje błąd drukowania. Kiedy nie ma papieru to wyskakuje komunikat o braku papieru więc połączenie z drukarką jest, ale ona nie drukuje. Firewalle wyłączałem - nie pomogło. Jakieś sugestie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyrejestrowany
![]() |
kolejny problem: przez jakiś czas wszystko ładnie działało, ale po przerwie w dostawie prądu, jak routery się załączyły to zrobiła się kaszanka - komputer podpięty do Asusa do którego jest podpięty net z AirBites zaczął się łączyć przez neostradę, inny za to przez AirBites, na linksysie to samo, jeden komputer przez AirBites a drugi przez neo. IP przydzielał ten router który pierwszy się załączył - straszne zamieszanie. Kiedy ustawiłem żeby tylko 1 router (Asus) przydzielał IP to wszystkie komputery wpięte do obu routerów miały połączenie AirBites a nie tak jak powinno być - wpięte do Asusa mają AirBites a wpięte do linksysa mają Neostradę. Coś można poradzić?
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
wrocławskie (polskie) drogi... | andrzejj9 | Off topic | 117 | 13.09.2010 14:09 |
11 Wrzesnia WTC | andy | Off topic | 51 | 22.11.2006 21:34 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 12:59 |