Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Alternatywni klienci pocztowi (https://forum.cdrinfo.pl/f113/alternatywni-klienci-pocztowi-47135/)

Reetou 02.09.2011 21:05

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1179521)
Reetou, tak, na Windows XP tak, masz rację, ale ja już od dawna siedzę na Windows 7 gdybyś nie zauważył. Już to raz udowadniałem...

Gdybyś nie zauważył, to ja też. A teraz udowodnij to:

Załącznik 58131

Jak Ci się nie uda, to dostaniesz za to:

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1179521)
...więc nie wprowadzaj ludzi w błąd jeśli łaska...

Patrix 02.09.2011 20:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1179522)
slicne..

też tak sądzę :sciana:

andrzejj9 02.09.2011 20:02

slicne..

Patrix 02.09.2011 19:59

Reetou, tak, na Windows XP tak, masz rację, ale ja już od dawna siedzę na Windows 7 gdybyś nie zauważył.

Już to raz udowadniałem, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd jeśli łaska...

http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...-pocztowi-.png

http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...pocztowi-b.jpg

Druga sprawa to te wtyczki, które działają tylko na v3.
Nikogo przekonywał nie będę, piszę co mi się nie podoba.

Reetou 02.09.2011 19:06

Tylko że w wyglądzie nic się nie zmieniło :D Ta sama skórka na 3 i na 6 chodzi.

ed hunter 02.09.2011 19:02

Sam jesteś ściema! Weź przykład z japkowców, im wszystko nowe pasuje! :mruga:

Patrix 02.09.2011 18:48

wygląd jest bardzo ważny! a jak ktoś pisze, że nie to ściemnia :]

ed hunter 02.09.2011 18:46

Pierniczycie tu jak banda dziadków, a to wam wygląd nie odpowiada, a to numerek, trzeba być progresywnym, a Wy się chyba starzejecie. :D

Patrix 02.09.2011 17:27

A co ja jasnowidz? Pytano to dałem pomysł...

Reetou 02.09.2011 17:02

A Ty, Patrix, myślisz, że jaki jesteś procent?

Patrix 02.09.2011 12:50

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1179455)
Czyżby zniuchali że coś jest nie tak?

Wystarczy, że wiedzą jaki procent ludzi dalej używa v3.

sobrus 02.09.2011 12:26

Ale coś jest na rzeczy, że wychodzą łatki do tróki.
Normalnie starą wersję się porzuca, bo to właśnie nowa jest "łatką".

Czyżby zniuchali że coś jest nie tak?

Patrix 02.09.2011 12:20

NeoFighter,
tak długo jak będą aktualizować v3, tak długo będę na niej siedział + potem jeszcze dłuższy czas po jego zaprzestaniu :P

NeoFighter 02.09.2011 12:01

Glupie nie glupie, taka podjeli decyzje i nie ma sie co teraz nad tym rozwodzic.

sobrus 01.09.2011 10:26

ale nikt nie narzeka, po prostu to głupie że w ciągu paru miesięcy przeszli z 1.9 na 7.0.
program zasadniczo działa tak samo, numer nie ma znaczenia.
Ja tam mam Thunderbirda 6 i Chromium 15, za tydzien będzie pewnie 7 i 16 :D

NeoFighter 01.09.2011 10:15

Niedobrze mi sie juz robi jak czytam te wszystkie narzekania na nowa numeracje Firefoxa i Thunderbirda. Komu nie pasuje, niech nie aktualizuje, albo zainstaluje Opere/Chrome.
Przeskok w numeracji zwiazany jest z silnikiem Gecko. Wersja silnika jest rowniez glowna numeracja przegladarki, klienta poczty.
https://developer.mozilla.org/en/Gecko

sobrus 01.09.2011 07:39

Gonią bo Thunderbird uzywa silnika Firefoxa, zrobili porządek z numerkami.

Bajzel to raczej wina Firefoxa, który goni Chromium.
To co teraz jest to co najwyżej Firefox 4.2 a nie 6.

Natomiast nie rozumiem po co update do 3.xx, czyżby kontynuowali teraz dwie gałęzie?

Patrix 31.08.2011 22:08

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1179244)
Ja tam niżej 6.xx nie schodzę :nie: 3.xx dla archeologów :taktak:

Bzdury gadasz, odległość między tymi wersjami jest bardzo mała,
to tylko Mozilla namieszała skacząc z numerka 3 na 5 i zaraz potem na 6.
Gonią nie wiadomo za czym, normalnie gdyby nie ten idiotyzm, to by było gdzieś około wersji 3.5.1

Ciekawe tylko czy każdą linię teraz tak aktualizują czy wiedzą,
że wiele ludzi ma w zadzie ten ich wyścig i siedzi na dobrej v3
z wersjami 5 i 6 są niekompatybilne moje ulubione wtyczki i sam program pod W7 wygląda KOSZMARNIE.

esem 31.08.2011 22:00

Ja tam niżej 6.xx nie schodzę :nie: 3.xx dla archeologów :taktak:

Patrix 31.08.2011 19:33

Nowa wersja programu Thunderbird oznaczona numerkiem 3.1.13

Cytat:

Thunderbird 3.1.13 fixes the following issues in Thunderbird 3.1.12:
Revoked the root certificate for DigiNotar due to fraudulent SSL certificate issuance (see bug 682927 and the security advisory)

For a more detailed list of bug fixes, see the Rumbling Edge for a Thunderbird-focused list, or the complete list of changes in this version.

You may also be interested in the Thunderbird 3.1.12 release notes for a list of changes in the previous version. See the Thunderbird 3.1 release notes for a list of what is new in Thunderbird 3.1.
Załącznik 58107

sobrus 18.08.2011 12:23

Co drewno złe? Ja mam w pracy Chromium z ... trawy :szczerb:

Drewniany motyw też jest :taktak:

rycho 18.08.2011 12:16

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1177464)
od 5 lat używam skórki drewnianej do Thunderbirda
i polecam
https://addons.mozilla.org/pl/thunde...r-thunderbird/

k***a

Patrix 18.08.2011 12:10

dziękuję postoję :sciana:

Zetoxa 18.08.2011 12:02

od 5 lat używam skórki drewnianej do Thunderbirda
i polecam
https://addons.mozilla.org/pl/thunde...r-thunderbird/

Patrix 18.08.2011 12:01

Cytat:

Napisany przez Kogoro (Post 1177419)
Wracając do wyglądu, po zainstalowaniu pokazuje się okno -> Co nowego w Thunderbirdzie? w nim w -> Innych nowościach

Poprawiony wygląd w systemach Windows 7.

Wiem, czytam takie rzeczy :P Tym bardziej się zdziwiłem, że wygląda tak samo czyli do du... :P

sobrus 18.08.2011 10:19

Faktycznie u mnie w pracy też tak jest, że samemu instalować nic nie można (nad wszystkim czuwa odpowiednie oprogramowanie do zdalnego zarządzania komputerem).

Ale mimo to windows się normalnie aktualizują.

Ja po prostu jestem niecierpliwy, czasem tak fajne funkcje dodają w nowych wersjach że czekanie pare miesięcy by nie przeszło :haha:.
I dlatego mam Tumbleweed, ale akurat to nie jest powodem padu Chromium. To oficjalna aktualizacja systemu.

Kogoro 18.08.2011 10:14

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1177431)
Póki co używałem Chromium i było ok. Ale wczorajsza aktualizacja wywala bład.
coś jak
zygote_chrome_linux.cc FATAL costam file not found
i koniec.

Pewnie zrobią szybko update, ale tego właśnie nie lubie w linuksie. Aktualizacja nie zawsze wnosi dobre zmiany. I to jest OpenSuSE czyli teoretycznie jeden ze stabilniejszych.
Ale to po części moja wina bo lubie najnowsze wersje a im niedaleko już do wersji niestabilnych.

edit:
a jednak! nie jestem jedyny "poszkodowany".
http://forums.opensuse.org/english/g...4-0-2-1-a.html

Dziś ma być poprawione, ale chyba doinstaluje Midori jako backup, bo bez przeglądarki jak bez ręki :ysz:.
A wyobrażacie sobie takie coś w poważnej firmie, gdzie jest powiedzmy 100 komputerów?
Dlatego Microsoft rządzi.

Jak pracowałem w koncernie, to nie miałem praw do jakichkolwiek zmian w oprogramowaniu na służbowym lapku. Po prostu zwykły użytkownik. A posiadanie oprogramowania poza standardem korporacyjnym było bardzo trudne.

Na PCLinuxos-ie często updaty pojawiają się później niż w innych distrach, oczywiście zazwyczaj zatrzymując się na jakiś czas (czasem długi) w dziale "testing" w repo. Niby nic niezwykłego, ale...

sobrus 18.08.2011 08:42

Póki co używałem Chromium i było ok. Ale wczorajsza aktualizacja wywala bład.
coś jak
zygote_chrome_linux.cc FATAL costam file not found
i koniec.

Pewnie zrobią szybko update, ale tego właśnie nie lubie w linuksie. Aktualizacja nie zawsze wnosi dobre zmiany. I to jest OpenSuSE czyli teoretycznie jeden ze stabilniejszych.
Ale to po części moja wina bo lubie najnowsze wersje a im niedaleko już do wersji niestabilnych.

edit:
a jednak! nie jestem jedyny "poszkodowany".
http://forums.opensuse.org/english/g...4-0-2-1-a.html

Dziś ma być poprawione, ale chyba doinstaluje Midori jako backup, bo bez przeglądarki jak bez ręki :ysz:.
A wyobrażacie sobie takie coś w poważnej firmie, gdzie jest powiedzmy 100 komputerów?
Dlatego Microsoft rządzi.

Kogoro 18.08.2011 08:26

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1177424)
Patrix, poprawili i usprawnili a Ty jeszcze narzekasz :haha:
Oni ścigaja Chrome 15. Wczoraj była akualizacja. Przestał się uruchamiać. Przyznaje, to dość duża zmiana :sciana:.

Opera tak jak IE numerki aktualizuje powoli, po prostu jest już bardzo długo na rynku.

Jednak funkcja grupowania katalogów była już wcześniej. Wyleciało mi to z głowy, a po aktualizacji się na takie wyświetlanie przełączyło.

Cytat:

Widok -> Foldery -> Pogrupowane
Jak ktoś się lubi bawić, to polecam testowanie Iron, czyli rozgałęzienia chrome'a.

sobrus 18.08.2011 07:32

Patrix, poprawili i usprawnili a Ty jeszcze narzekasz :haha:
Oni ścigaja Chrome 15. Wczoraj była akualizacja. Przestał się uruchamiać. Przyznaje, to dość duża zmiana :sciana:.

Opera tak jak IE numerki aktualizuje powoli, po prostu jest już bardzo długo na rynku.

Kogoro 18.08.2011 07:18

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1177410)
Faktycznie kiszka pod windowsem :w00t:
Mozilla najwyraźniej ma ochotę popełnić samobójstwo poprawiając swe produkty na gorsze.
Ale trójka też właściwie szału już nie robi. Zajeżdża Windowsem 2000 :)

Pod Linuxem na szczęscie lepiej:
http://forum.cdrinfo.pl/f113/alterna...ml#post1177285

No chyba że na KDE też przekombinowali, tutaj jest pod Xfce.

Bardzo lubie w TB że potrafi automatycznie oddzielać spam od reszty i wrzucać go do oddzielnego katalogu.
Inne programy też może to mają ale tu automagicznie działa to samo z siebie :)

Nawiasem mówiąc niedawno zobaczyłem po raz pierwszy nowego Microsoft Office. Załamka. Mniej więcej podobnie do tego Thunderbirda. Nie wiadomo czy to pakiet biurowy czy edukacyjny dla dzieci :hahaha:

Właśnie zainstalowałem 6tkę (pokazała się w repo). Wygląd normalny (KDE), działanie normalne (nieco szybciej się ładuje).

Wcześniej używałem Kontact, ale jednak w TB wiele rzeczy można było łatwiej zautomatyzować - w moim wypadku do przede wszystkim segregowanie poczty przychodzącej.

Wracając do wyglądu, po zainstalowaniu pokazuje się okno -> Co nowego w Thunderbirdzie? w nim w -> Innych nowościach
Cytat:

Poprawiony wygląd w systemach Windows 7.
Wsparcie dla list szybkiego dostępu w systemach Windows 7.
Poprawiony import wiadomości z programu Microsoft Outlook.
Poprawki sprawdzania domyślnego progamu do obsługi poczty w nowszych dystrybucjach linuksa.
Różne inne usprawnienia i poprawki interfejsu programu.
Od razu wyłączyłem pogrupowanie folderów, czyli nowe usprawnienie. (Chyba że wcześniej było, ale przeoczyłem lub zapomniałem)

Patrix 17.08.2011 23:59

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1177410)
Ale trójka też właściwie szału już nie robi. Zajeżdża Windowsem 2000

Wiesz... narzędzie ma działać, a nie wyglądać (to drugie nawet im się nie udaje) :P
Przynajmniej zapewniają mi szok przy każdym nowym numerku,
świry, dopiero co byłą wersja 5, a teraz 6, co oni ścigają ? Operę 11 ? :haha:

sobrus 17.08.2011 23:41

Faktycznie kiszka pod windowsem :w00t:
Mozilla najwyraźniej ma ochotę popełnić samobójstwo poprawiając swe produkty na gorsze.
Ale trójka też właściwie szału już nie robi. Zajeżdża Windowsem 2000 :)

Pod Linuxem na szczęscie lepiej:
http://forum.cdrinfo.pl/f113/alterna...ml#post1177285

No chyba że na KDE też przekombinowali, tutaj jest pod Xfce.

Bardzo lubie w TB że potrafi automatycznie oddzielać spam od reszty i wrzucać go do oddzielnego katalogu.
Inne programy też może to mają ale tu automagicznie działa to samo z siebie :)

Nawiasem mówiąc niedawno zobaczyłem po raz pierwszy nowego Microsoft Office. Załamka. Mniej więcej podobnie do tego Thunderbirda. Nie wiadomo czy to pakiet biurowy czy edukacyjny dla dzieci :hahaha:

Patrix 17.08.2011 16:53

Używam zawsze standardowej, nie do ciągam nic, Opere "haknąłem", ale TB już mi się nie chce.
Tym bardziej, że w trybie zgodności z XP wygląda już normalnie, no ale to nie jest rozwiązanie...

Kogoro 17.08.2011 16:35

Ja na wygląd "piątki" na pingwinie nie narzekam. Zresztą możesz zmodyfikować.

Patrix 17.08.2011 16:19

Ilość załączników: 2
Skórka w wersji 5 i 6 jest koszmarna !

Załącznik 58018

Co ciekawe, używam dalej wersji 3, i wyskoczył komunikat aby zaktualizować do 3.1.12

Załącznik 58017

No i niech mi teraz ktoś napisze, że nie spieprzyli wyglądu w tym 5 i 6... załamka ! :(

NeoFighter 29.06.2011 23:56

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1168699)
Add-on Compatibility Reporter 0.8.5

https://addons.mozilla.org/pl/thunde...lity-reporter/

i wszystkie rozszerzenia sa kompatybilne :spoko:

wlasnie o tym mialem pisac
chyba w koncu doczekalismy sie oficjalnego rozszerzenia zalatwiajacego problem z przestarzalymi dodatkami

Zetoxa 29.06.2011 23:36

Add-on Compatibility Reporter 0.8.5

https://addons.mozilla.org/pl/thunde...lity-reporter/

i wszystkie rozszerzenia sa kompatybilne :spoko:

Patrix 29.06.2011 22:24

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1168679)
Nie używam FF.

prywatnie ja też nie... ale jest jeszcze dev :P

Reetou 29.06.2011 22:19

Nie używam FF.

Patrix 29.06.2011 22:15

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1168677)
MinimizeToTray revived 0.9.4 działa.

hmm

https://addons.mozilla.org/pl/thunde...otray-revived/
Cytat:

DO NOT INSTALL that!!! Critical bug: sometimes on start or firefox restart or on minimize this addon comes to endless cicle(minimizes and restores). It makes entire system stall!!! Please, fix that bug or ban that addon. It makes REAL HARM to the system(in my case, it's linux)
jeszcze chwilkę poczekam ;)

Reetou 29.06.2011 22:10

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1168571)
Póki co nie aktualizuję, czekam aż pojawi się nowa wersja dodatku MinimizeToTray Plus (teraz jest 1.0.8) - bo pewnie niekompatybilny.

MinimizeToTray revived 0.9.4 działa.

sobrus 29.06.2011 16:56

Zrobiłem sobie IMAP na gmail, ale nie wiem czemu skrzynka na dysku zaczęła zajmować prawie 1GB. Też tak macie? Wróciłem do POP3, bo wiadomości mam raptem 45, za miesiąc zabraknie mi miejsca w /home :szczerb:.
Thunderbird 3.1.10 (póki co ;) ).

Patrix 29.06.2011 15:45

Mój Thunderbird 3.1.11 woła, że jest dostępna aktualizacja do wersji 5.0
Póki co nie aktualizuję, czekam aż pojawi się nowa wersja dodatku MinimizeToTray Plus (teraz jest 1.0.8) - bo pewnie niekompatybilny.
>> https://addons.mozilla.org/pl/thunde...zetotray-plus/

Prezesik 11.04.2011 19:43

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1155922)
Sprawdz czy na sluzbowym komputerze nie masz zaznaczonej opcji kasowania wiadomosci po pobraniu z serwera. Jezeli tak to sila rzeczy na drugim komputerze juz wiadomosci nie pobierzesz.

Nic z tych rzeczy.

Gadzina18 11.04.2011 14:12

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1155851)
Co ciekawe. Na s***322;u***380;bowym komputerze Thunderbird dzia***322;a wy***347;mienicie na tym samym koncie pocztowym.

Sprawdz czy na sluzbowym komputerze nie masz zaznaczonej opcji kasowania wiadomosci po pobraniu z serwera. Jezeli tak to sila rzeczy na drugim komputerze juz wiadomosci nie pobierzesz.

Prezesik 11.04.2011 09:16

Co ciekawe. Na służbowym komputerze Thunderbird działa wyśmienicie na tym samym koncie pocztowym.

Prezesik 11.04.2011 00:23

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1155793)
@Prezesik skoro masz pocztę na Home.pl to proponowałbym się do nich udać - w końcu płacisz ;)

To jest poczta służbowa i problem występuje od 3 dni. Wcześniej było ok.
Jak nic się nie zmieni, to pewnie się do nich zgłosimy. :)
Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1155805)
Zobacz, jak masz ustawione "niechciane wiadomości", może niektóre wiadomości tam Ci wrzuca Thunderbird
i ustawienia skrzynki antyspamowej na home.pl też miałem z tym problem

Sprawdzane.
Wszystko w porządku.
Najciekawsze, że nie ma regularności w tym wszystkim.
Tzn. raz jakaś wiadomość pokazuje się w Thunderbirdzie, a raz nie.
I to nie jest tak, że cały czas znikają te same wiadomości.

zene_k 10.04.2011 23:13

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1155778)
Witajcie,

Ja mam takie coś, że Thunderbird nie pobiera mi wszystkich wiadomości. Zawsze jakieś pomija.
Od kilku dni takie coś mam.

Dzisiaj na przykład jak loguję się przez stronę home.pl, to mi pokazuje, że jest 17 nowych wiadomości. W Thunderbirdzie jest tylko 14.

Znany problem? Jakieś rady?

Dzięki.

Zobacz, jak masz ustawione "niechciane wiadomości", może niektóre wiadomości tam Ci wrzuca Thunderbird
i ustawienia skrzynki antyspamowej na home.pl też miałem z tym problem

andy 10.04.2011 22:25

@Prezesik skoro masz pocztę na Home.pl to proponowałbym się do nich udać - w końcu płacisz ;)

Prezesik 10.04.2011 19:43

Witajcie,

Ja mam takie coś, że Thunderbird nie pobiera mi wszystkich wiadomości. Zawsze jakieś pomija.
Od kilku dni takie coś mam.

Dzisiaj na przykład jak loguję się przez stronę home.pl, to mi pokazuje, że jest 17 nowych wiadomości. W Thunderbirdzie jest tylko 14.

Znany problem? Jakieś rady?

Dzięki.

andrzejj9 07.04.2011 16:06

Jaka jest różnica pomiędzy Storage Folders a zwykłymi folderami przypisanymi do konta? I czy można przenieść pomiędzy nimi dane (w postaci całych folderów, bo z mailami nie ma problemów). W programie nie widzę takiej możliwości, a z kolei robiąc to ręcznie, wychodzą jakieś błędy..

andrzejj9 04.04.2011 09:21

Przyszedł czas na program pocztowy pod Win 7.

Jako, że poprzednio miałem Outlook Express i mam w nim zapisane wszystkie dane (zresztą program mi wystarczał), zostanę raczej przy czymś Microsoftu. W grę wchodzą dwie możliwości:

- Microsoft Outlook 2007 (mam pełną wersję)
- Windows Live Mail

Na dobrą sprawę wystarczyłby mi ten drugi, bo dużych potrzeb tu nie mam. Wydaje się w porządku, choć umiejscowienie i rozwiązanie niektórych funkcji budzi moje pewne wątpliwości. Dość lubię natomiast 'pełnego' Outlooka, którego już wcześniej trochę używałem, więc mając pełną wersję przeniósłbym się może na niego, tylko mam jeden problem i nie mogę go rozwiązać.

Niektóre wiadomości wyśietlają się prawdopodobnie w Plain Text (tak to wygląda). Stają się przez to mniej czytelne i.. 'trudniejsze w obsłudze'. Ściągnąłem akurat pocztę w obydwu tych programach i bezpośrednio porównuję. W Live Mail wszystko jest normalnie, wyświetla się tak, jak zawsze. W Outlooku z kilkoma (ale dość licznymi) wiadomościami jest problem.

Dotyczy to zresztą nie tylko wyświetlania samego tekstu, ale też np. w kilku wiadomościach nie ma tła (jest w Live Mail), w tych, które przesyłam z drugiego komputera z IncrediMail nie ma animacji (wyświetlają się jako statyczny obrazek), i coś tam jeszcze w jakiejś innej też zwróciło moją uwagę.

Można coś z tym wszystkim zrobić? Najbardziej przeszkadza mi ten Plain Text (zakładam), a nie znalazłem nigdzie opcji, żeby to wyłączyć (opcja wyświetlania tak wiadomości jest wyłączona). Generalnie Outlook 2007 opcje ma bogatsze i przydatne, ale Live po prostu lepiej wyświetla pocztę, co na dobrą sprawę jest dla mnie chyba istotniejsze w programie pocztowym..

-----
EDIT

Wygląda na to, że problem może być w programie zewnętrznym:

Cytat:

When you open the message, is there a bar between the message and the
message header telling you about the conversion? If not, the conversion is
not done by Outlook. It could have been caused by some malware protection
suite that you have installed and integrates with Outlook.
http://help.wugnet.com/office/incomi...ct1075105.html

O tym dodatkowym komunikacie czytałem wcześniej i go u mnie nie ma. Wygląda na to, że faktycznie nie jest to kwestia działania samego Outlooka.

I:

Cytat:

Disabling AVG's scanning on incoming messages solved this for me. Looks like it was (as suggested above) converting just suspect emails to plaintext.
http://www.techsupportforum.com/foru...xt-247861.html

AVG nie mam, ale mam McAfee. Co prawda już wcześniej wyłączałem go i problem dalej występował, ale może trzeba wyłączyć jakąś konkretną funkcję. Sprawdzę to później.

Matefusz 12.03.2011 12:00

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1150232)
Zobacz tu:

Załącznik 56926

Albo przekonfiguruj sobie gmaila na IMAP

Zrobione! Dziękować :piwo:

andy 11.03.2011 18:03

Cytat:

To jest najlepsze wyjście. :piwo:

Reetou 11.03.2011 13:32

Zobacz tu:

Załącznik 56926

Matefusz 11.03.2011 12:15

Ludziska, mam zainstalowanego TB i tam zrobione dwa konta (gmail i tlen), irytuje mnie, że w gmailu mam tylko dwa foldery (odebrane i kosz). Jak stworzyć folder wysłane?

:)

Zetoxa 02.03.2011 07:10

Jędrek, nie kombinuj z Ołtlukami,
zainstaluj TB i zobaczysz jaki przyjazny :spoko:

Reetou 01.03.2011 23:44

Tego nie wiem. Ale wiem, że TB ma import z OE.

andrzejj9 01.03.2011 21:57

Próbowałem.. Ale też bez efektów..

To raczej nie kwestia jakiś blokad, czy czegoś podobnego, bo wtedy raczej pojawiałby się jakiś błąd. A tu w ogóle procedura łączenia nie wydaje się rozpoczynać (jest okno, w którym widać, co się dzieje, ile procent ściągniętej poczty itp. - teraz nic się na nim nawet nie pojawia). Zastanawiam się, czy nie jest to w ogóle jakieś celowe zagranie producentów, bo pojawiła się ostatnio jakaś nowa aktualizacja, którą oczywiście zlekceważyłem (nie chcę uaktualniać wersji, bo tej, którą mam, mam program do exportu maili do innego programu - z nowszymi wersjami to nie działa). Robię tak zawsze, ale może tym razem (nie po raz pierwszy zresztą) próbują jakoś zmusić do przejścia na nową wersję..? Nie wiem, czy coś takiego w ogóle jest możliwe..

Ehh.. chyba po raz kolejny zacznę się poważnie zastanawiać nad zmianą programu. Za dużo kłopotów z tym, a w sumie i tak z żadnych jego 'bajeranckich' funkcji nigdy nie korzystam..

Czy ten program pocztowy w Windows 7 jest 'kompatybilny' z Outlook Express? Chodzi mi o to, czy jeśli mam maile i ustawienia w OE będę je mógł przenieść do nowego programu w W7.

Reetou 01.03.2011 21:20

Spróbuj wyłączyć zapory/ochronę antywirusową - może coś go przytyka...

andrzejj9 01.03.2011 21:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1076722)
Znowu mam problem z IncrediMail. Kilka dni temu program przestał mi wysyłać i odbierać maile (po przyciśnięciu na przycisk nic się nie dzieje, podobnie jak przy uruchomieniu, kiedy zwykle od razu ściągał pocztę). Kiedyś już coś podobnego miałem i ostatecznie pomogło przeinstalowanie na inną wersję Internet Explorera (!) i zabawa różnymi wersjami IM. Jako, że teraz w ogóle miałem już bałagan na komputerze, przeinstalowałem Windowsa i myślałem, że będzie spokój. Okazało się, że nie.

Dysk sformatowany, wszystko od nowa zainstalowane, a program (IM) jak nie działał, tak dalej nie działa. Zainstalowałem nawet najnowszą wersję Explorer, myśląc, że może faktycznie to pomoże, ale bez zmian..

Wiem, że to raczej mało popularny tutaj program, ale kilka osób go używało, więc może spotkało się z takim problemem. Szukałem na internecie, ale nic podobnego nie mogłem znaleźć (tzn. podobnego tak, bo nie pobieranie lub niewysyłanie maili jest częste, ale z innych przyczyn i objawiające się w inny sposób).

Szkoda, że nie napisałem, co wtedy ostatecznie zrobiłem, bo właśnie mam taki sam problem - IncrediMail ani nie odbiera, ani nie wysyła poczty. Nie pojawia się żaden komunikat, po prostu po próbie wybrania tych funkcji nic się nie dzieje.

Próbowałem już:

- zainstalować Explorera 7,6,8 (w takiej kolejności)
- przeczyściłem system na jakieś trojany i inne śmieci
- przeskanowałem dysk pod kątem błędów
- próbowałem przywrócić system do momentu sprzed problemu (ale pisze, że nic się nie zniemiło)
- zainstalować ponownie program (IM).

Wszystko nic nie zmieniło. Pozostaje chyba reinstalacja systemu, ale pamiętając, jakie wtedy cuda to spowodowało, mam pewne obiekcje..

NeoFighter 10.09.2010 09:59

Nie trzeba sie meczyc z recznym grzebaniem we wtyczkach. Od kilku lat uzywam Nightly Tester Tools, ktory dodaje przycisk w oknie rozszerzen. Jeden klik uaktywnia wszystkie niekompatybilne rozszerzenia. That's it.

http://i.imgur.com/e7JfBs.jpg

Matefusz 09.09.2010 19:55

A nie ma alternatywnej wtyczki (sposobu) na "zlikwidowanie" menu do jednego przycisku?

EDIT: Zrobione po Twojemu. Działa! ;) Dzięki.

andy 09.09.2010 19:05

@matefusz otwierasz rozszerzenie pakerem i edytujesz plik install.rdf bodajże. W nim są zakodowane wartości obsługiwanych wersji programu. Jednak pamiętaj, że takie rozszerzenie może działać niestabilnie.

Matefusz 09.09.2010 18:22

Wkurza mnie to, że dodatek Tiny menu nie jest kompatybilny z najnowszą wersją. Czy istnieje jakiś myk, aby wyłączyć sprawdzanie kompatybilności? Tak jak z about:config w FF

Patrix 07.09.2010 21:57

Thundrebird 3.1.3:

Cytat:

Co nowego w Thunderbirdzie

Dziękujemy za wybranie Thunderbirda 3.1
Co nowego w Thunderbirdzie 3.1

Mamy nadzieję, że nowe możliwości programu Mozilla Thunderbird przypadną Wam do gustu - dodaliśmy nowe narzędzia wyszukiwania, obsługę kart, archiwizowanie wiadomości i dziesiątki rozszerzeń, aby Thunderbird jeszcze lepiej spełniał Wasze oczekiwania.
Prostsza aktualizacja z nowym asystentem migracji

Z menu Pomoc wystarczy wybrać Asystent migracj, aby dostosować nowe możliwości jak elementy paska narzędzi czy nagłówka wiadomości lub kolumn folderów.
Lepsze wyszukiwanie z nowymi narzędziami

Nowy pasek filtrowania pozwala szybciej wyszukiwać wiadomości względem statusu przeczytania, etykiet, kontaktów z książki adresowej lub innych warunków. Możliwe jest także "przypięcie" lub zachowanie filtru, w celu wykorzystania w innych folderach.

Aby otworzyć wyniki wyszukiwania w nowej karcie wystarczy wprowadzić szukaną frazę w głównym pasku wyszukiwania. Interfejs wyszukiwania zawiera narzędzia filtrowania i zawężania przeszukiwanego okresu, aby łatwiej odszukać wiadomości.
Obsługa kart

Jeżeli używasz kart w swojej przeglądarce internetowej, karty w Thunderbirdzie powinny również przypaść Ci do gustu. Podwójne kliknięcie lewym przyciskiem myszki lub enter na klawiaturze otworzy zaznaczoną wiadomość w nowej karcie. Klikając środkowym przyciskiem myszki lub poprzez menu kontekstowe można również otwierać wiadomości i foldery w tle.
Archiwizowanie wiadomości

Wybierając przycisk "Archiwizuj" lub klawisz "A" można przenieść pojedyncze wiadomości jak i całe wątki do folderu archiwum.
Inne nowości:

* Odświeżona książka adresowa
* Przypomnienia o brakujących załącznikach
* Pogrupowane foldery
* Menedżer aktywności
* Nowy menedżer dodatków i setki nowych rozszerzeń

Dodatkowe informacje o Thunderbirdzie można znaleźć na stronie domowej programu.

NeoFighter 05.09.2010 19:59

Ciesze sie, ze uzywam Thunderbirda :)
Compose wyglada najbardziej uzytecznie.

andy 05.09.2010 17:16

Mozilla Messaging: Co nowego szykują deweloperzy Thunderbirda?

murt 14.06.2010 00:12

Domyslam sie, ze potrzebne jest jakies rozszerzenie, ale czy ktos zna jakies, ktore spelnialoby takie zadanie? :)
Na stronie rozszerzen Mozilli jest ich troche.

andy 13.06.2010 15:57

Standardowy moduł filtrowania wiadomości działa tylko z nagłówkami, treścią dla załączników nie zadziała. Spróbuj poszukać rozszerzenia.

murt 13.06.2010 15:39

Czy da sie jakos ustawic filtrowanie wiadomosci w Thunderbird, zeby usuwal wiadomosci, ktore maja zalacznik w okresonym formacie (konkretnie chodzi o pliki .rtf)?

Reetou 31.03.2010 09:56

Sprawdź ustawienia portu i sposobu uwierzytelniania dla smtp.

esem 31.03.2010 07:45

Może masz jakąś chorobę zakaźną?

Matefusz 31.03.2010 01:21

Błąd podczas wysyłania emaila.

W dokładniej chodzi o skrzynkę na o2. Podczas wysyłania maila wywala taki błąd. Jakieś porady?

Matefusz 22.03.2010 09:50

Kodowanie w Thunderbirdzie.

Witam!

Mam mały problem.

Mianowicie chodzi o to, że wysłałem sobie maila do osoby X. Ta osoba mi odpisała używając opcji "odpowiedz" i wykorzystała treść mojego maila jako cytat. W tym cytacie występują jakieś dziwne krzaki w miejscu PL znaków.

Czy to możliwe, ze z moim kodowaniem znaków jest coś nie tak czy to wina odbiorcy mojego maila? Jakie kodowanie ustawić w TB?

:(

Matefusz 01.03.2010 21:45

imapa mam na HTC (android) i takim sposobem obsługuję gmaila ;)

Co do TB to włączę go na noc aby pobrał całą pocztę. Jutro zaznaczę "nieprzeczytane" i je skasuję.

andy 01.03.2010 21:09

Cytat:

A co jezeli chce miec poczte dostepna offline?
Każdy kij ma dwa końce. Osobiście używam imapa. Dostęp do tych samych emaili z każdego miejsca.

marynarz 01.03.2010 17:22

A co jezeli chce miec poczte dostepna offline? Indeksowanie wylaczone od poczatku. Ta usluga mi sie zle kojarzy.

Na swoim komputerze mam Bat Voyager od kilku lat, gigabajty poczty i nigdy nie sciagal calej poczty od nowa.

andy 01.03.2010 16:16

@Matefusz rozwiązanie to dostęp via IMAP a nie POP3 (jednak wtedy emaile są trzymane na serwerze pocztowym, a twój klient je pobiera tylko na żądanie - zwykle w momencie otwarcia wiadomości).

zene_k 01.03.2010 15:13

Wyłącz w opcjach indeksowanie wiadomości. U mnie to pomogło.

marynarz 01.03.2010 14:42

Spotkalem sie z tym juz kilka razy i nie znalazlem rozwiazania. Co jakis czas pobiera cala skrzynke od poczatku.

Matefusz 01.03.2010 13:02

Ja nie chciałem :( na prawdę ;(!!!

rycho 01.03.2010 12:34

Ów właczyłeś?
To już po Tobie.

Matefusz 01.03.2010 12:30

Podwójne pobieranie wiadomości

Witam!

Dzisiaj mój TB 3 chce pobrać raz jeszcze całą skrzynkę o2. Mam na niej ponad 800 maili i duża część to wielkie załączniki :/ Czy możliwe jest, że jakimś "cudownym" skrótem klawiszowym włączyłem ów podwójne pobieranie? Miał ktoś podobny problem?

Cytat:

Napisany przez InfoLister
Wygenerowano: Mon, 01 Mar 2010 11:30:35 GMT
User Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111 Thunderbird/3.0.1 ThunderBrowse/3.2.8.1
Rozszerzenia (włączone: 8, wyłączone: 0):

* Adblock Plus 1.1.3
* British English Dictionary 1.19
* Image Zoom 0.4.4
* InfoLister 0.10.3
* MinimizeToTray revived (MinTrayR) 0.5.4
* Silvermel and Charamel XT 1.3.2
* ThunderBrowse 3.2.8.1
* Tiny Menu 2.0.2

Motywy (2):

* Domyślny 3.0.1
* Silvermel 1.3.2 [aktywne(y)]

Wtyczki (11):

* Adobe Acrobat
* Gadu-Gadu Plug-in
* Google Earth Plugin
* Google Update
* iTunes Application Detector
* Java(TM) Platform SE 6 U11
* Java(TM) Platform SE 6 U15
* Picasa
* QuickTime Plug-in 7.6.5
* Shockwave Flash
* Silverlight Plug-In

Zetoxa 16.02.2010 10:34

mamy wreszcie działające pod TB 3 rozszerzenie contacts sidebar :spoko:
http://jpeters.no-ip.com/extensions/..._cs_prerelease

andrzejj9 23.01.2010 09:24

Znowu mam problem z IncrediMail. Kilka dni temu program przestał mi wysyłać i odbierać maile (po przyciśnięciu na przycisk nic się nie dzieje, podobnie jak przy uruchomieniu, kiedy zwykle od razu ściągał pocztę). Kiedyś już coś podobnego miałem i ostatecznie pomogło przeinstalowanie na inną wersję Internet Explorera (!) i zabawa różnymi wersjami IM. Jako, że teraz w ogóle miałem już bałagan na komputerze, przeinstalowałem Windowsa i myślałem, że będzie spokój. Okazało się, że nie.

Dysk sformatowany, wszystko od nowa zainstalowane, a program (IM) jak nie działał, tak dalej nie działa. Zainstalowałem nawet najnowszą wersję Explorer, myśląc, że może faktycznie to pomoże, ale bez zmian..

Wiem, że to raczej mało popularny tutaj program, ale kilka osób go używało, więc może spotkało się z takim problemem. Szukałem na internecie, ale nic podobnego nie mogłem znaleźć (tzn. podobnego tak, bo nie pobieranie lub niewysyłanie maili jest częste, ale z innych przyczyn i objawiające się w inny sposób).

andy 22.01.2010 20:45

Witam, mam malutki problem z TB3. W momencie wysyłania emaila obciążenie procka waha się między 40-90%. Dzieje się tak z włączonymi rozszerzeniami jak i wyłączonymi. Jakieś sugestie?

Cytat:

Aplikacja: Thunderbird 3.0.1 (20100111101938)
System operacyjny: WINNT (x86-msvc)

andy 16.01.2010 21:25

Niedawno zauważyłem, że TB3 ma wreszcie normalny sposób dodawania sygnaturki! Yupi
http://i.imgur.com/Lu9Mss.jpg

nimal 15.01.2010 12:54

o2 automatycznie usuwa z kosza po 7 dniach od przeniesienia tam danej wiadomosci, mozna tez kosz wylaczyc w ogole
home - nie kozystam

andy 15.01.2010 12:01

Cytat:

A na serwerach pocztowych nie ma takich opcji (przynajmniej w home i o2) :>
GMail ma i świetnie się sprawdza.

esem 15.01.2010 11:56

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1074783)
albo ustawic autooproznianie
albo kasowanie bez przenoszenia do kosza
albo kasowanie zawartosci kosza po ilus tam dniach

opcji jest sporo ;) zaleznie od skrzynki dobrac wlasciwa

Problem pojawił się wraz z TB3 w starszej wersji nie istniał :rotfl:
A na serwerach pocztowych nie ma takich opcji (przynajmniej w home i o2) :>

nimal 15.01.2010 11:37

albo ustawic autooproznianie
albo kasowanie bez przenoszenia do kosza
albo kasowanie zawartosci kosza po ilus tam dniach

opcji jest sporo ;) zaleznie od skrzynki dobrac wlasciwa

andy 15.01.2010 11:13

Zamiast łączyć się przez POP3 z serwerem pocztowym, użyj protokołu IMAP (jeśli oczywiście jest taka możliwość).
Wtedy będziesz mógł sobie przeglądać foldery, przenosić między nimi emaile, kasować itp.

esem 15.01.2010 11:02

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1074776)
IMAP ;)

Przetłumacz to z polskiego na nasze ???

andy 15.01.2010 11:00

Cytat:

Czyli muszę logować się z przeglądarki i opróżniać kosz :wow:
IMAP ;)

esem 15.01.2010 10:58

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1065392)
no to czekamy:sciana:

Znalazłem alternatywę: https://addons.mozilla.org/pl/thunderbird/addon/10000 :spoko:
Ale znalazłem inny ciekawy problem: TB3 ściągając pocztę wrzuca ją też do koszów serwerów pocztowych zapychając w ten sposób je :>
Czyli muszę logować się z przeglądarki i opróżniać kosz :wow:

Patrix 22.12.2009 22:46

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1068187)
Jeśli to Windows7 to może coś z prawami do zapisu/odczytu masz nie teges?

też nie... partycje już pod w7 robiłem po tych po xp na ma już śladu :)
przy czym nie ma problemów z zapamiętywaniem innych konfiguracji... tylko F8 !!

andy 22.12.2009 07:55

Jeśli to Windows7 to może coś z prawami do zapisu/odczytu masz nie teges?

Patrix 22.12.2009 00:48

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1068149)
Może folder z profilem masz tylko do odczytu?

nieeee a gdzie tam...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:44.