Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Alternatywni klienci pocztowi (https://forum.cdrinfo.pl/f113/alternatywni-klienci-pocztowi-47135/)

mgit 26.07.2015 20:33

To tajne :szczerb:

M@X 26.07.2015 20:09

A podzielisz sie jak to rozwiazales?

Patrix 26.07.2015 18:35

Ok już wyczaiłem :]

Patrix 25.07.2015 13:04

Heja mam pytanie.

Są skrzynie (dalej będą zwane skrótowo a, b, c):
- a@onet.pl
- b@onet.pl
- c@gmail.com

Pod C mam podpięte skrzynki A oraz B - czyli mogę odbierać i wysyłać pocztę (zarządzać) obiema skrzyniami z poziomu C. Czyli druga osoba dostanie maila z adresu A lub B mimo, że wysłałem go z C (tak można skonfigurować web gmail). Moje pytanie brzmi czy w ten sam sposób mogę skonfigurować lokalnego klienta pocztowego (np. Thunderbird)? Aby wybrać SMTP z którego chcę wysłać maila (A lub B) ale aby to wyszło przez C? Chodzi o to, że całe archiwum poczty jest na C a skrzynki A i B stanowią jedynie osobną tożsamość. Skrzynki A i B są skonfigurowane aby nie zostawiały swojej historii odebrane/wysłane, zatem na prawdę wszystko jest na C.

Berion 23.05.2015 12:00

Kurcze no, nie działa. O co tutaj chodzi? :hmm:

Pierwszy 22.05.2015 19:25

sprawdziłem, działa bez problemu na domyślnych... konto imap oczywiście

takie są domyślne działające ustawienia

imap
przychodzące
server: imap.gmail.com
port 993 bezp. poł. tls
uwierz. auto (auth plain)

wychodzące
server: smtp.gmail.com
port: 587 bezp poł. tls
uwierz. auto

Berion 22.05.2015 18:52

Czy ktoś potrafi skonfigurować tę j*ą Opera Mail żeby współpracowała z guglem? Bo już dostaję białej gorączki. ;)

Za Chiny ludowe nie chce się łączyć z gmailem, o wysyłaniu już nie wspominając. A nie można nigdzie podejrzeć odpowiedzi serwera, więc nawet nie wiem co się dzieje. Ten sam konfig działa w Thunderbirdzie... Może nie taki sam bo nie ma nigdzie do wyboru StartTLS, jest tylko samo TLS.

Potrzebuję tego dla kogoś, sam dla siebie bym się tym nie katował. ;p

revolver0 21.12.2014 19:56

Ed, albo my mieliśmy wyjątkowe szczęście i nam dobrze skonfigurowało z automatu...

ed hunter 21.12.2014 19:14

A... Czyli nie działa u ludzi z manią prześladowczą. :rotfl: :P

Patrix 21.12.2014 18:36

Właśnie... tyle w sprawie automatyzacji zachwalanej.

Berion 21.12.2014 18:17

Dobra, działa. Domyślnie to sobie właśnie tak powybierał porty, że nie działa... :P Dopiero po Patrixowemu 465 zatrybił.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1305737)
@Biedroń od tylu lat używam TB jako klienta poczty na komputerze stacjonarnym i teraz laptopie i nigdy nie miałem takich problemów jak ty. Jak Ty to robisz? :D

Jestem bug-o-genny i chodzi za mną szatan. :(

revolver0 21.12.2014 14:36

Konfigurować Thunderbirda należało jakieś 5-7 lat temu, podawało się wszystko, teraz pełna automatyzacja.

ed hunter 21.12.2014 14:34

Jak pamiętam, to zainstalowałem TB, podałem mu loginy i hasła i na tym koniec, działało od razu. Ale to było jakoś na wiosnę, jak mi siostra system zabiła.

Patrix 21.12.2014 00:28

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1305727)
Thunderbird sam pobiera ustawienia odnośnie pop, imap i smtp najpopularniejszych dostawców usług pocztowych.

przeważnie, ale niekoniecznie, czasem można po swojemu :D

andy 21.12.2014 00:26

Cytat:

Napisany przez revolver
Teraz działa? Swoją drogą nerwicy idzie dostać z tym googlowym sposobem myślenia, że wszyscy użytkownicy to d*b*l*.

Ale taka jest prawda. (mam to gdzieś co kto o mnie pomyśli)

Jak zaczniesz mieć kontakt z drugą*stroną jak z klientem to się*przekonasz, że bardzo duża część społeczeństwa to *****e, które mają problem z analizą treści która im się pojawia pod nosem na ekranie.

@Biedroń od tylu lat używam TB jako klienta poczty na komputerze stacjonarnym i teraz laptopie i nigdy nie miałem takich problemów jak ty. Jak Ty to robisz? :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:45.