Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.12.2012, 11:46   #1
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@szczuru widziałem

Co do reszty to ja pytam konkretnie o Arduino a nie o programowanie ogólne mikroprocesorów. Zatem, jeżeli się ktoś bawił na tej platformie to niech się wyżali trochę

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.12.2012, 19:06   #2
polakT
inżynier systemowy

Data rejestracji: 07.07.2004
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
@szczuru widziałem

Co do reszty to ja pytam konkretnie o Arduino a nie o programowanie ogólne mikroprocesorów. Zatem, jeżeli się ktoś bawił na tej platformie to niech się wyżali trochę
no ale Arduino to srodowisko uruchomieniowe dla ATMEGI. Czyli dalej temat jest aktualny. Arduino to nic innego jak płytka z USB, we/wy i samym uC.
Stwierdzenie ze nie chcesz czytać o uC tylko o Arduino jest trochę dziwne, biorąc pod uwagę czym ono jest

Arduino mozesz programować we wskazanych wyżej językach, czy programach

nie traktowałbym Arduino jako czegoś odrębnego. Po prostu masz procek, masz płytkę programator we/wy - nie musisz niczego budować samodzielnie. Ale dalej jest to ta sama atmega, jest to dalej uC, odnośnie którego wszystko co zostało powiedziane wcześniej jest aktualne. Jeżeli ktoś odnosi się do programowania Atmegi mówi o tym samym co zrobisz na Arduino. Jedyna różnica polega na tym, ze projektując układ samodzielnie dobierasz sobie podzespoły i elementy, rozmiar i technologie - tu masz wszystko gotowe.

Czyli, czytając o atmegach czytasz także a Arduino.

takie jest moje zdanie.

Edit:

Powiedz mi @andy, czego oczekujesz po Arduino ? Bo jednak trochę dziwne podejście nie próbować zapoznać się z rejestrami uC, czy dozwolonymi poleceniami. Chyba w programowaniu uC właśnie o to chodzi by wiedzieć co się programuje, bo inaczej to trochę przypomina BASCOMA - gdzie tak naprawdę nikt nie wie o co chodzi, ale działa

Ostatnio zmieniany przez polakT : 16.12.2012 o godz. 19:13
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2012, 19:39   #3
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
andy łyka reklamy jak bocian żaby...
i zaraz będzie flame, że nie Atmega, bo przecież Arduino, tak napisano...
o wolności wyboru będzie, o tym że można sobie samemu zrobić prom kosmiczny itd itp
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
arduino, open hardware

Twoje uprawnienia: