![]() |
Cytat:
budzik radio tablicę świetlną LED do sali gimnastycznej albo reklamową robocika co będzie popitalał po biurku omijając przeszkody świecidełka na choinkę termostat do akwarium zdalnie sterowaną kosiarkę sterownik pieca CO i milion innych rzeczy To co andy pokazuje zawiera w sobie standardowy mikroprocesor używany przez elektroników na całym świecie. Tyle, że osadzony jest na płytce, wraz z pamięciami i złączami. Do tego producent oferuje ustandaryzowane oprogramowanie z dokumentacją. Czyli mamy od razu coś w rodzaju mikrokomputera i ma takie urządzenie sens, bo możemy zacząć naukę od konstruktów wyższego poziomu, zamiast od projektu płytki w EAGLE. Można się czegoś nauczyć nie mając oscyloskopu cyfrowego ;) Bardzo fajne urządzenie, gdybym za młodu miał podobne na rynku, to pewnie wiedziałbym więcej (były podobne zestawy, ale słabo dostępne, źle wykonane, niedostosowane do zachodnich komputerów i słabo udokumentowane - to były czasy gdy książkę o programowaniu w assemblerze kupowało się spod lady albo drukowaną na czarnym rynku :D ). |
Cytat:
Arduino to PLATFORMA. Płytka dostępna na zasadzie OPEN HARDWARE + IDE, która umożliwia naukę programowania sprzętu osobom, które chcą się tego nauczyć w szybki i w miarę prosty sposób. O to w tym projekcie chodzi. Można to porównać do dystrybucji Ubuntu - Linuks dla mas. Tak samo tutaj mamy programowanie sprzętu dla mas. Cytat:
Cytat:
Czy ktoś pisał o budowaniu rakiety? Cytat:
|
Mówiłem, że będzie o wolności dla mas? :)
|
|
Noszę się już długo zamiarem aby zrobić sobie do auta minikomupterek z Arduino.
Taki sobie czujnik 1) gołoledzi(temp. zew.), 2) temperatury parownika lpg, 3) zarządzanie pracą instalacji lpg poprzez przekaźnik (on/off w zależności od temp. w pkt2), 4) ew alarm niewłączonych, bądź pozostawionych świateł. To byłaby szybka modułowa robota i trochę kodu C bez babrania się w termotransfer i wytrawianie, wiercenie, cynowanie programowanie przez LPT... w zasadzie przez to, że nie jestem elektronikiem lubię gotowe moduły, które można wygodnie programować. |
Coś tam już sobie zamówiłem :) Narazie sama podstawa.
|
Szafka zamykana za pomocą klucza RFID
http://majsterkowo.pl/szafka-w-biurku-zamykana-rfidem/ -- Cytat:
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:18. |