![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Awaria obydwu kości pamięci w laptopie + USB kaput
Laptop Acer 5100 odmówił pracy.
Po kolei: - wyleciał mu napęd DVD (wypadł se); - wentylator zaczął warczeć, ale możliwe że to śrubki powpadały w niego; - nagle kaput, ekran i wyjście D-Sub martwe, hdd nie pracuje, diody różne nie świecą, wentylator kręci się; - rozmontowałem, przesmarowałem, poskręcałem etc - nie pomogło; - wyjmuję jedną kość RAM - ożył - zaczyna się bootować win xp, ale zwis; - wyjmuję jeszcze kartę WI-FI: bootuje się poprawnie i pracuje przez jakiś czas; - podczas próby reinstalacji win xp - zwis. Odpalam LiveCd linuksa: - hdd sprawny; - memtest86 1.70 z pokazuje błędy na obu wkładanych naprzemiennie kostkach pamięci RAM (na dwóch kostkach komputer wcale nie pracuje); - linuks sygnalizuje jakieś problemy z USB; porty są martwe, podłączony ajfon nie reaguje, podłączony playerek mp3 reaguje, po czym mówi, że nie ma połączenia. Pytania: 1. Czy zdarzyło się komuś, że padły obie kości pamięci? Nie mam niestety innych kostek, a nie chce mi się kupować, bo te mogą być sprawne.... te błędy może wina płyty? 2. czy dla windowsa xp jest coś takiego jak linuksowy badram kernel patches? nie znam się na windowsie.... 3. czy w tym laptopie są jakieś bezpieczniki? gdzie mogą być i jak wyglądają? 4. inne pomysły? Zależy mi na tym laptopie, bo to niby mój, ale nie ja go używam i dostanę po łbie że popsułem i nie umiem naprawić..... pomóżcie proszę.... |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Z którego piętra spadł
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jaką kartę graficzną wybrać ?? | Starek | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 905 | 11.07.2013 08:24 |
Jaki tuner TV? | Smartek | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 65 | 21.10.2010 14:48 |
LG GSA-H20L jako napęd SCSI | bursztyn | Napędy optyczne DVD | 10 | 26.05.2009 13:37 |
Szukam programu do blokowania portu USB dla urządzeń pamięci przenośnej | koszalek | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 5 | 04.05.2009 22:20 |
Pomoc w identyfikacji kości RAM. | Artur1_uts | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 7 | 07.08.2008 02:17 |