Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Bezprzewodowa klawiatura i mysz (https://forum.cdrinfo.pl/f113/bezprzewodowa-klawiatura-mysz-46912/)

rosol 25.01.2005 16:35

Ja miałem A4Tech opto-radio jeden z nowszych modeli... ale z 5 przyciskami ... dalem za nia 110zl ale warto bylo ... te 2 dodatkowe przyciski wstecz i dalej na stronach WWW po prostu SUPER... niestety spadla mi z biurka i nie chciala sie dalej komunikowac z odbiornikiem i kupilem tanie badziewie bo nie mialem kasy, na ktorym baterie trzymaja 3 dni...
Polecam RP680 A4Tech ... w przyszlosci tez ja kupie ;P

Edwardo 25.01.2005 18:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Chociaż niestety muszę zaznaczyć, że czarne klawiatury są nieergonomiczne.

why?
jak dla mnie to teraz istnieja tylko czarne...
patrzac na biale widze przed oczami bazarowy sprzet, nie wiem czemu ale mam takie wrazenie...
od ponad roku nie widzialem jasnej klawiaturki co przyciagnelaby moj wzrok, wszytki odpychaja...

Edwardo 25.01.2005 18:16

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Nie wierzę, że za 100PLN można dostać sensowny (już nie mówiąc o dobrym) zestaw bezprzewodowy.

"nie uwierze dopoki nie dotkne" ?

zebys sie nie zdziwil ;)

kiedys mp3 playery kosztowaly swoje, teraz muvo 512MB kupisz w Polsce za 500zl...
ceny ida w dol!

andrzejj9 25.01.2005 19:42

Cytat:

Napisany przez Edwardo
why?
patrzac na biale widze przed oczami bazarowy sprzet, nie wiem czemu ale mam takie wrazenie...
od ponad roku nie widzialem jasnej klawiaturki co przyciagnelaby moj wzrok, wszytki odpychaja...

Chodzi tutaj o pewne zasady ergonomii. Kontrast w centralnym polu widzenia nie może przekraczać 1 do 3. W przypadku ciemnej klawiatury, czy myszki, a przede wszystkim monitora, jest on wielokrotnie wyższy. A to prowadzi do pogorszenia wzroku, zapalenie spojówek itp. Klawiatura w sumie nie jest taka grożna, zwłaszcza jeśli ktoś pisze bezwzrokowo, ale nawet wtedy znajduje się w widzeniu peryferyjnym, a tu kontrast nie powinien przekraczać 1 do 10. Czyli też nie jest dobrze....

epol 25.01.2005 20:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Chodzi tutaj o pewne zasady ergonomii. Kontrast w centralnym polu widzenia nie może przekraczać 1 do 3. W przypadku ciemnej klawiatury, czy myszki, a przede wszystkim monitora, jest on wielokrotnie wyższy. A to prowadzi do pogorszenia wzroku, zapalenie spojówek itp. Klawiatura w sumie nie jest taka grożna, zwłaszcza jeśli ktoś pisze bezwzrokowo, ale nawet wtedy znajduje się w widzeniu peryferyjnym, a tu kontrast nie powinien przekraczać 1 do 10. Czyli też nie jest dobrze....

Nic z tego nie rozmumiem :| Prosze jasniej i "łopatologicznie" :D

andrzejj9 25.01.2005 20:31

Cytat:

Napisany przez epol
Nic z tego nie rozmumiem :| Prosze jasniej i "łopatologicznie" :D

Każde światło (promieniowanie) ma pewne natężenie, mierzone w.... chwilowe zaćmienie pamięci, ale chyba w Luxach. Mniejsze i większe natężenie tworzy kontrast, czyli na przykład biel obok czerni tworzy wyraźny kontrast - "różnicę".

I teraz patrząc na te różnice w promieniowaniu poszczególnych przedmiotów (na przykład ekranu monitora komputera) możemy obliczyć ich stosunek. I tak na przykład 600 luxów obok 200 luxów to będzie stosunek 1 do 3. I tak też może być maksymalnie w centralnym polu widzenia. W polu peryferyjnym może on dochodzić do 1/10.

W praktyce na przykłąd ciemna obudowa komputera i praca w wordzie (biały ekran) to stosunek rzędu 1 do kilkuset, czyli wielokrotnie przekraczający opracowane normy. Jak działa to na wzrok wspomniałem już wcześniej....

Już jaśniej? Czy teraz dopiero zagmatwałem? ;)

adbok 25.01.2005 21:43

Ja osobiscie polecam zestaw A4Tech Optima KBS-2348RP (wersja z klaw. numeryczna po lewej stronie) jest naprawde spox:)
mam go od ok 2,5roku no moze 2 i jestem z niego bardzo zadowolony :)kumpel ma jakiegos MediaTecha;( makabra nic sie nie da na tym zrobic A tu wypasik az milo. Z zasiegiem tez nie mam problemow :)kiedys pisalem na zewnatrz domu kilkadziesiat metrow od kompa :)i wszystko bylo na ekranie!!! :)(Rosol wie co i jak bo widzial)Naprawde polecam ten zestaw:)!!super jak na swoja ceneja dalem ok 220zł:)ale kiedy.....do dzis jest warty taj kasy!!jedyna wada jest to ze moze sie troszke myszka zedrzec;( od reki ale to nie przeszkadza w uzytkowaniu ;)Polecam takze dokupienie dodatkowych akumulatorkow :)bo zawsze sie moga przydac:) w myszce to tak ok 14 dni trzymaja :)a w klawiaturce ....miodzio :)ze 4 miesiace!!!!!!!!POLECAM!!!!!!
Jak by Ktos chcial fotke tego zdartego to moge przeslac:)tylko napiscie:)

epol 25.01.2005 21:46

Juz troche wiecej rozumiem.

ed hunter 25.01.2005 22:04

Cytat:

Napisany przez Edwardo
why?

miałem czarne klawisze (teraz tylko myszka ale na nią nie patrzę) i mnie męczyły. co do bazarowego sprzętu to ja mam taki: Logitech***174; Deluxe Access***8482; Keyboard :P kolor 'biały' i świetna rzecz - odpływy na dole testowane mineralką i nic się nie stało (z piwem, lub czymś słodkim bylo by pewnie gorzej)

andrzejj9 25.01.2005 22:06

Cytat:

Napisany przez epol
Juz troche wiecej rozumiem.

No, to teraz mogę powiedzieć - nie przejmuj się tym ;)

Ale serio - nie należy popadać w żadne skrajności. Tak, jak to, co napisałem zalecałbym naprawdę do wzięcia pod uwagę przy kupnie monitora, tak kupując samemu zestaw klawiatury i myszki pewnie też wybrałbym kolor ciemny. Nie należy przesadzać w żadną stronę. Znajomość pewnych zasad jest przydatna, ale trzeba wiedzieć, gdzie postawić sobie granicę.

@ adbok1

Zestawik całkiem ciekawy (a przy okazji klawiatura ergonomiczna ;) Ale serio, taki profil klawiszy ma z kolei zapobiec nadmiernym napięciom przy zgięciu nadgarstków, które z kolei prowadzą do... ehhh, tą nazwę też zapomniałem..). No i A4 :)

Szkoda tylko, że myszka z tylko dwoma przyciskami i jednym pokrętłem.. Jednak nie potrafiłbym się już do tego przyzwyczaić. Kiedy w pracowni komputerowej muszę na takiej pracować, to czuję się jak kaleka.. ;)

andrzejj9 25.01.2005 22:07

Epol - patrz co znalazłem :D

http://biuro24.pl/index.php?kat=Mysz...=MYSA4TPRES125

Aż się łezka w oku kręci... ;)

Ludzie, chcecie rewelacyjną mysz - bierzcie tą!! :)

epol 25.01.2005 22:15

A ja mialem ta - do dzis, popsula sie :(
http://biuro24.pl/index.php?kat=Mysz...TPRES223#TUTAJ

Monitorek mam koloru silver-blue :) A standardowe wypelnienie biale zmienilem na szare, aby wlasnie nie razilo w Wordzie :)

andrzejj9 25.01.2005 22:34

Cytat:

Napisany przez epol
A ja mialem ta - do dzis, popsula sie :(
http://biuro24.pl/index.php?kat=Mysz...TPRES223#TUTAJ

Toż prawie to samo, tylko trzeciego przycisku pośrodku brakuje :) Kurcze, może sobie tą, co mam stamtąd zamówię :) 20 złotych to w końcu prawie jak za darmo, a myszka jest absolutnie rewelacyjna :)

Cytat:

Monitorek mam koloru silver-blue :) A standardowe wypelnienie biale zmienilem na szare, aby wlasnie nie razilo w Wordzie :)
A propo - gdzie można się takimi ustawieniami pobawić? Nabrałem kiedyś ochoty, żeby sobie tło walnąć czarne i pisać jasną czcionką. Od takie zboczenie ;)

epol 25.01.2005 22:52

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A propo - gdzie można się takimi ustawieniami pobawić? Nabrałem kiedyś ochoty, żeby sobie tło walnąć czarne i pisać jasną czcionką. Od takie zboczenie ;)

We wlasciwosciach pulpitu, tam jest chyba Wyglad i klikasz na obazku na te biale wstretne tlo i mozesz sobie je zmienic.

andrzejj9 25.01.2005 23:14

Cytat:

Napisany przez epol
We wlasciwosciach pulpitu, tam jest chyba Wyglad i klikasz na obazku na te biale wstretne tlo i mozesz sobie je zmienic.

A rzeczywiście. Myślałem, że to jakaś oddzielna funkcja Worda. Sprawdzę przy okazji, dzięki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:04.