Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Bezwzrokowe pisanie na klawiaturze (https://forum.cdrinfo.pl/f113/bezwzrokowe-pisanie-klawiaturze-82555/)

andrzejj9 04.06.2009 16:06

Ok, nie zwróciłem uwagi, że tu mówimy o znakach, a nie wyrazach, więc uwaga o tempie czytania jest bezzasadna ;)

Pozostaje jednak ciągle brak sensu tego, co się pisze, co jednak bardzo zwalnia tempo pisania.

Zrobiłem sobie jeszcze jeden test i teraz miałem 541, ale znowu kilka błędów z podobnego jak ostatnio powodu. Będę ćwiczył ;)

prometeusz 04.06.2009 13:15

bezwzrokowcy nie patrza, wiec nie wiedza ze przyjemniejsza :D

Reetou 04.06.2009 13:12

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1027433)
Opracowałem za to własną technikę pozwalająca pisać mi równie szybko albo i nawet szybciej niż Ci "bezwzrokowcy". :P

Nazywa się sekretarka, faktycznie przyjemniejsza metoda...

Berion 04.06.2009 12:04

Nie wyobrażam sobie pisania bez wzrokowo. Huh, próbowałem się kiedyś tego nauczyć, ale bez rezultatu. Kiedyś próbowano mnie nawet w szkole do tego zmusić, przez co zniechęciłem się w ogóle do komputera na jakiś czas.

Opracowałem za to własną technikę pozwalająca pisać mi równie szybko albo i nawet szybciej niż Ci "bezwzrokowcy". :P

Ot, taki offtopik... ;]

andrzejj9 04.06.2009 05:59

Na razie 474, ale muszę jeszcze powtórzyć testy, bo im szybciej piszę, tym jest głośniej, a ze względu na godzinę nie chcę przesadzać ;)

Wyrazów błędnych 7, ale tu pojawia się pewien mankament testu - bo zrobiłem jedną literówkę, którą zaraz sobie uświadomiłem, automatycznie ją poprawiłem, ale program zaliczył już to jako kolejny wyraz, ja pisałem dalej po kolei, a on zaliczał to jako kolejne wyrazy czyli niepoprawnie. Pisząc w średnim tempie jest czas to skorygować, przy szybkim trochę trudniej.

I generalnie mam wrażenie, że to wartości podanej przez program spokojnie można dodać trochę procent. Tutaj piszemy wyrazy bez ładu i składu, a jednak pisząc sensowne zdania i wiedząc, co chce się napisać za chwilę, robi się to zdecydowanie płynniej i szybciej. No i jeszze jedna sprawa to szybkość czytania. Pisząc normalnie piszemy z myśli, tutaj musimy tekst najpierw odczytać, a średnia prędkość czytania to 200-300 wyrazów na minutę. Trudno pisać szybciej niż się odczytuje tekst ;)

Patrix 03.06.2009 23:49

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 1027354)
Bezwzrokowo :D

Inaczej RACZEJ się nie da bo słowa nie układają się w sensowne zdania ten bełkot można wklepać tylko bezwzrokowo (sam wynik pokazuje kto się gapi w klawisze:D ).

Mój wynik:
http://img197.imageshack.us/img197/4830/aaal.png
resztę poprawia word ||

Reetou 03.06.2009 23:42

..bo w sumie nie jest istotne, jak szybko się pisze - ważniejsze jest to, co się pisze.

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1027356)
Niemozliwe! :)

Jednakowoż miło jest się przekonać, że nie jest się ostatnim w tych porównaniach :D

yahol 03.06.2009 23:09

Cytat:

Piszesz 72 znaków na minutę
Napisałeś 11 wyrazów poprawnie
Napisałeś 5 wyrazów błędnie
Niemozliwe! :)

rosol 03.06.2009 22:59

Piszesz 352 znaków na minutę
Napisałeś 71 wyrazów poprawnie
Napisałeś 1 wyrazów błędnie

:D
Bezwzrokowo :D

ManDragon 03.06.2009 22:28

Mi do nauki bezwzrokowego pisania wystarczyło kilka lat rozmów przez gg i inne komunikatory :)

Na tej stronie można się sprawdzić http://polish-speedtest.10-fast-fingers.com/
Mój wynik:
Piszesz 274 znaków na minutę
Napisałeś 54 wyrazów poprawnie
Napisałeś 0 wyrazów błędnie

Patrix 03.06.2009 22:00

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1027335)
te złe trudno się potem usuwa :)

Taaaak :taktak:

icemac 03.06.2009 21:55

TELEPATIA tylko i wyłącznie, bezdotykowe pisanie myślami :taktak:

Smartek 03.06.2009 21:40

A ja piszę mniej więcej trzema lub czterema palcami lewej ręki i tylko dwoma prawej. Ciekawe czy po tylu latach przyzwyczajenia potrafiłbym wprowadzić "do gry" kolejne?
Piszę rzecz jasna bezwzrokowo i z zadowalającą mnie prędkością, ale czemu by nie... ;-)

andrzejj9 03.06.2009 20:49

No lepiej jednak nabrać dobrych nawyków, te złe trudno się potem usuwa :)

Ja miałem w tym względzie trochę szczęścia, bo akurat uczyłem się w Stanach, gdzie był specjalnie opracowany program nauki. Jednocześnie bardzo dużo pisałem (po kilkanaście - kilkadziesiąt stron dziennie) utrwalając te umiejętności. Co prawda ostateznie i tak piszę po swojemu - używając 6 palców, ale robię to bardzo szybko, a w razie czego potrafię przestawić się na więcej (tzn. nie czuję takiej potrzeby, ale przykładowo jak sobie coś zrobię w palca i mam np. plaster, to przestawiam się na inny - taka elastyczność ;) ). W każdym razie program programem, ale jestem pewien, że największy udział w tym miało to, ile wtedy pisałem (trwało to około roku).

Patrix 03.06.2009 20:26

Mnie na szczęście nikt nie uczył na siłę i w ogóle nikt... Bawiłem się kiedyś tymi programami ale brakowało mi cierpliwości przy klepaniu tych klawiszy. Nauczyć można się nawet i bez tego, może nie do końca poprawnie technicznie i wydajnie ale bezwzrokowo umiem pisać - po swojemu - prędkość jest zadowalająca.

Moje zdanie jest takie, że jak uczyć się pisać to na samym początku zabawy z komputerem potem już piszesz po swojemu i się nie chce.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:38.