Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.02.2010, 17:51   #1
tiken
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika tiken
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Lokalizacja: Drzewica
Posty: 93
tiken zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
brak pliku NVATABUS.SYS

Witam. Chlopak znajomej chcial podlaczyc w jej komputerze naped dvd. Po podlaczeniu dvd, windows sie nie uruchamiał. Pokazywalo tylko liste wyboru jak przy F8. Gdy podpialem jej dysk to swojego komptera windows odpalil i nic sie nie dzialo. Postanowilem wiec zrobic format (bo i tak miala wielki syf). Po instalacji xp ponownie podlaczylem jej dysk to jej komputera i co sie okazalo, przy wlaczeniu windowsa pokazuje sie blad brak pliku nvatabus. Zarowno gdy wloze do jej jednostki takze swoj dobry dysk. Nie wiem co robic... dodam jeszcze ze nawet gdy chcialem zasintalowac xp przez jej komputer, bylo to niemozliwe bo wywalalo jakies bledy przy instalatorze windows. Wydaje mi sie ze cos jej z plyta glowna.. Tyle ze nawet nie mam jak zainstalowac sterownikow bo nie mam jak wejsc do windowsa. Ponizej bład:




Plyta głowna Epox EP-8RDAE, dysk segate, podlaczony na ide ata.
Bardzo prosze o pomoc. Serdecznie pozdrawiam.
tiken jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.02.2010, 19:05   #2
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,200
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Rozumiem, że problem występuje mimo odłączenia napędu DVD, który był początkiem problemów?

To rzeczywiście wygląda na problem z płytą główną, ale przy okazji zastanawia mnie grafika (patrząc na zdjęcie) - przy czym to już inny problem.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 19:22   #3
tiken
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika tiken
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Lokalizacja: Drzewica
Posty: 93
tiken zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak, nawet przy odpietym dvd. Co do grafiki to na monitorze kolezanki chodzi ok a na moim tak jak widac. Natomiast przy moim komp obraz jest ok. Nie mam pojecia jak wgrac te sterowniki do MB... nie moge nawet wybrac opcji w instalacji xp zeby podac z zewnatrz sterowniki. Lipa.
tiken jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 20:37   #4
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A czy czasami płytka z XP nie jest modyfikowana?
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 21:01   #5
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,559
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Moment. Z opisu rozumiem, że instalowałeś windowsa na swoim komputerze, a po instalacji przekładasz dysk do innego kompa, z inną konfiguracją i oczekujesz, że to będzie chodziło?

Jeśli jest rzeczywiście tak, jak opisałem wyżej, to powiem jedno - mylisz się. Wsadź dysk do macierzystego kompa i tam instaluj windę od początku...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 21:06   #6
tiken
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika tiken
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Lokalizacja: Drzewica
Posty: 93
tiken zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
gallus - Plyta jest oryginalna.

Reetou - tak, dobrze rozumiesz. Ale zrobilem tak poniewaz na macierzystym kompie nie da rady zaintalowac xp. Chwile po rozruchu instalacji wywala blad, ktory jest na 1 poscie.
tiken jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 21:26   #7
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja bym próbował z inną kartą graficzną...
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 21:28   #8
tiken
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika tiken
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Lokalizacja: Drzewica
Posty: 93
tiken zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ale co niby grafika ma do tego?? brak pliku nvatabus.sys jest scisle powiazany z chipsetem...
tiken jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 21:41   #9
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Może i nic, ale trzeba od czegoś zacząć mi kiedyś Windows walił błędami od tak sobie podczas instalacji kombinowałem z różnymi cd, wyjmowałem pamięci próbowałem na innym hdd ale nie przypuszczałem, że grafika się przegrzewa po wymianie karty instalka poszła jak z płatka...
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 22:13   #10
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,559
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tego nvatabus.sys wywala, bo pewnie koleżanka ma płytę na chipsecie nvidii, a Ty nie. Ale mówię, będziesz walczył w ten sposób, uda Ci się podłożyć mu ten plik, to za chwilę będziesz walczył z czymś innym. Wiele roboty, a pewnie efekt będzie marny.

Jeśli już próbować instalować na innym kompie, to trzeba by przygotować instalację, jak trzepią Ci OEM-owcy, żeby winda przy pierwszym starcie się dokonfigurowała.

Ale - ten byk przy instalacji windy na kompie koleżanki, wskazuje na jakieś problemy sprzętowe. Raczej nie z samym odczytem płyty, pewnie też i nie z kartą graficzną, bo to wstępny proces instalacji, nawet nie jeszcze w środowisku graficznym. Na tym etapie instalacji dużą rolę odgrywa procek i pamięć. Zobacz, może proc podkręcony, może obniż taktowanie pamięci...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 22:42   #11
tiken
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika tiken
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Lokalizacja: Drzewica
Posty: 93
tiken zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie lepiej wymienic plyte glowna?? bo tak to za duzo roboty

nic nie bylo taktowane...

Ostatnio zmieniany przez tiken : 02.02.2010 o godz. 22:46
tiken jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2010, 23:32   #12
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,200
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A wiesz, czy jeszcze coś nie szwankuje? Pewnie, że lepiej i prościej, ale musisz być pewien, że to będzie wszystko - bo jak trzeba będzie wymienić coś więcej, to od razu na nowszy sprzęt, a nie bawić się w starocie.

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Moment. Z opisu rozumiem, że instalowałeś windowsa na swoim komputerze, a po instalacji przekładasz dysk do innego kompa, z inną konfiguracją i oczekujesz, że to będzie chodziło?

Jeśli jest rzeczywiście tak, jak opisałem wyżej, to powiem jedno - mylisz się. Wsadź dysk do macierzystego kompa i tam instaluj windę od początku...
No mnie to też zadziwiło, ale założyłem podobną konfigurację sprzętową (skoro Tiken napisał, że po podłączeniu tego dysku do swojego kompa, Windows się uruchomił).
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2010, 15:20   #13
tiken
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika tiken
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Lokalizacja: Drzewica
Posty: 93
tiken zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
sprawdzielm pamiec memtestem. Efekt taki ze dochodzi do bootowania i restart, memtest nawet sie nie odpala.
tiken jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2010, 18:00   #14
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika ed hunter
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Lokalizacja: Wałszawa
Posty: 38,850
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nasunęło ci to jakąś myśl?

Wyjmij i wsadź dokładnie te pamięci (pamięć? przyznaje, nie czytałem ) i jeszcze raz.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2010, 18:39   #15
tiken
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika tiken
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Lokalizacja: Drzewica
Posty: 93
tiken zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
w kompie sa 3 sloty z czego 2 zajete. Wyjalem 1 pamiec a druga wlozylem do kazedgo slota po kolei. W koncu na jednym ze slotow instalacja windowsa doszla dalej, ale jeszcze przy ladowaniu plikow wywalil sie czarny ekran i restart. Wlaczylem memtest ktory robi sie od godziny i pokiu co nie ma bledow... Moge juz sie dostac do konsoli odzyskiwania ktora zrobie na cd. Moze w ten sposob podmienie ten brakujacy plik... Ale z drugiej strony to juz sam nie wiem co o tym myslec. Czy to wina pamieci czy plyty glownej...


Srodkowy slot pamieci nie chodzi... gdy wlozylem do niego pamiec i wlaczylem komputer pojawil sie tylko czarny ekran. Pozostale sloty dzialaja tak samo - wyskakuja bledy.

Ostatnio zmieniany przez tiken : 03.02.2010 o godz. 19:25
tiken jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Przydatne artykuły, rozwiązania Tips & tricks > Win 2000/XP/2003 Eliasz Komputery 14 28.09.2008 22:44
Nie mogę odczytać pliku Mofar Napędy optyczne CD 6 22.10.2005 23:07
Brak głosu po konwersji pliku avi (XviD) do vcd. Co zrobić?? stasiu_niggas DVD-Video 3 12.11.2003 01:44
Wypalania mp3 z pliku cue bassman-snd Napędy optyczne CD 7 22.08.2003 11:49
brak pliku Ortiz Napędy optyczne CD 4 17.07.2003 00:30


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.