Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.11.2012, 12:35   #1
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,845
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
BSOD przy starcie laptopa z Windows XP Home

Mam tutaj takiego pacjenta HP Probook, nie pamiętam modelu, w każdym razie i3, 4GB ram itp. Średni sprzęt, ale hula jak potrzeba.
Na 5 prób wyskoczy 3 razy BSOD, z kodem błędu BUGCODE_USB_DRIVER.

Zaktualizowałem wszystkie sterowniki, jakie tylko się dało (łącznie z tymi BUSami, USB 2.0 i 3.0 i innymi śmieciami), AVG z najnowszymi sygnaturami przeskanował wszystkie zakamarki, rejestry i inne miejsca poczyszczone programami typu CCCleaner, programów jest dosłownie garstka, tempy i inne miejsca poczyszczone, najnowsza wersje i aktualizacje XP, próbowałem przywracania systemu, tryb awaryjny działa zawsze.

O co chodzi? Czy problem może powodować czytnik kart ENCARD? Wykorzystywany do dostępu do portalu CEPiK (Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców)? Może XP SP3 Home jest za stary na to?
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.11.2012, 14:47   #2
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wystąpił błąd konkretnie ze sterownikiem urządzenia USB.
Jeżeli ten czytnik jest na USB to bardzo możliwe że to jego wina.
Rozumiem że to jakaś forma SmartCard. Takie czytniki mają swoje własne sterowniki.
Może jakiś nowszy?
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2012, 15:51   #3
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Musisz spisać kody błędów http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...=vs.85%29.aspx Może wyguglamy.

Możesz użyć mechanizmu Minidump http://support.microsoft.com/kb/315263

Znalazłem rozwiązanie dla niektórych SmartCard, no ale sprawdź kod: http://support.microsoft.com/kb/331988
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2012, 21:55   #4
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,845
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
O, a to ciekawe, może ta poprawka by pomogła. Dziękuję, zerknę jutro po 15., bo laptop jest w drugiej kancelarii.
Jeśli nie to szef zgodził się na zakup Win7. Pytanie czy legalne będzie używanie Win7 OEM? Są takie na Allegro po ~400 zł.
I czy te i3 to są już x64 wszystkie?
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2012, 23:06   #5
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Tak czy siak przesiadka na Win7 jest wskazana, z innych powodów (ogólne bezpieczeństwo).

Wersja OEM charakteryzuje się tym, że po instalacji zostaje na stałe przypisana do danego sprzętu. Jej używanie jest legalne.

Rozważ zakup BOX. Gdy kupicie nowy sprzęt, to "twoją winą" będzie, że musicie Windowsa kupować jeszcze raz. Sprzęt może popsuć się... szef może nie chcieć słuchać tłumaczeń

Mocno odradzam kupowanie na Allegro produktów MS. Niestety na rynku są chińskie czy ruskie podróbki. Jeśli przypadkiem kupisz coś takiego, to oczywiście koniec końców do więzienia nie pójdziesz, ale... gdy szef będzie miał na rękach kajdanki, FOTA z prokuratorem po kancelarii będzie latać, to sam rozumiesz... ile za to zapłacisz. Straszne rzeczy dzieją się w PL, nie kupuj na Allegro do kancelarii, jak domyślam się - prawniczej. Nawet problemem może być to, że jakiś mały sprzedawca źle fakturę wystawi. Do domu kupuj, ale nie do firmy i to tego typu.

Proponuję renomowany sklep: http://www.agito.pl/oprogramowanie/s...acyjne/99.html lub inny.

Co do 64bit - nie wiem czy to jest platforma 64bit, ale każdy pakiet Windows7 oznaczony jako 64bit ma w sobie wersję 32bit, więc w przypadku wersji BOX kup 64 bit. W przypadku OEM możesz to ustalić, zaoszczędzisz 10 zł.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2012, 00:03   #6
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Dokładnie, kup GFC-00170. To jest Win7 BOX Home Premium (do firm nie musi być już Professional) 32 i 64 bitowy. Dwie płyty, ze zintegrowanym SP1, po Polsku. Koszt to teraz jakieś 650zł, a nie jesteś uwiązany na smyczy do sprzętu.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2012, 08:26   #7
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jedyna wersja jaka by mnie osobiście interesowała.

Natomiast nie wiadomo czy to w jakikolwiek sposób rozwiąże problem!

A nie ma to jak wydać 650zł i dalej mieć problem, szef na pewno to doceni

Do Windows 7 są faktycznie inne sterowniki, więc nawet jeżeli ten od XP jest zabugowany, to 7 może być OK. Ale to tylko domysł ... :/
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2012, 08:50   #8
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Napisałem "tak czy siak"
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2012, 08:56   #9
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No tak czy siak to prawda, choć szefowi może być ciężko to wytłumaczyć.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2012, 12:27   #10
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,368
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Taniej będzie zaktualizować do Windows 8. Uaktualnienie w podstawowej wersji kosztuje 129 zł (jest możliwość zamówienia płyty DVD za dodatkowe 63,99 zł).
Z opcji uaktualnienia (Upgrade) może skorzystać każdy posiadacz komputera PC z zainstalowanym systemem Windows XP, Vista lub 7 (z wyłączeniem edycji Starter, znajdującej się w wielu netbookach). Oczywiście, taki komputer musi spełniać wymagania sprzętowe systemu Windows 8:

procesor: 1 GHz lub szybszy, z obsługą PAE, NX i SSE2;
pamięć: 1 GB (wersja 32-bitowa) lub 2 GB (wersja 64-bitowa);
miejsce na dysku twardym: 16 GB (wersja 32-bitowa) lub 20 GB (wersja 64-bitowa);
karta graficzna: Microsoft DirectX 9 ze sterownikiem WDDM.

Jak dokonać promocyjnego uaktualnienia

http://pclab.pl/tip/Jak.dokona%C4%87...%C5%82,51527/2
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2012, 12:39   #11
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,845
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Chodzi o to, że nie wiem, czy program Kancelaria Komornika współpracuje (i jak) z Win8. Co do Win7 mam 100% pewność.
No nic, to najpierw spróbujemy z poprawką...
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2012, 11:48   #12
Yossi
Forumator
 
Avatar użytkownika Yossi
 
Data rejestracji: 02.03.2012
Posty: 907
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie jest dobrze, ponieważ muszę się z Toba zgodzić - i to w kilku kwestiach:

Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Tak czy siak przesiadka na Win7 jest wskazana, z innych powodów (ogólne bezpieczeństwo).
Niestety tak. Win7 jest systemem wyjatkowo dobrze dopracowanym, stabilnym i bezpiecznym. Ja - osobiście - przesiadłem się na Win 8, ale UWAGA - NIE polecam tym, którzy przesiadają się z Win XP, ponieważ wstrząs może być zbyt duży - a po co się frustrować? OS ma być do używania, a nie denerwowania się.

Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Wersja OEM charakteryzuje się tym, że po instalacji zostaje na stałe przypisana do danego sprzętu. Jej używanie jest legalne.
No, nie do końca tak.
Są dwa rodzaje licencji OEM na Windows.
- Jedna to ta, którą dostajesz przy zakupie sprzętu (najczęściej laptopa, co serdecznie odradzam wszystkim, z wyjątkiem intesywnie podróżujących Repów). Jak ktoś nie wie co to jest Rep, to znaczy, że nie potrzebuje laptopa. Taka wersja zawiera zwykle mnóstwo crapware, które potrafi być wyjątkowo upierdliwe i obrzydzić Windows nawet najzagolrzalszemu fanboyowi.
- druga to taka, jaką możesz sobie kupić w brzydkim, białym pudełku (ukłony dla Barteza), w dowolnie wybranym sklepie komputerowym. Wolno ci jej legalnie używać, ponieważ - jesli sam złożyłeś sobie komputer, to jesteś OK w świetle prawa. W tym wypadku, jeśli zmieniasz komputer lub jego konfigurację, należy zadzwonić do działu aktywacji MS w Warszawie (nr tel na życznie) i powiedzieć, że "zmieniłem procesor i poproszę o ponowną aktywację", co zwykle zajmuje jakieś 2 minuty.

Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Rozważ zakup BOX. Gdy kupicie nowy sprzęt, to "twoją winą" będzie, że musicie Windowsa kupować jeszcze raz. Sprzęt może popsuć się... szef może nie chcieć słuchać tłumaczeń
Szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem :-(. Dlaczego "jeszcze raz"? i co ma do tego, że "Sprzęt może popsuć się... "? A kogo to obchodzi?

Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Mocno odradzam kupowanie na Allegro produktów MS.
100% zgoda - dodam tylko - nie kupuj na Allego ani systemów MS, ani Apple, ani żadnej innej firmy.

Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Proponuję renomowany sklep: http://www.agito.pl/oprogramowanie/s...acyjne/99.html lub inny.
Albo ten, albo dowolnie wybrany inny, sprawdzony sklep. Ale NIE Allegro!

Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Co do 64bit - nie wiem czy to jest platforma 64bit, ale każdy pakiet Windows7 oznaczony jako 64bit ma w sobie wersję 32bit, więc w przypadku wersji BOX kup 64 bit. W przypadku OEM możesz to ustalić, zaoszczędzisz 10 zł.
i znowu - 100% racja.

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
A nie ma to jak wydać 650zł i dalej mieć problem, szef na pewno to doceni
Ale co ma kosztować 650zł?
__________________
Sprzęt: ZX Spectrum+
-------------------------
...i przyprowadził Pan użytkownika do Apple Store i rzekł mu: "wybierz sobie telefon"

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 28.11.2012 o godz. 11:50
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
gpedit.msc w windows xp home Bródka Komputery 6 12.11.2013 00:05
Wyłączający się monitor przy starcie XP raster2000 Komputery 6 26.06.2008 23:08
Zapamiętywanie ustawień okinek w XP Home, "przywieszanie" się przy zapisywaniu pliku Vavoom Off topic 0 31.12.2003 15:31
Windows XP Home Edition Buba Off topic 1 06.04.2002 11:51


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.