![]() |
Cytat:
Poluje na inno3d z blokiem wodnym. |
Na allegro jest kilka ciekawych 4090 kupuj , Strixa albo Ventusa
|
Cytat:
|
Dobra dojrzalem do decyzji wstrzymam sie przeboleje 2,5k euro i wezme 4090, tylko musze poczekac ze 3-5 miechow az znowu wroci na stan bo wszystko sie powyprzedawalo w sklepach sa ale nie takie jak szukam.
|
nie pamietam juz, jakis "srebrny" bralem bodajrze 850W
|
A tak z ciekawości zapytam... ;p
Przypuszczam, że masz mocny zasilacz, ale jakiej marki (model) posiadasz? |
Cholera sam nie wiem chyba jestem w ciazy lol2 , najchetniej to bym kupil 4090 ale ich pogielo cenowo nawet jak na moje standardy :D
|
Na początku napisałeś:
Cytat:
|
No sie pcha, zeby tam bylo 20GB to sie by wpychala juz w PC u mnie w domu lol2
|
Rozumiem dylemat :) Niestety, żeby doradzić ze stuprocentową pewnością trzeba by być wróżką, bo każdy nowy tytuł może być zoptymalizowany inaczej. W teorii jeszcze przez kilka lat 16 GB powinno być w zupełności wystarczające, również gdy nie chce się rezygnować z żadnych ustawień, ale trzeba pamiętać że dla specyficznych gier (np. Flight Simulator) nie ma czegoś takiego jak wystarczająca ilość VRAM ;)
Ale sam widzisz, że jeśli spojrzymy tak czysto od strony możliwości karty, 4080 sama pcha się do koszyka ;) |
O wlasnie na twoja opinie czekalem ;) . Niemal ze u mnie w glowie na 95% jest 4080 , a bylo 3090ti i co ciekawe polowalem na nia od roku patrze na stronie nvidi jest biore huraaa prawie place i cos mnie tknelo co sie stalo ze nvidia zrobila taki dump cenowy no i przykucnolem i zaczolem sie skrobac po glowie bardzo bardzo :D
Jedyny dylemat jaki mam to czy predzej karcie zabrakie VRAM czy predkosci i zaczne ogladac pokazy slajdow ;) |
Karty bgraficzne zdecydowanie wróciły do rozsądnych cen. Jak się przyjrzeć im PCB, wziąć kalkulator i policzyć, ile to wszystko kosztuje, ceny są zrozumiałe.
To co średnio mi się podoba, to sama widoczna od lat tendencja do powiększania tych kart. Kiedyś najwyższe modele miały wielkość i prądożerność dzisiejszych RTX-ów 3060 - albo i to nie, bo kto by w takim roku dwutysięcznym myślał o karcie z dwuwentylatorowym układem chłodzenia... Dla mnie prawdziwy rozwój elektroniki polega na tym, że na takiej samej powierzchni krzemu i z takim samym poborem mocy uzyskujemy wyższą wydajność. Dziś głupi odkurzacz ma unijny limit mocy, a GPU z każdą generacja zwiększają wydajność kosztem zmieniania się w małe grzejniki... Wracając do tematu, trudno wyrokować, czy kolejne gry w które będziesz chciał zabrać będą wymagały więcej pamięci czy nie, natomiast pomijając ten czynnik mocno przychylałbym się do 4080. |
Hmm a co z reytracing ? a co z fps 4080 ma wiecej w testach.
|
RTX3090TI jest najsłabszą kartą z tej trójcy, ale posiada więcej pamięci niż RTX4080, który i tak przegrywa z RX7900XTX. Dobierając kartę pod 4K wybrałbym 7900XTX.
|
w 4k może tak być, nie gram w takich rozdzielczościach bo i tak mam już wypalone gały:D
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:54. |