Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.12.2010, 15:05   #1
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jabba the Hutt
 
Data rejestracji: 06.04.2002
Lokalizacja: Twierdza Breslau
Posty: 4,477
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Combo BD/DVD-RW jako zewnętrzny napęd BD po eSATA

Hej !

W moim nettopie Acer Revo 3610 mam gniazdo eSATA. Pomyślałem,że mógłbym zakupić napęd (wewnętrzny) BD - takie COMBO (odtwarzanie BD i DVD, wypalanie DVD) z interfejsem SATA i podłączyć go kabelkiem SATA-eSATA do Acera. Ale teraz zasilanie - rozumiem,że trzeba by nabyć na przykład taką "przejściówkę" z SATA na USB i wykorzystać z niej tylko zasilacz (z wyjściem MOLEX - tak to się chyba nazywa ?) ? A może kupić gdzieś sam taki zasilacz ? Z nettopa raczej nie wyprowadzę zasilania.

Wiem,że może lepszym pomysłem byłby napęd COMBO BD/DVD slim na USB ale takie są sprzedawane na Allegro wyłącznie używane lub odzyskiwane z laptopów . Gwarancje są góra do 90 dni. A napędy do stacjonarek mają zwykle 24 miesiące. Napęd optyczny hm... może pewnie szybciej paść (taki używany czy z demontażu - a cenowo stoją moim zdaniem za wysoko).
__________________

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.12.2010, 19:44   #2
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
  • Wyprowadzenie zasilania z nettopa nie byłoby takie trudne: trzeba byłoby go otworzyć, założyć rozdzielacz molex i wyprowadzić przedłużkę molex na zewn.; jakbyś zdołał rozebrać jedną wtyczkę przedłużacza, to nawet bez zaciskarki to zrobiłbyś. Kabelek jakimś otworem wentylacyjnym można wyprowadzić. No ale kwestia estetyki i gwarancji na ten komputer...
  • Z tego co pamiętam, jesteś audiofanem (audiofilem?) i dobrej jakości zewn. zasilacz do napędu optycznego mógłby być dla Ciebie bajerem - kwestia ładnych napięć, bez zakłóceń. Potrzebujesz +12V i +5V, ale to nie takie proste, bo musisz połączyć masy obu zasilaczy. Możesz użyć zasilacza komputerowego albo innego. Zasilacz komputerowy to jednak jakby armata na muchę...

Nie ma żadnych obudów dedykowanych za 100 zł?

//edit
W sumie nie jestem pewien, czy trzeba masy łączyć; po kablu sygnałowym idą jakieś napięcia - albo jeszcze coś innego jest. Może któryś forumowy Mamoń wypowie się

Ostatnio zmieniany przez pali : 05.12.2010 o godz. 19:52
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2010, 03:14   #3
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ciezko bedzie wyciagnac molexa z nettopa. Napedy slim i dyski 2,5" sa zasilanie z +5V. 12 pewnie nie jest dostepne wprost.
Do wszystkich duzych napedow z +12V jest dedykowany zasilacz. Ja taki dostalem do mostka (S)ATA/USB. Ma jednego molexa i jedno zasilanie SATA.

Zawsze trzeba laczyc masy laczonych urzadzen zeby wyrownac potencjal. Najczesciej zalatwia to masa sygnalowa z USB albo SATA. Podlaczalem tak dysk do stacjonarki ze wspomnianym zasilaczem.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2010, 11:25   #4
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Tak mi się przypomniało, że miałem kiedyś dysk w komputerze zasilany z drugiego komputera stojącego obok i działało tak z pół roku, dopóki nie posprzątałem.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
IMPREZKA ON-LINE (tylko powyzej 18 lat) Remix Off topic 37390 02.12.2011 18:07
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) Kasprzak Humor 4225 11.07.2005 12:59
Pranie #@$%*& ! mr_spock Off topic 55 06.09.2004 13:01
9 11 Air Off topic 18 06.07.2004 23:38
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 15.05.2003 00:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.