Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Cudowny Windows (https://forum.cdrinfo.pl/f113/cudowny-windows-23853/)

-Sid-The-Rat=> 29.07.2003 09:52

dlatego ja wylaczylem automat a serwery ms wpisane zostaly na czarna liste w firewalu

Y@nkee_PL 28.07.2003 21:04

Cytat:

Dla wszystkich obawiających się o swoją prywatność podczas korzystania z internetowej aktywacji produktów firmy Microsoft, portal tecCHANNEL przygotował kompleksową analizę przebiegu całego procesu rejestracji oprogramowania na serwerach Microsoftu. Lekturę polecamy wszystkim chcącym wiedzieć, co podczas aktywacji nasz komputer wysyła do producenta, a zakres tych informacji "trochę" wybiega poza niezbędne minimum. Artykuł jest bardzo rozbudowany i obejmuje wszystkie etapy komunikacji z serwerami, a także proces zbierania informacji. Dla zazdrośnie strzegących swojej prywatności użytkowników, także tych używających nielegalnych kopii systemów firmy Microsoft ciekawy z pewnością okaże się też starszy artykuł tej grupy, traktujący o meandrach systemu Windows Update.

źródło: www.infojama.pl
kompleksowy komentarz chyba nie wymagany :blee:
a te cale latki to chyba po to aby nas szpiegowac :klnie:

memorando 28.07.2003 20:33

Cytat:

M@X.666 napisa***322;(a)
A gucio! W ZYCIU nie mialem sytuacji, zeby po doinstalowaniu czegos z Windows Update Windows nie chcial sie uruchomi. Inna sprawa ze ucze sie pomalu Linuxa i widze, ze tam o lukach nie ma mowy, a jesli juz, to zaraz ja ktos wykryje :-). Poki co Mendrek stoi na starym kompie, ale jak skoncze GTA:VC, to chyba postawie go na "codziennym" :-)

a właśnie mi ****ała jedna coś i naprawiłem rejestr z kosoli przywracania kopuiąjac kilka plików w chipi to opisali jak zrobić na szczęście uratowałem sys

M@X 28.07.2003 20:03

Cytat:

Torwald napisał(a):
Od siebie dodam ze poprawki "krytyczne" moga stanowic krytyczne zagrozenie dla systemu.
A gucio! W ZYCIU nie mialem sytuacji, zeby po doinstalowaniu czegos z Windows Update Windows nie chcial sie uruchomi. Inna sprawa ze ucze sie pomalu Linuxa i widze, ze tam o lukach nie ma mowy, a jesli juz, to zaraz ja ktos wykryje :-). Poki co Mendrek stoi na starym kompie, ale jak skoncze GTA:VC, to chyba postawie go na "codziennym" :-)

memorando 28.07.2003 16:13

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisał(a):
powiedzmy ze mam firewala i ufam mu bardziej niz poprawkom z ms - na ich niekorzysc mowi sama ich liczba - i fakt ze czesto poprawka 'a' poprawia to co popsula poprawka 'b' - zostane przy swoim i prosze mnie wiecej nie przekonywac bo to nie ma tu sensu

inna sprawa ze ja nie sciagam - nie narazam sie w ten sposob na rozne bonusy ktore moga do mnie ta droga wejsc

i jeszce jedno - automatyczny dowload poprawek to jest dopiero zrodlo zagrozen - ale to inna bajka

zgadzam się z tobą sid masz rację i niezgadzam się z opinia że ładować trzeba wszystkie poprawki to bzdura wiele poprawek domowemu userowisłuży tylko do zapychania dysku

Patrix 28.07.2003 15:51

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisała
i jeszce jedno - automatyczny dowload poprawek to jest dopiero zrodlo zagrozen - ale to inna bajka
Ja co jakiś czas sam odpalam update, ale automatyke mam wyłączoną :)

Torwald 28.07.2003 15:42

Od siebie dodam ze poprawki "krytyczne" moga stanowic krytyczne zagrozenie dla systemu. Mowie to z wlasnego doswiadczenia. Po zainstalowaniu "bardzo potzrebnych i niezbednych latek dla twojego systemu" komp juz nie wstal. Cale szczescie ze byla kopia zapasowa. I jak to ma sie do bezpieczenstwa danych uzytkownika ?

tacka 28.07.2003 14:22

Najlepsze jest to ze codziennie wychodza nowe latki (czesto do juz istniejacych latek w ktorych stwierdzono jakas luke) i codziennie tylko w trayu widze jak moj system pobiera znowu jakies badziewia po 10 razy te same zreszta (pewnie jakies bledy podczas instalacji - sp4 pobieralem z 4 razy i dopiero sie zainstalowal) :) .

-Sid-The-Rat=> 28.07.2003 14:12

powiedzmy ze mam firewala i ufam mu bardziej niz poprawkom z ms - na ich niekorzysc mowi sama ich liczba - i fakt ze czesto poprawka 'a' poprawia to co popsula poprawka 'b' - zostane przy swoim i prosze mnie wiecej nie przekonywac bo to nie ma tu sensu

inna sprawa ze ja nie sciagam - nie narazam sie w ten sposob na rozne bonusy ktore moga do mnie ta droga wejsc

M@X 28.07.2003 13:36

W sumie to moje add/rem jest jeszcze dluzsze. Windows Update regularnie w kazda sobote sobie downloaduje i instaluje co mu tam potrzeba. HotFixy wazna rzecz.
Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisał(a):
...uwazam ze nawet 'krytyczne' poprawki sa dla domowego usera raczej 'picem na wode' niz koniecznoscia
Nie zgadzam sie z Toba. Ja tez jestem "domowym uzytkownikiem", a mimo to komp chodzi 24 h (downloading...) i czesto nie ma mnie w domu. Irytuje sie myslac, ze jak mnie nie ma ktos mi moze buszowac po zbiorach przez jakas glupia "luke w OS'ie". Daltego powiadam : hotfixuj i nie grzesz wiecej ;-P

Patrix 28.07.2003 12:46

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a ja tak nie mam - bo nie instaluje tych cudeniek :)
jak wychodzi sp - to tak, inaczej mi sie nie chce - zreszat uwazam ze nawet 'krytyczne' poprawki sa dla domowego usera raczej 'picem na wode' niz koniecznoscia

inna sprawa ze mam w2k i tam juz poprawiono co miano poprwaic w sp3...

... ale po sp4 to dopiero jest co naprawiać ^_^

-Sid-The-Rat=> 28.07.2003 12:44

a ja tak nie mam - bo nie instaluje tych cudeniek :)
jak wychodzi sp - to tak, inaczej mi sie nie chce - zreszat uwazam ze nawet 'krytyczne' poprawki sa dla domowego usera raczej 'picem na wode' niz koniecznoscia

inna sprawa ze mam w2k i tam juz poprawiono co miano poprwaic w sp3...

Y@nkee_PL 28.07.2003 12:32

nic nadzwyczajnego :jezyk:
tez tak mam ;)

krzypaw 28.07.2003 12:32

Re: Cudowny Windows

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
lol
Ale jaki jesteś teraz bezpieczny:D :D :D :D :D :D

Patrix 28.07.2003 12:26

Cudowny Windows

Ilość załączników: 1
lol

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:41.