![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czy ereaser jest bezpieczny?
Kasowałem wczoraj dane z zewnętrznego dysku. Na pewno wskazywałem właściwe lokalizacje, bo upewniałem się kilka razy, zresztą kasowałem całe partycje, więc pomyłka miałaby zauważalne konsekwencje.
No i skasowałem, a dzisiaj po uruchomieniu komputera najpierw pojawił się problem z Konnektem, który od początku chciał się konfigurować, a potem okazało się, że nie ma całego archiwum, a teraz okazuje się, że nie można uruchomić żadnego pliku Excela. Pokazuje informacje o braku czegoś takiego: C:\MSOCache\All Users\{91120000-002F-0000-0000-0000000FF1CE}-C\ Czy to może mieć jakiś związek z ereaserem, czy to przypadek i znowu jakiś wirus/trojan? (ale to już naprawdę byłaby przesada.. Komputer ostatnio mało używany, wszystko aktualne, antywirus, firewall itp.)
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |||
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Ogólnie Eraser jest bezpieczny i jeżeli sami nie chcemy wymazać sobie ważnych danych to nic złego nie powinno się stać. Znając jednak prawa Murphy'ego... ![]() Cytat:
http://answers.microsoft.com/en-us/w...8-e630c492f833
|
|
|
|
#3 | ||||
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
A jak można używać tego starego? Bardzo prosto - jest mały, szybki, stabilny i działa. Dla mnie to wystarcza. Może też dlatego, że komunikator internetowy służy mi do... - tu niektórzy mogą się zdziwić - komunikacji internetowej. Nie do grania, słuchania muzyki, oglądania filmów, przeglądania reklam i cholera wie czego jeszcze.. A - i używam go od wielu lat, ale jeszcze nigdy nie miałem takiego problemu. Cytat:
Na dysku partycje były dwie. Przy tej z danymi cały proces przeszedł bez problemu. Druga była systemowa i na niej pojawił sie komunikat o braku możliwości usunięcia wybranych plików i zaproponowanie usunięcia ich po restarcie. Zaakceptowałem to, ale nie widziałem, żeby po restarcie program jeszcze działał. W każdym razie pozostałości usunąłem już formatem partycji. Cytat:
Cytat:
Tak, czytałem to wcześniej, ale jest jedna sprawa - gdyby to był albo problem z Konnektem, albo z Officem, to szedłbym w tym kierunku. Ale pojawiły sie oba naraz (i Office'a i Konnekta używam codziennie i wcześniej działały bez problemów) i obydwa w jakiś sposób wiążą się z utratą danych. I jednocześnie obydwa pojawiły się dokładnie po użyciu Eareaser. Może to tylko zbieg okoliczności, ale jednak dość dziwny. Sprawdziłem jeszcze później archiwum Konnekta i.. jest puste. Tzn. puste są odpowiednie katalogi. Zupełnie puste i nic w nich nie ma. Dla testu jeszcze wrzuciłem Recuvę i przeskanowałem je - wyszło coś takiego jak na screenie. I nie chodzi nawet o poszczególne pliki, bo chyba nawet nie ma tu tego odpowiedzialnego za archiwum, ale o programy, które wprowadzały tam edycję. Część to chyba procesy, ale skąd tam Opera? Skąd program do robienia partycji, skąd program antywirusowy? To mnie zastanawia, bo nawet nie chodzi tu już o dane. Z Officem zakładam, że sobie poradzę, a Konnekta mam kopię danych. Fakt, że sprzed kilku tygodni, ale to nie jest problem, bo często go ostatnio nie używałem. Chciałbym jednak wiedzieć, co się stało i dlaczego. A tu niestety nie widzę na razie sensownego wyjaśnienia..
|
|
|
|
#4 | |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Zwróć uwagę, że nowe wersje programów, to nie tylko kolejna dawka emejzingu, ale przede wszystkim poprawki łatające wykryte luki bezpieczeństwa. Ale to nie dociera, a później się tylko dziwisz, że jakieś wirusy, trojany, czy ginące dane. A mnie popatrz, takie rzeczy się nie zdarzają... Think about it. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
the one
CDRinfo VIP
Ale to jest jedyny argument, którego nie neguję.
I tylko dlatego w ogóle czasami jakieś nowsze wersje programów instaluję. Drugi powód, to jeżeli faktycznie wprowadzane są jakieś nowe, użyteczne funkcje. To niestety zdarza się rzadko (choć się zdarza). Ale też nie zrzucałbym problemów takich, jak chociażby ten wyżej, tylko na barki starszego oprogramowania. Raz, że problem pojawił się również w przypadku Office'a, który - podobnie jak system - jest na bieżąco aktualizowany, po drugie - jak poszukasz w Google jakiego rodzaju ludzie mają problemy, to nierzadko jest tak, że im nowsza wersja programu tym tych problemów jest więcej. Również z bezpieczeństwem, stabilnością itp. Ogólnie się zgadzam - nowsze oprogramowanie teoretycznie jest bezpieczniejsze (choć nie zawsze). Ale też nie może być jedyną przyczyną błędu to że jakiś program ma już swoje lata. Z tym się nie zgadzam. (tak jest OT - komputerów używam od Spectrum, więc trochę czasu zeszło i w sumie największy problem to było przejście z Amigi na PC - tu faktycznie trochę trzeba mnie było przekonywać (chociaż dużo bardziej ojca), ale w pewnym momencie nie było już wyboru..)
|
|
|
#6 | ||||||
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Cytat:
Uwierz mi jest wiele innych, które są rozwijane i nie posiadają jego wad. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U siebie mam XPka, który jest już lekko zawalony i przydała by mu się reinstalacja jednak nie mam żadnych problemów. Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
the one
CDRinfo VIP
Wiesz.. to są ogólne rady i ok. Ale tak jak pisałem - gdyby te rzeczy zdarzyły się niezależnie, szukałbym problemu w konkretnym programie. Ale zdarzyły się razem (kto wie, czy nie z czymś jeszcze, czego na razie nie sprawdziłem). To mnie od początku zastanawia.
W kwestii Konnekta jest jeszcze jedna sprawa - właśnie archiwum. Nie ciągnie mnie do innego programu, ale ewentualnie bym to rozważył, tylko że nie chcę tracić archiwum. Mam je nie przesadzając z 8-10 lat wstecz (może trochę mniej) i zależy mi na nim. A export - jeśli w ogóle możliwy (w co wątpię), jest zwykle bardzo trudny.. A co do XP-ka.. Pisałem już o tym, ale potrafię mieć ten system zainstalowany po 3-4 lata, bez żadnych aktualizacji, żadnych programów antywirusowych i działa idealnie. Można powiedzieć do czasu - ale jakoś ten czas nie nadchodzi (no, teraz akurat mam Nortona, ale aktualizacji żadnych). Mam wrażenie, że jednym z większych problemów na notebooku jest McAfee...
|
|
|
#8 | |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Wszystkie stare 0 day'e można na Tobie przećwiczyć, te systemowe oraz przeglądarkowe np. przepełnianie stosu pamięci przez jQuery. Nie jesteś informatyk ok... ale mógłbyś się chociaż rad posłuchać. I Ty z tego kompa na konto bankowe się logujesz ? Nie do wiary...
|
|
|
|
#9 | |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
Cytat:
![]() Myślałem, że on mnie już nie zaskoczy. ![]() Andrzejjku9, masz piracki Windows, że boisz się aktualizacji, bo nie rozumiem? |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Jest teoria i jest praktyka - w teorii jest to niebzepiczne. W praktyce dużo więcej problemów mam z aktualizowanym na bieżąco Windowsem 7 z płatnym programem antywirusowym.
I po pierwsze nie wiesz, czy się loguję na konto bankowe, a po drugie przypadkowa osoba po zalogowaniu na moje konto i tak niewiele mogłaby zrobić. Chyba, że przelać pieniądze na.. moje drugie konto. Cytat:
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 22.07.2012 o godz. 13:06 |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Pingwin specjalista.
No i jak Ty możesz stawiać się tutaj z taką wiedzą w roli eksperta od teorii ?
Nawet nie wiesz kiedy Ci ktoś przez weba backdoora wciśnie. A potem to już można wszystko łącznie z kradzieżą tożsamości. W Twoim przypadku to chyba wszystkich, nawet tych z KŚ Ekspert Bo mam wrażenie, że masz syndrom początkującego usera - "zamykam oczy i mnie nie widać"
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 22.07.2012 o godz. 13:13 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
andrzejj, sprawdź w BIOS czy nie masz hdd w trybie IDE.
Tak mi wpadło do głowy, że może tam XP stawiałeś. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
the one
CDRinfo VIP
@ Patrix - zupełnie się nie rozumiemy...
Pali - tu nie było nigdy XP. Od początku wgrany tylko fabryczny obraz systemu od DELL'a. Ok, temat generalnie można zakończyć, bo widać, że do niczego nie dojdziemy. Szkód dużych nie ma, kopie mam, reinstalację systemu i tak planowałem, a z Ereaserem będę jednak uważał. Bo nie wieżę, że fakt, że stało się to dokładnie po restarcie po skończonym użyciu programu to jedynie przypadek.
|
|
|
#14 |
|
Pingwin specjalista.
andrzejj9 jesteś równy chłop, ja tylko chciałem pomóc.
|
|
|
#15 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
..ale tę wieżę popraw, bo mnie oczy bolą
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| czy jest różnica pomiędzy płytami DVD starymi a nowymi i menu? | Mashter | Napędy optyczne DVD | 12 | 22.02.2006 22:43 |
| Czy potrzebna jest buda do kompa by go uruchomic? i kilka innych pytan | Eliasz | Off topic | 22 | 27.11.2004 00:09 |
| Czy jesteś hakierem? | Igloo | Off topic | 10 | 22.10.2004 21:48 |
| 4KUS = LiteOn ?? czy .... jak to jest?? | ZbigNieff | Napędy optyczne CD | 4 | 29.01.2003 20:30 |
| Przeróbka GeForce 4 Titanium 4200 na 4600 - czy to jest na 100% możliwe? | ZiP | Off topic | 8 | 04.09.2002 14:43 |