Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.08.2010, 22:50   #1
ptrkmj
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.08.2010
ptrkmj w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z instalacją systemu Win XP (z pamięci zewnętrznej)

Witam serdecznie,

Śpieszę tłumaczyć o co chodzi.

System znajduje się u mnie na starym dysku 160 GB (w oddzielnej partycji). Nie był przywracany od dłuższego czasu (kilku lat) i jest bardzo zaśmiecony. Tak więc zdecydowałem się go przeinstalować, co jak widać nie obeszło się bez komplikacji. Planowałem umieścić go na nowym "czystym" dysku 1 TB (kupiłem go kilka dni temu i jedynie sformatowałem i utworzyłem jedną partycję ogólnodyskową), a następnie przenieść wszystkie dane ze starego na nowy.
Generalnie nie mam żadnych przygotowanych instalatorów sterowników, programów. Zakładam, że wszystko, co będzie mi potrzebne ściągnę potem z internetu.

Postanowiłem spróbować sił z pamięcią zewnętrzną, a ściślej telefonem z kartą pamięci Micro SD podłączanym do komputera przez USB.

Udało mi się znaleźć taki poradnik:
h**p://walendowski.com/2009/02/19/instalacja-windows-xp-z-usb-pendrive-a-karty-pamieci-flash/

Odtworzyłem krok po kroku całą procedurę, tak jak pisał autor. Nie widziałem do końca co robię, po prostu zdałem się na poradnik.

Pojawił się problem:

Zrestartowałem komputer i już miałem zacząć grzebać w ustawieniach BIOSa, kiedy zauważyłem, że okno wczytywania systemu "zamarzło" w takim położeniu:

h**p://obrazki.elektroda.net/22_1282239058.jpg

Nie można było przejść do BIOSa, komputer nie reagował.
Po około minucie wszytko wróciło do normy. I system normalnie się wczytywał.

I najlepsze. Od teraz dzieje się tak, za każdym razem. Komputer zastyga po każdym resecie.

Mocno namieszałem? Wiecie, co jest nie tak?

Pozdrawiam,
Piotrek

---
Moja konfiguracja
Płyta główna: Gigabyte GA-K8NSC-939, nVIDIA nForce 3 250Gb chipset

Dyski twarde:
WDC 1600JB-00GVC0, 160 GB
Samsung HD103SJ, 1 TB

Windows XP Professional, SP3

PS
1. Przywróciłem kolejność bootowania w BIOSie na domyślną. Nie pomogło. Nie wiem co ją poprzestawiało. Czy, któraś z operacji w/w poradnika?
2. Już dowiedziałem się, że nie mogę bootować z tej karty, bo są na niej pliki systemu operacyjnego telefonu.
ptrkmj jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: