Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Czytnik ebooków - Amazon Kindle (lub inny) - warto? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/czytnik-ebookow-amazon-kindle-lub-inny-warto-88370/)

andrzejj9 30.09.2011 21:21

Nowe czytniki od Amazona - Kindle 4 :)

http://www.eksiazki.org/2011/09/28/r...-nowym-kindle/

Ale żeby nie było.. w sumie nic ciekawego ;)

M@X 30.09.2011 22:07

A moim zdaniem wrecz przeciwnie - IMO to jedyny tablet, ktory ma szanse konkurowac z iPadem. Kompletnie przerobiony Android (swietny, dopracowany ekosystem Amazonu) i cena, ktora zabija wszystkie inne produkty udowadniajac ze sie DA! Dorzuccie do tego darmowy internet na calym swiecie i mamy produkt ktora ma solidne argumenty by isc na wojne z iPadem. Wszystkie Xoomy, GalaxyPady i reszta to to samo - bateria, plastik, sxklo i Android. A Amazon daje PRODUKT SKONCZONY!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

andrzejj9 30.09.2011 22:11

Akurat o tym ich tablecie jeszcze nie czzytałem. Może dlatego, że tablety dalej uważam za niepotrzebną zabawkę :>

Patrix 25.12.2011 15:52

Sprawiłem sobie Kindle 4 Touch.

http://cdn4.pcadvisor.co.uk/cmsdata/...ndle_Touch.jpg

Za jakiś czas przyjdzie paczka i przetestuję :)

M@X 25.12.2011 16:01

Czekam na mini-recenzje, bo sprzet wydaje sie fajny :-)!

andrzejj9 25.12.2011 18:42

No mi za niecały miesiąc przywiozą ze Stanów i się właśnie zastanawiam, czy wziąć Kindle Keyboard (3), czy ten nowy Touch. Teoretycznie tak dużo się w tym nie pisze (jeśli w ogóle), więc ekranowa klawiatura powinna wystarczyć, ale z tego, co czytałem i oglądałem, Touch nie ma możliwości czytania w landscape (odwrócony ekran), co jest istotne przy plikach PDF (które w oryginale są za małe), a takich mam dużo.

Nie jestem też pewien czy ma funkcję czytania tekstu. Na pewno Kindle Classic (czy jak się nazywa to nowa wersja bez ekranu dotykowego) tego nie ma. A na tym mi też bardzo zależy.

Bardzo fajny jest również Sony PRS-T1. Pod wieloma względami znacznie lepszy od Kindle.

Patrix 25.12.2011 18:52

O landscape żalą się tutaj.
Faktycznie mnie też zdziwiło dlaczego nie ma tej opcji :)

PDFy ponoć już całkiem sprawnie można konwertować. Ja uważam, że PDFy jako ebook to ZŁO!

andrzejj9 25.12.2011 20:58

Jak na razie to 100% ebooków mam w PDF ;)

Konwersja podobna działa nieźle, ale czy tak jest faktycznie okaże się w praniu, więc nie chcę ryzykować.

Muszę jeszcze o Touchu trochę poczytać, bo ekran dotykowy kusi (choć naprawdę wykorzystany jest dopiero w Sony). Z kolei Keyboard jest już sprawdzony i bardzo dobrze oceniany. Will see..

Patrix 25.12.2011 21:27

Mnie skusił, no bo w zasadzie po co keyboard.. do "obracania" kartek ?

W "zwykłym" Kindle, masz mniej pamięci, brak audio i klawisze,
w Kindle Touch masz więcej pamięci, audio i brak klawiszy :]

Agusia 25.12.2011 21:46

Zaletą tego z klawiaturą jest darmowy dostęp do internetu przez 3G na całym świecie. Nowsze tej opcji nie mają.

Patrix 25.12.2011 22:06

Cytat:

Napisany przez Agusia (Post 1194560)
Zaletą tego z klawiaturą jest darmowy dostęp do internetu przez 3G na całym świecie. Nowsze tej opcji nie mają.

Eksperymentalny i w wielu krajach niedziałający/nieoficjalny dostęp realizowany w roamingu przez jakiś ich proxy,
który mogą w każdej chwili wyłączyć tzn ograniczyć jedynie do wikipedii i ich sklepu.
Ja akurat na tę funkcję się nie rzucałem, bo bardzo spartańsko to na takim ekranie wygląda,
no i nici z poufności (proxy).

Jako sama ciekawostka to mnie to bardzo ciekawi
dlaczego akurat w Touch'u wycięli landscape i pełny dostęp web - czyżby aby nie było zbyt wygodnie ?

andrzejj9 26.12.2011 00:06

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1194557)
Mnie skusił, no bo w zasadzie po co keyboard.. do "obracania" kartek ?

W "zwykłym" Kindle, masz mniej pamięci, brak audio i klawisze,
w Kindle Touch masz więcej pamięci, audio i brak klawiszy :]

Zwykły w ogóle nie wchodzi w grę. Zresztą różnica pomiędzy nim a Touch to 20$ (będę kupował w Stanach), czyli praktycznie nie ma różnicy. Ewentualny wybór tylko pomiędzy Keyboard a Touch.

Cytat:

Napisany przez Agusia (Post 1194560)

W Touch tego nie ma? Na pewno?

Tego argumentu nie brałem pod uwagę, ale jeśli faktycznie tak jest, to wybór jest prosty, bo myślałem tylko o wersji z 3G i dostępnem do internetu w ten sposób.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1194562)
Eksperymentalny i w wielu krajach niedziałający/nieoficjalny dostęp realizowany w roamingu przez jakiś ich proxy,
który mogą w każdej chwili wyłączyć tzn ograniczyć jedynie do wikipedii i ich sklepu.
Ja akurat na tę funkcję się nie rzucałem, bo bardzo spartańsko to na takim ekranie wygląda,
no i nici z poufności (proxy).

Jako sama ciekawostka to mnie to bardzo ciekawi
dlaczego akurat w Touch'u wycięli landscape i pełny dostęp web - czyżby aby nie było zbyt wygodnie ?

W Polsce działa i to działa dobrze. Wyłączyć faktycznie w każdej chwili mogą, ale od kilku lat tego nie robią, więc zakładam, że na razie się na to nie zdeycdują. No chyba, że po tym jak Amazon wejdzie do Polski Polakom to jakoś ograniczą. Nie pierwszy raz byśmy już podobnie byli traktowani.

Ale na razie zakładam, że będzie i jest to dla mnie istotna funkcja.

Patrix 26.12.2011 00:14

Touch ma dostęp tylko do sklepu i wikipedii.

Patrix 18.01.2012 21:17

Ilość załączników: 1
Już u tatusia :serdusz:

Załącznik 58830

M@X 18.01.2012 21:32

Etui w zestawie czy dokupywales?

Fajne.

Skorka...? :-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:12.