Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.04.2022, 20:37   #1
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Dobór odpowiednich kości pamięci DDR3

Obecnie mam w komputerze 2 kości Crucial Ballistix Tactical, DDR3, 8 GB, 1866MHz CL9.
Chciałbym obecnie dokupić kolejne dwie (mam jeszcze dwa wolne sloty) by mieć docelowo 32GB.
Pytania są dwa:
1. Czy ta ostatnia para może być innej marki (ew. jakie polecacie)?
2. Jakie parametry są istotne by całość dobrze/optymalnie funkcjonowała i by niepotrzebnie nie przepłacać?

Obecnie nie ma w sprzedaży pamięci jaką używam. Gdyby była, kupiłbym po prostu to samo.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.04.2022, 21:43   #2
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo
 
Avatar użytkownika - Deckard -
 
Data rejestracji: 23.05.2006
Lokalizacja: A.D 2019
Posty: 4,955
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Sprzedałbym te i kupił komplet 2x16 .
Ew szukał używek .
Inny producent to już ryzyko że będa się gryzły . Jeśli zdecydujesz się na innego producenta to szukaj ramu o tych samych parametrach i najlepiej z tymi samymi kościami.
- Deckard - jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2022, 23:14   #3
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,239
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Hej, zgodnie z tabelą, którą zerżnąłem z Internetu opcji jest wiele w przypadku DDR3:
  • PC3-6400 (DDR3-800) o przepustowości 6,4 GB/s,
  • PC3-8500 (DDR3-1066) o przepustowości 8,5 GB/s,
  • PC3-10600 (DDR3-1333) o przepustowości 10,6 GB/s,
  • PC3-12800 (DDR3-1600) o przepustowości 12,8 GB/s,
  • PC3-15000 (DDR3-1866) o przepustowości 15 GB/s,
  • PC3-16000 (DDR3-2000) o przepustowości 16 GB/s
  • PC3-17000 (DDR3-2133) o przepustowości 17 GB/s
  • PC3-19200 (DDR3-2400) o przepustowości 19,2 GB/s
więc.., Zasada jest dość podobna do macierzy dyskowej, w której połączone dwa dyski mogą na przykład równomiernie dzielić się odczytywanymi danymi by podwoić prędkość odczytu/zapisu danych. W przypadku pamięci ram nazywa się to Dual Channel i stawia to kilka wymogów by działało prawidłowo. Co ważne Płyta główna musi to obsługiwać, ale to raczej standard i połączenia pamięci RAM odbywają się parami!
Szybkość pamięci powinna być identyczna, jeśli nie będą, to dual channel dopasuje szybkość działania do wolniejszej kości. W przypadku czterech kości również może mieć to znaczenie, bo przecież procesor celowo nie będzie wydzielał procesów które będą kolejkowane w szybszej parze, które w wolniejszej, a równolegle podzieli informacje dla zestawu pamięci. Tak jak kolega wyżej radzi, albo wymienić na 2 x 16, albo na komplet 4szt takich samych. Nie zapominaj sprawdzić jakie jest maksimum obsługiwane przez CPU
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2022, 00:41   #4
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Hej, zgodnie z tabelą, którą zerżnąłem z Internetu opcji jest wiele w przypadku DDR3:
Opcji jest wiele ale pod warunkiem wymiany pamięci a nie ich dokupienia.
To akurat jest oczywiste.
Tyle, że wymiana niesie ze sobą ryzyko takie, że starych pamięci mogę nie sprzedać a więc strata kasy. Nie wiadomo też jak najlepiej byłoby zrobić, czekać aż się sprzeda i dopiero kupić nowe, czy kupić, nie tracąc czasu i liczyć, że uda się sprzedać stare. Mało komfortowa sytuacja w obu wypadkach.
Kolega wyżej zasugerował jeszcze opcję doboru pamięci u innego producenta ale o takich samych parametrach i tych samych kościach.
Nie bardzo jednak rozumiem co tu oznacza zwrot "takie same kości" ?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2022, 04:49   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,786
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Podaj model płyty głównej. Nie wszystkie płyty główne współpracują z 4 bankami pamięci. Czasami należy obniżyć ich taktowanie.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2022, 14:28   #6
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Skoro ma 4 porty i obsługuje 32GB to jakim cudem miałaby nie obsłużyć 4 pamięci?? Płyta: Asus Z97-P
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2022, 15:57   #7
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,239
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
Skoro ma 4 porty i obsługuje 32GB to jakim cudem miałaby nie obsłużyć 4 pamięci?? Płyta: Asus Z97-P
ehh..., czytaj ze zrozumieniem tutaj nie chodzi o to czy Ci obsłuży, czy nie obsłuży. Ile wsadzisz tyle będzie (spełniając warunek jaki stawia CPU, bo ten też ma swoje maksimum... pisałem o tym).
Jeśli chcesz mieć 32GB to zapewne będziesz miał, zwróć jednak uwagę że my patrzymy i zwracamy Ci uwagę na coś jeszcze. Masz 2 wartości związane z pamięciami RAM. Pierwsze to pojemność a drugie to szybkość. Ty od początku wskazujesz na samą pojemność i tutaj będziesz ją miał o ile masz wolne gniazda. Gorzej z szybkością jeśli dobierzesz źle to wszystkie będą się wlec z prędkością tej najwolniejszej z zestawu.

Zachowując identyczne pary coś z tego będzie, mieszając jak wlezie daleko nie zajedziesz...
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2022, 23:18   #8
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Więc o te optymalne działanie spytałem na samym początku
ale kolega wyżej napisał, że nie wszystkie płyty główne współpracują z 4 bankami pamięci a nie że nie wszystkie dobrze współpracują z mieszanymi.Zresztą mniejsza o szczegóły. Podałem model płyty głównej. Coś to zmieniło w kwestii doboru kolejnych pamięci?
Są dostępne pamięci o identycznych parametrach innych firm, za wyjątkiem opóźnienia, które wynosi 10 a nie 9. Czytałem gdzieś, że pamięć się przetaktuje na CL9 i powinno działać. Na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy doborze?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2022, 00:34   #9
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,239
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Tak, podałeś model płyty głównej a ja między innymi wskazałem co najmniej 2 razy że ważny jest procesor... i dalej nie wiem jaki to model. Po MOBO już wiem że należy do 4GEN.
Wystarczyło zerknąć na stronę producenta i masz >>tutaj<< zestawienie, jakie kości pamięci RAM będą wspierane, więc najlepiej jeśli tym się będziesz posługiwał.
Co do kwestii.., " że nie wszystkie płyty główne współpracują z 4 bankami pamięci " to mamy też płyty, które mają tylko 2 sloty. (jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem by była to nieparzysta ilość.
Mieszane nie będą się gryźć (mowa o producencie) jeśli ich parametry będą takie same i do tego zachęcam bo nie zawsze może się udać znaleźć to samo.
Mam na ten przykład starszą stacjonarkę, która chyba była zestawem gamingowym. Mam w niej jakiś procesor od AMD x2 64, ale przede wszystkim pamięć RAM GEIL DDR2 2x2GB 1066MHz, gdzie totalnym standardem były 800MHz. Dzisiaj ze świeczką szukać takich samych, zresztą nie ma sensu dla systemów 32bit (bo takie jest przeznaczenie tej jednostki)

Co do jeszcze jednego wątku który poruszyłeś, a mianowicie:
"Tyle, że wymiana niesie ze sobą ryzyko takie, że starych pamięci mogę nie sprzedać a więc strata kasy. Nie wiadomo też jak najlepiej byłoby zrobić, czekać aż się sprzeda i dopiero kupić nowe, czy kupić, nie tracąc czasu i liczyć, że uda się sprzedać stare. Mało komfortowa sytuacja w obu wypadkach."
... Na takie przemyślenia natrafia tutaj (i nie tylko tutaj) każdy z nas. Takimi decyzjami po rozeznaniu możliwości rynku steruje najczęściej bilans korzyści, czy potrzebuję zmiany i jakimi środkami dysponuję. Jeśli masz środki, to wymieniasz do zamierzonego efektu (większa wydajność bez kompromisów), a jeśli nie masz środków to kombinujesz i ryzykujesz. Bo nie chcąc stracić na wartości sprzedajesz to co masz, a sprzedając nim kupisz nowe, pozbywasz się działającego komputera.
Z GPU jest przecież tak samo...

Moja rada... najpierw, a nawet wcześniej odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz się pchać aby na pewno w rozszerzanie pamięci ram DDR3 w tej jednostce, czy nie lepiej przejść na DDR4 lub poczekać odrobinę na DDR5. (TAK, to wymaga kupna nowego MOBO i CPU...

Po drugie... zobacz jakie maksimum jest dla Twojego CPU, potem porównaj to z możliwościami MOBO, i ostatecznie sprawdź jaką najszybszą lub prawie najszybszą pamięć Ci komputer obsłuży, a co jest dostępne i za ile. (Czasami jest lepiej mieć 16GB szybszej, niż 32 zmulonej, tak na prawdę jeśli nie pracujesz na programach graficznych, edycji wideo to jakoś bardzo pamięci nie zapchasz... no chyba że masz 200 otwartych kart w przeglądarce )


Po trzecie upewnij się że rozszerzając pamięć w komputerze masz co najmniej dwukrotność pojemności wolnego miejsca na partycji systemowej, ponieważ OS zarezerwuje sobie więcej przestrzeni dla pliku wymiany, (co powyżej 10 - 12GB już nie ma sensu. Dwukrotność... ponieważ pasuje nie zapchać do zera systemowej partycji, bo mogą być cyrki)
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2022, 08:47   #10
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 36,224
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
[...] wymiana niesie ze sobą ryzyko takie, że starych pamięci mogę nie sprzedać a więc strata kasy. [...]
Nie do końca. Pamięci które masz, swoje już przepracowały, a więc, przynajmniej częściowo, się spłaciły. Stratą kasy byłoby gdyby od momentu zakupu aż do dziś leżały w szufladzie.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2022, 09:12   #11
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,786
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
Więc o te optymalne działanie spytałem na samym początku
ale kolega wyżej napisał, że nie wszystkie płyty główne współpracują z 4 bankami pamięci a nie że nie wszystkie dobrze współpracują z mieszanymi.Zresztą mniejsza o szczegóły. Podałem model płyty głównej. Coś to zmieniło w kwestii doboru kolejnych pamięci?
Są dostępne pamięci o identycznych parametrach innych firm, za wyjątkiem opóźnienia, które wynosi 10 a nie 9. Czytałem gdzieś, że pamięć się przetaktuje na CL9 i powinno działać. Na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy doborze?
Bo tak jest.

A tak trudno wejść na stronę producenta swoje płyty głównej i wyszukać ją? Potem wybrać wsparcie i obsługiwane pamięci. Mi to zajęło kilka minut i już wiesz, czy Twoje pamięci są obsługiwane dla 4 gniazd. Tam również przekonasz się, że niektóre pamięci chodzą tylko na 2'ch gniazdach.
Czasami zbyt długi okres między datą produkcji pamięci może powodować problemy (inna partia). Musi być najnowszy bios płyty głównej.

Możesz zakupić inne pamięci, innego producenta, z innymi parametrami i powinny działać, ale to loteria. Płyta główna powinna zejść z parametrami. Brak pewności ze stabilnością.

Ostatnio zmieniany przez SEBAW : 23.04.2022 o godz. 09:30
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2022, 14:54   #12
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,195
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@1: nie ma najmniejszego znaczenia, jaka to będzie marka. Rzadko bo rzadko, ale zdarza się, że po dołożeniu kolejnych pamięci całość nie będzie ze sobą współpracować. Dlatego najbezpieczniej jest szukać takich samych kości (co nie jest bardzo łatwe, bo nawet w tych samych modelach a w różnych rewizjach potrafią być wykorzystywane inne moduły). Ale na to reguły nie ma, najbezpieczniej jest po prostu kupić kości nowe i w razie czego odesłać.

@2: najlepiej zgrać zarówno taktowanie jak i timingi, przy czym taktowanie jest bardziej istotne. I tu trzeba zdecydować, czego się oczekuje. Podwojenie ilości pamięci z 16 na 32 GB przy dodaniu podobnych układów 1866 MHz pomoże w przypadku pamięciochłonnych zastosowań. Natomiast sprzedaż obecnych modułów i kupno nowych, ale 2400 MHz, da poza pojemnością znaczne przyspieszenie pracy pamięci - a to będzie odczuwalne nawet przy otworzeniu przeglądarki internetowej, gdzie system będzie wykorzystywał ułamek dostępnej pojemności. W tym wypadku upgrade z 1866 na 2400 MHz to 28-procentowy wzrost przepustowości - moim zdaniem już warty rozważenia.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2022, 22:58   #13
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Tak, podałeś model płyty głównej a ja między innymi wskazałem co najmniej 2 razy że ważny jest procesor... i dalej nie wiem jaki to model.
Owszem jest ważny ale to inny temat. Ja nie pytałem ile mogę dołożyć pamięci, bo wiem ile jej mogę dołożyć. Pamiętam o tym, że ważny jest procesor i mój procesor obsługuje max 32GB pamięci. Problem jest tylko w doborze pamięci innej firmy, bo jak pisałem takich samych pamięci (nowych) nie ma obecnie w sprzedaży.
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Po MOBO już wiem że należy do 4GEN.
Zgadza się, mój procek, to Intel core i5 4460
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Wystarczyło zerknąć na stronę producenta i masz>>tutaj<< zestawienie, jakie kości pamięci RAM będą wspierane, więc najlepiej jeśli tym się będziesz posługiwał.
Ale co to znaczy, że "będą wspierane"?
Chodzi tu o dobranie nowych pamięci do tych co mam. Kupując te co mam nie przeglądałem takich tabel by dobierać pamięć do płyty głównej.Kupiłem o w miarę dobrych parametrach/odpowiednio dużej pojemności i tyle.
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Co do kwestii.., " że nie wszystkie płyty główne współpracują z 4 bankami pamięci " to mamy też płyty, które mają tylko 2 sloty. (jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem by była to nieparzysta ilość.
W pierwszym poście podałem ile mam portów na płycie (dwa zajęte i dwa wolne) stąd moje zaskoczenie takim zdaniem i takim pytaniem.
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Mieszane nie będą się gryźć (mowa o producencie) jeśli ich parametry będą takie same i do tego zachęcam bo nie zawsze może się udać znaleźć to samo.
Ok. a ja spytałem czy różnica w opóźnieniu ma znaczenie, bo z CL9 nie znajduję pamięci a z co najmniej CL10, reszta parametrów taka sama.
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Bo tak jest.
A tak trudno wejść na stronę producenta swoje płyty głównej i wyszukać ją? Potem wybrać wsparcie i obsługiwane pamięci. Mi to zajęło kilka minut i już wiesz, czy Twoje pamięci są obsługiwane dla 4 gniazd. Tam również przekonasz się, że niektóre pamięci chodzą tylko na 2'ch gniazdach.
Prawdę mówiąc, to nie sądziłem, że istnieją w ogóle pamięci z ograniczeniem ich multiplikowania. Sądziłem, że jedynymi ograniczeniami są: liczba slotów na płycie głównej, ile GB RAM obsługuje płyta i ile GB RAM obsługuje procek.
No dobrze ale jak się ma do tego dual chanel? U mnie płyta główna pracuje w tym trybie, więc czy kości pamięci w takim wypadku muszą pracować jako 4szt czy wystarczy jako 2szt + 2szt.?
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Czasami zbyt długi okres między datą produkcji pamięci może powodować problemy (inna partia). Musi być najnowszy bios płyty głównej.
Czyli co, chodzi Ci o to, że nawet gdybym kupił pamięci tej samej marki i o tych samych parametrach działające 4 na raz może być problem, bo inna partia? W takim razie dokupowanie jakichkolwiek pamięci to ryzyko.
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Możesz zakupić inne pamięci, innego producenta, z innymi parametrami i powinny działać, ale to loteria. Płyta główna powinna zejść z parametrami. Brak pewności ze stabilnością.
Aż tak hardkorowo to bym nie zrobił, bez przesady.
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
@1: nie ma najmniejszego znaczenia, jaka to będzie marka. Rzadko bo rzadko, ale zdarza się, że po dołożeniu kolejnych pamięci całość nie będzie ze sobą współpracować. Dlatego najbezpieczniej jest szukać takich samych kości (co nie jest bardzo łatwe, bo nawet w tych samych modelach a w różnych rewizjach potrafią być wykorzystywane inne moduły). Ale na to reguły nie ma, najbezpieczniej jest po prostu kupić kości nowe i w razie czego odesłać.
Pytanie tylko czy w krótkim czasie można dostrzec ew. problemy?
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
@2: najlepiej zgrać zarówno taktowanie jak i timingi, przy czym taktowanie jest bardziej istotne.
Właśnie o to pytałem by się upewnić, bo czytałem, że opóźnienie nie jest istotne gdyż się samo przetaktuje do CL9 (z CL10). Niestety nie ma pasujących parametrami pamięci z CL9.
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
I tu trzeba zdecydować, czego się oczekuje. Podwojenie ilości pamięci z 16 na 32 GB przy dodaniu podobnych układów 1866 MHz pomoże w przypadku pamięciochłonnych zastosowań. Natomiast sprzedaż obecnych modułów i kupno nowych, ale 2400 MHz, da poza pojemnością znaczne przyspieszenie pracy pamięci - a to będzie odczuwalne nawet przy otworzeniu przeglądarki internetowej, gdzie system będzie wykorzystywał ułamek dostępnej pojemności. W tym wypadku upgrade z 1866 na 2400 MHz to 28-procentowy wzrost przepustowości - moim zdaniem już warty rozważenia.
Opcja kusząca z tym zakupem 4 nowych sztuk z taktowaniem 2400MHz jeśli to faktycznie by tak odczuwalnie przyśpieszyło pracę. Na pewno jeśli bym już miał wymieniać a nie dokupywać, to nowe pamięci musiałyby być szybsze. Nie myślałem o tym, bo trochę się kiedyś naczytałem, że naocznie tego nie się zauważy czy to jest 1866MHz czy 2400MHz, więc zakupiłem 1866MHz.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2022, 00:44   #14
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,195
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
Pytanie tylko czy w krótkim czasie można dostrzec ew. problemy?
Jeśli występują problemy z kompatybilnością, to najczęściej płyta główna w ogóle nie wstanie i zakomunikuje błąd pamięci, lub np. pokaże nieprawidłową ilość pamięci (w BIOS lub po uruchomieniu systemu wykryje tylko część). Jest naprawdę mało prawdopodobne, że najpierw zadziała, a potem przestanie.

Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
Nie myślałem o tym, bo trochę się kiedyś naczytałem, że naocznie tego nie się zauważy czy to jest 1866MHz czy 2400MHz, więc zakupiłem 1866MHz.


Oczywiście odpowiednia pojemność jest ważniejsza bo jeśli RAMu zabraknie to system masakrycznie zwalnia. Natomiast przy tej samej pojemności różnica w tych samych zadaniach między pamiątkami 1866 a 2400 może nie wyrwie z butów, ale będzie zauważalna.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2022, 18:55   #15
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Jeśli występują problemy z kompatybilnością, to najczęściej płyta główna w ogóle nie wstanie i zakomunikuje błąd pamięci, lub np. pokaże nieprawidłową ilość pamięci (w BIOS lub po uruchomieniu systemu wykryje tylko część). Jest naprawdę mało prawdopodobne, że najpierw zadziała, a potem przestanie.
Czyli nie ma możliwości by występowały bardziej subtelne nieprawidłowości albo np. tylko w niektórych zadaniach?
Innymi słowy jeśli komputer się uruchomi i pokaże prawidłową ilość pamięci, to można mieć pewność, że wszystko będzie działać jak powinno?
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Oczywiście odpowiednia pojemność jest ważniejsza bo jeśli RAMu zabraknie to system masakrycznie zwalnia. Natomiast przy tej samej pojemności różnica w tych samych zadaniach między pamiątkami 1866 a 2400 może nie wyrwie z butów, ale będzie zauważalna.
A jak byś się odniósł do kwestii wyboru pamięci pod kątem pracy jako 4szt lub jako 2szt?. Czy faktycznie są takie pamięci, które nie będą działać jeśli się je zamontuje w większej ilości niż np 2szt?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
ddr3, dobór, kości, odpowiednich, pamięci

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.