Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.04.2022, 21:36   #16
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,784
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Jeśli występują problemy z kompatybilnością, to najczęściej płyta główna w ogóle nie wstanie i zakomunikuje błąd pamięci, lub np. pokaże nieprawidłową ilość pamięci (w BIOS lub po uruchomieniu systemu wykryje tylko część). Jest naprawdę mało prawdopodobne, że najpierw zadziała, a potem przestanie.
To Ci napiszę z mojego doświadczenia, że komputer wstanie, system reaguje na polecenia, ale w miarę zapełniania się pamięci, bądź też odpalenia gry pojawiają się na ekranie paski z małymi kwadracikami, a w nich paski. Niektórzy mylą je z artefaktami karty graficznej, a to pamięć RAM. Należy wziąć to pod uwagę, bo karty graficzne cofane są z serwisu, a klient uparcie ponawia naprawę.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.04.2022, 22:59   #17
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Znalazłem pamięci o identycznych parametrach. Co powiecie o tych?:
https://allegro.pl/oferta/pamiec-ddr...l9-11808460089
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2022, 23:17   #18
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
Czyli nie ma możliwości by występowały bardziej subtelne nieprawidłowości albo np. tylko w niektórych zadaniach?
Innymi słowy jeśli komputer się uruchomi i pokaże prawidłową ilość pamięci, to można mieć pewność, że wszystko będzie działać jak powinno?
Tak, w kwestii kompatybilności jeśli kości uruchomią się razem kilkukrotnie, to będą się uruchamiać nadal. Oczywiście po jakimś czasie zawsze któraś z kości może ulec uszkodzeniu i powodować problemy, ale to już wina uszkodzenia pamięci, a nie kompatybilności.

Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
To Ci napiszę z mojego doświadczenia, że komputer wstanie, system reaguje na polecenia, ale w miarę zapełniania się pamięci, bądź też odpalenia gry pojawiają się na ekranie paski z małymi kwadracikami, a w nich paski. Niektórzy mylą je z artefaktami karty graficznej, a to pamięć RAM. Należy wziąć to pod uwagę, bo karty graficzne cofane są z serwisu, a klient uparcie ponawia naprawę.
Masz 100% racji, natomiast to nie jest kwestia kompatybilności pamięci ze sobą, tylko ich sprawności. Jeżeli zostawisz tylko jedną kość - tą z uszkodzonym/i modułem/ami - to też nie będzie działać prawidłowo. Jest jeden wyjątek, w którym mogą pojawić się takie problemy - kiedy dołoży się nowe pamięci i płyta lub użytkownik zmusi je do pracy z wyższym taktowaniem/timingami - wtedy jak każde przetaktowane urządzenie taka pamięć może zacząć działać niestabilnie. Natomiast dla mnie jest oczywiste, że mieszając kości o różnej wydajności domyślnie rozmawiamy o dostosowaniu szybszych do wolniejszych - i to wtedy ma działać - a każde przetaktowywanie traktujemy na zasadzie "jak się uda to super, ale nie robimy sobie ogromnych nadziei".

Natomiast zwróciłeś uwagę na istotną sprawę - zawsze po kupieniu powinniśmy przetestować nowe moduły memtestem, a najlepiej jeszcze zapełnić pamięć np. poprzez włączenie pamięciożernej gry. To tak samo standardowa czynność, jak przeskanowanie nowego dysku w celu sprawdzenia czy nie ma fabrycznie bad sectorów - bo przecież nowego dysku nie zapełniamy najczęściej w dwa dni i może minąć sporo czasu aż wykryjemy usterkę przy standardowym korzystaniu.

Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
A jak byś się odniósł do kwestii wyboru pamięci pod kątem pracy jako 4szt lub jako 2szt?. Czy faktycznie są takie pamięci, które nie będą działać jeśli się je zamontuje w większej ilości niż np 2szt?


Nie, sprawne pamięci odpowiednio zamontowane parami zawsze będą działały poprawnie w dual channel. Trzeba tylko zamontować je parami tak, jak wskazuje instrukcja obsługi płyty głównej. Najczęściej w przypadku posiadania dwóch kości instrukcja mówi o osadzeniu ich w slotach DIMM2 i 4, przy czterech parami w slotach #2 i 4 oraz 1 i 3. I tu po raz kolejny działa zasada, że wszystko powinno zadziałać poprawnie jeśli tylko albo użyjemy modułów takich samych/o takich samych parametrach lub różnych, ale dostosowując bardziej wydajne do tych wolniejszych.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2022, 14:10   #19
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Innymi słowy te pamięci, które podałem w linku powinny działać prawidłowo jeśli się kilkukrotnie komputer uruchomi? Firma jest ok?
A tak nawiasem mówiąc, to nie sposób zamontować 4 pamięci inaczej niż parami przy 4 slotach na płycie. Obecnie mam 2szt i zamontowane są w co 2 slot zgodnie z instrukcją.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2022, 19:11   #20
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Będą idealne.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2022, 20:32   #21
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,784
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
W teorii można umieścić 2 różne pary pamięci. Płyta gówna zejdzie z ustawieniami do wolniejszych. W niektórych płytach głównych są osobne ustawienia dla Memory Chanel A i Memory Chanel B.

Informowałeś, że posiadasz Crucial Ballistix, a chcesz kupić Patriot Viper, więc dwie różne pary. Nawet nie wiesz, jakie siedzą tam kości pamięci, jakiej marki.

Kup identyczne. Takie same oznaczenie (nie nazwa). Możesz również zaryzykować, kupić powyższe i pochwalić się na forum.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2022, 21:58   #22
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Będą idealne.
Muszę wspomnieć o czymś. Niestety ale wygląda na to, że opóźnienie w tych kościach Patriot Viper jest błędnie podane w tej aukcji, bo u innych sprzedawców jest podane CL10. Czyli z tego co czytałem wszystkie pamięci będą wówczas pracować na opóźnieniu CL10 a nie CL9 jak obecnie. Nie wiem czy to będzie zauważalne, jeśli nie i nie powinno być innych problemów, to mam do wyboru jeszcze Kingstony z CL10. Sporo droższe, bo prawie drugie tyle ale mam większe zaufanie do tej firmy.
Oto link https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram...hz-11707161083
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
W teorii można umieścić 2 różne pary pamięci. Płyta gówna zejdzie z ustawieniami do wolniejszych.
W moim wypadku chodzi tylko o opóźnienie, reszta parametrów taka sama.
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
W niektórych płytach głównych są osobne ustawienia dla Memory Chanel A i Memory Chanel B.
Co by mi to ew. dało?
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Informowałeś, że posiadasz Crucial Ballistix, a chcesz kupić Patriot Viper, więc dwie różne pary. Nawet nie wiesz, jakie siedzą tam kości pamięci, jakiej marki.
Kup identyczne. Takie same oznaczenie (nie nazwa). Możesz również zaryzykować, kupić powyższe i pochwalić się na forum.
Kości w kościach? Chodzi o podzespoły? O jakie oznaczenie chodzi?. Jak mam się dowiedzieć jakie tam siedzą kości?
Prawdę mówiąc to nie wiem jakie kości (podzespoły?) są w Crucialach, które mam.
Jeszcze myślę nad Kingstonami (link powyżej)
Widzę, że są skrajnie różne opinie w kwestii kompatybilności.
Jarson np. jest optymistą.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2022, 23:49   #23
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
Nie wiem czy to będzie zauważalne, jeśli nie i nie powinno być innych problemów, to mam do wyboru jeszcze Kingstony z CL10. Sporo droższe, bo prawie drugie tyle ale mam większe zaufanie do tej firmy.
Moim zdaniem to przesada biorąc pod uwagę różnicę ceny. Patriot to zwyczajny producent, a nie jakiś no-name, a przecież pamięci są objęte po pierwsze możliwością zwrotu bez podania przyczyny przez 14 dni, a po drugie gwarancją.

Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
Kości w kościach? Chodzi o podzespoły? O jakie oznaczenie chodzi?. Jak mam się dowiedzieć jakie tam siedzą kości?
Prawdę mówiąc to nie wiem jakie kości (podzespoły?) są w Crucialach, które mam.
Każda kość pamięci zawiera w sobie moduły pamięci (16 lub 8). Teoretycznie nie ma znaczenia kto je wyprodukował, bo powinny spełniać ścisłe wymagania konkretnego standardu, ale oczywiście w rzeczywistości szczególnie entuzjaści zwracają uwagę na to jakie moduły zastosowano. Choćby w związku z potencjałem podkręcania. Na potrzeby rozszerzenia ilości pamięci nie gra to większej roli.

Cytat:
Napisany przez dromader40 Podgląd Wiadomości
Jarson np. jest optymistą.

Jestem, ponieważ problemy ze zgodnością nie zdarzają się często, a nawet jeśli wystąpią nie ma dziś najmniejszego problemu ze zwrotem pamięci.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2022, 03:13   #24
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Tak, chyba masz rację, nie kupuję zresztą tych pamięci na zawsze i pchanie się w coś droższego nie ma sensu. Kiedyś pewnie zmienię całego kompa, mimo iż robię to bardzo rzadko. No może nie całego, bo obudowy raczej już nie wymienię.
Nie odpowiedziałeś jednak co z tym opóźnieniem. Czy zmiana pracy z CL9 na CL10 to zmiana istotna, widoczna?
Np. w porównaniu do różnicy między taktowaniem 1866MHz a 2400MHz tylko w drugą stronę?

Aha jeszcze co do zapełniania pamięci. Istotnym chyba parametrem jest tzw. "typ złącza", np. DIMM lub UDIMM. Kupując moją pamięć Crucial nie zwracałem na to uwagi. Typ złącza jest UDIMM wg. opisów z netu czyli bez buforowania a to oznacza, że mogą występować zwiechy systemu po zapełnieniu pamięci powyżej 90%. Parę razy mi się tak zdarzyło.
Ale druga kwestia, to czy nowa pamięć też musi mieć typ złącza UDIMM?
Z opisami min. UDIMM/DIMM jest bałagan w necie i tak naprawdę to wypadałoby chyba jeszcze sprawdzić na stronach producentów co mam i co kupuję pod tym kątem. O ile producenci podają prawidłowo. Np. ten Patriot Viper 3 u sprzedawcy jest opisany jako DIMM ale producent podaje, że to UDIMM.
Znalazłem w między czasie też do kupienia pamięć Crucial ale inną niż moja, bo bez radiatorów i DDR3L (praca na 1,3V i 1,5V) oraz opóźnieniem CL13. Czyli taktowanie, producent, typ złącza i pojemność takie same, reszta j.w.

Ostatnio zmieniany przez dromader40 : 26.04.2022 o godz. 04:27
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2022, 08:56   #25
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Policzenie wydajności z uwzględnieniem CL wymaga już kalkulatora w dłoni (albo tabel). Pamięć z CL9 będzie miała dokładnie 10% krótszy czas dostępu do danych niż identycznie taktowana pamięć z CL10. I identyczny jak pamięć z CL10 taktowana zegarem o 10% wyższym - itd., czysta matematyka.

Wszystkie pamięci o których rozmawiamy to takie same moduły. Nazewnictwo to czysta semantyka, w opisach nie pisze się np. na okrągło, że są to pamięci non-ECC, a przecież to oczywiste, że wszystkie są bez korekcji błędów. Tak samo czy ktoś napisze DIMM czy UDIMM - to nie ma najmniejszego znaczenia, bo rodzaj pamięci DIMM które wykorzystujemy na co dzień w desktopach to UDIMM. DDR SDRAM UDIMM non-ECC brzmiałoby po prostu dla większości kupujących enigmatycznie...
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2022, 14:05   #26
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Tak tylko czy ten 10% dłuższy czas będzie odczuwalny podczas pracy?

Czyli istnieją pamięci DIMM ale nie ma ich w sprzedaży?
Pytam z ciekawości, bo skoro te które mam na oku to są UDIMM i moje stare też, to nie ma problemu.
Jest zresztą więcej niż 2 wymienione rodzaje złącz/modułów, tyle, że nie spotykam się z nimi w opisach pamięci.

Ostatnio zmieniany przez dromader40 : 26.04.2022 o godz. 14:55
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2022, 23:19   #27
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Znikomo.

DIMM to standard, wręcz sposób podłączania pamięci RAM do płyt głównych, który opisuje moduły z dwoma rzędami połączeń po obu stronach płytki drukowanej. W jego ramach wyróżnia się co najmniej kilka standardów (jak chociażby SO-DIMM stosowany w laptopach, gdzie dla oszczędności miejsca zrezygnowano z podłączania modułów pod kątem prostym ze względu na oszczędność miejsca i zastosowano nieco bardziej skomplikowane, ale za to ergonomiczne pod względem przestrzeni rozwiązanie). Jednym z tych rozwiązań jest UDIMM określający pamięć niebuforowaną, powszechnie używaną w desktopach - i domyślnie szukając pamięci operacyjnej mamy na myśli ten rodzaj standardu.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2022, 01:19   #28
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Znikomo.

DIMM to standard, wręcz sposób podłączania pamięci RAM do płyt głównych, który opisuje moduły z dwoma rzędami połączeń po obu stronach płytki drukowanej. W jego ramach wyróżnia się co najmniej kilka standardów (jak chociażby SO-DIMM stosowany w laptopach, gdzie dla oszczędności miejsca zrezygnowano z podłączania modułów pod kątem prostym ze względu na oszczędność miejsca i zastosowano nieco bardziej skomplikowane, ale za to ergonomiczne pod względem przestrzeni rozwiązanie). Jednym z tych rozwiązań jest UDIMM określający pamięć niebuforowaną, powszechnie używaną w desktopach - i domyślnie szukając pamięci operacyjnej mamy na myśli ten rodzaj standardu.
Tak, czytałem o tym wszystkim. Owszem mamy na myśli, tylko pytałem, czy istnieją w sprzedaży inne rodzaje jak np. te buforowane i czy nie można przypadkowo na nie trafić, skoro zakładamy z góry, że to pewnie standardowy DIMM czyli UDIMM. Mamy jeszcze np. LRDIMM, RDIMM. Jak wiadomo opisy produktów często są skąpe albo błędne.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2022, 01:40   #29
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
O, poprawność opisów, a już szczególnie u sprzedawców handlującymi sprzętami używanymi, od pralek przez komputery po kosiarki, to zupełnie inna historia Natomiast zazwyczaj jeśli ktoś sprzedaje pamięci np. serwerowe RDIMM z korekcją błędów to wyraźnie o tym napisze, bo osiągają wyższe ceny.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 00:36   #30
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Nie wiem jak jest z używkami, bo nie czytam, gdyż nie kupuję nawet powystawowych ale jeśli gorzej niż przy nowych przedmiotach, to tragedia.
Co do pamięci RDIMM to wierzę na słowo, że tak jest z tymi opisami.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
ddr3, dobór, kości, odpowiednich, pamięci

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.