![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
Panowie podlaczylem Laptopa Dell XPS 702 do Ampli Onkyo 609 kablem HDMI. Gdy puszczam film na wyswietlaczu ampli wyswietla Multich i po nacisnieciu DISPLAY wyswietla
INPUT : Multich PCM 5.1ch 192kHz OUTPUT : Multichannel 5.1ch Czy tak ma byc ? Myslalem ze pojawi sie Dolby Digital jak puszczam mkv z ac3 lub DTS jak z DTSem. Czy cos mam zle ustawione czy tak ma byc ? W sumie doczytalem na googlach ze PCM to juz rozkompresowany dzwiek wielokanalowy. Wiec czy dobrze rozumiem ze Laptop rozkodowuje dzwiek DD lub DTS i posyla przez HDMI do ampli w postaci rozkompresowanej i dlatego tak jest i tak ma byc ? Dodam ze jak puszcze winampa i jakas mp3 to wtedy nie na wszystkich glosnikach leci muzyka, musze zmieniac na all channels stereo np. Czy wszystko jest ok mimo ze nie widze na ampli znaczkow DD ani DTS ? Ostatnio zmieniany przez frog : 02.09.2012 o godz. 17:13 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dzien dobry.
Chcę na tv oglądać bluray3d odtwarzane z kompa. Wszystko działa jak należy tzn obraz 3d [kabel hdmi 1.4] poza dźwiękiem 5.1 ,wiadomo tv ma dwa głośniki itd I tu mam pytanie czym podłączyć kompa z amplitunerem by przesyłał 5.1 ? Obecnie do amplitunera podłączony jest : - odtwarzacz bluray coaxialem - odtwarzacz dvd/sacd światłowodem i przewodami RCA Poniżej foto we/wy amplitunera, i kompa Teoretycznie zostaje mi wolne jedno gniazdo toslink , tylko czy nim da sie przesłać dzwiek 5.1 ? wiki twierdzi że tak Ostatnio zmieniany przez - Deckard - : 26.09.2013 o godz. 14:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 16.01.2004
![]() |
Witam
Da się optyk czy elektryk zwany SPDIF wysyła Stereo jaki i 5.1 ograniczenia są tylko do AC3 (DD) i DTS, wszystkie formaty audio HD nie przejdą jedynie z nich wyciągnięte zostanie CORE czyli z Dolby Digital HD tylko Dolby Digital i DTS HD tylko DTS.
![]() |
![]() |
#19 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
...ktore w zupelnosci wystarcza.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Odnowiony Cyfrowo
dzieki za odpowiedz, a teraz ostatnie pytanie czy oba te przewody czyli coaxial i optical przesyłają sygnał LFE czyli sygnał suba ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ale jak masz źródło niezakodowane (np. efekty dźwiękowe w grach) czy materiał zakodowany w czymś innym niż AC3/DTS (np. AAC 5.1 w filmie) to na są trzy opcje: 1. na wyjściu cyfrowym masz PCM stereo z co najwyżej przestrzennymi efektami zakodowanymi do pseudoprzestrzennego systemu typu dolby pro logic. 2. program softwarowo przekoduje do AC3/DTS. Np. Pot Player (chyba KMPlayer też) potrafi przekodować AAC 5.1 do AC3. Nie wiem, czy w grach ktoś to zastosował - bo wymaga znaczącego obciążenia procka którego w grach raczej nie zbywa. 3. Nastąpi sprzętowe zakodowanie do AC3/DTS. Ja znam dwa sprzęty które to robiły, ale obydwa leciwe i do komputerów stacjonarnych (zintegrowany SoundStorm i BlueGears X-Mystique 7.1). Nie wiem, czy od tego czasu się coś pojawiło ale raczej mało prawdopodobne, by laptop potrafił sprzętowo zakodować do AC3. Wracając do pierwotnego pytania jak masz źródło AC3 albo DD, to lepiej połączyć cyfrowo, bo im krótszy tor analogowy, tym mniej zakłóceń zbierze i lepsza jakość. Do tego przetwornik cyfrowo-analogowy nawet w tanim amplitunerze masz kilka klas lepszy, niż w przeciętnym PC i co najmniej porównywalny z hi-endowymi kartami dźwiękowymi. Ale jak masz źródło niezakodowane do AC3/DTS, to w praktyce jedyne wyjście to po analogu 5.1 kanałów.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 04.10.2013 o godz. 20:27 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Odnowiony Cyfrowo
dzieki,chodzi mi o przesyłanie z odtwarzacza blu i dvd do amplitunera
gdy miałem do amplitunera podłączony tylko odtwarzacz dvd coaxialem ,to przy sygnale DTS amplituner sygnalizował sygnał LFE niebieską dioda obecnie mam podłaczone dvd i blu i podczas odtwarzania dts amplituner nie sygnalizował sygnału LFE Ale problem został rozwiązany ,okazało się że mam na sztywno zablokowany amplituner , nie wiem dlaczego się zablokował podczas dopięcia odtwarzacza blu musiałem ustawić ręcznie osobno we/wy dla obu urządzeń i jest ok, jutro jeszcze sygnał z kompa sprawdze dzieki raz jeszcze glową-w |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Dolby Digital 5.1 | jaro1 | Napędy optyczne CD | 1 | 25.04.2001 23:43 |