Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Domenowy zawrót głowy... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/domenowy-zawrot-glowy-90194/)

gallus 29.12.2011 22:27

Kod:

; <<>> DiG 9.7.3-P3 <<>> @fns2.42.pl. gen-her.pl axfr -b 79.98.145.34
; (2 servers found)
;; global options: +cmd
; Transfer failed.

Coś się sypło..
Tzn. jakiej funkcjonalności? :)

PS Adresem serwera miał być oczywiście adres ip hostingu?

Już ok, za bardzo się pośpieszyłem przyszedł mail i chyba będzie już ok, więc co dalej? :)

palikot 29.12.2011 22:43

Chyba importowałeś strefę, niepotrzebnie.

Wejdź jeszcze raz w strefę, nic nie zmieniaj, ale kliknij na dole
"Utwórz konfigurację strefy"

Ma się pojawić napis:
Cytat:

Nowy numer seryjny: xxxxxxxxxxxxx
Twoja strefa pomyślnie przeszła nasze wewnętrzne testy konfiguracji. Powinna być aktywna w ciągu kwadransa.Otrzymasz list informujący Cię o jej aktywowaniu.
Oto wygenerowana konfiguracja:
....
Czy tak właśnie jest?

//edit
tak, adresem IP dla rekordu A jest adres twojego Apache (powinieneś go mieć podany gdzieś w panelu klienta)
mniemam, że 188.165.225.112

gallus 29.12.2011 22:47

Tak, jest jak piszesz :)

Cytat:

Napisany przez palikot
tak, adresem IP dla rekordu A jest adres twojego Apache (powinieneś go mieć podany gdzieś w panelu klienta)
mniemam, że 188.165.225.112

I tak też wpisałem ;)

palikot 29.12.2011 22:54

Git.

To teraz loguj się do registrara domeny - OVH.

Musisz "zmienić delegację domeny na zewnętrzne serwery DNS" - nie znam panelu OVH, ale jakoś tak musi to być opisane.

I podajesz:

podstawowy :
Kod:

fns1.42.pl.
zapasowy:
Kod:

fns2.42.pl.
Może nie być napisów "podstawowy" "zapasowy" a tylko 1,2 - tego fns1.42.pl podaj na samej górze

WAŻNE

Podaję adres z kropką na końcu fns1.42.pl. - ale to zależy od konf. Doczytaj tam, czy musisz stawiać tę kropkę.

Jak nie będziesz wiedział co i jak - daj screen.

palikot 29.12.2011 22:57

Sorry,
teraz dojrzałem, że masz już wydelegowane:

po prostu zmień w OVH

ns1.it-joan.pl na fns1.42.pl
ns2.it-joan.pl na fns2.42.pl

gallus 29.12.2011 23:02

Zrobione, z opisu operacji wynika, że o 2011-12-29 23:06:05, jest następne odświeżenie..., wiec jeszcze chwila :)
-edit-
Zakończono...

palikot 29.12.2011 23:09

No niestety, potrwa to nieco dłużej, jeszcze fns musi ściągnąć.

//edit

git, fns już ma strefę.

palikot 29.12.2011 23:14

gallus,

robię tyle rzeczy na raz, że już zapomniałem jakie miałeś TTL dla A. Pewnie 86400 sec

Teraz proponuję poczekać na propagację. Ustaw sobie 8.8.8.8 jako DNS w swoim komputerze. Zaraz będzie ją miał.

Co możesz zrobić "na sucho":
na swoim hostingu wejdź w panel i gdzieś tam musi być opcja
przechwycenia domeny i ustawienia jej na wybrany katalog.

Jeśli tej opcji (ustawienia na konkretny katalog) nie ma, to trzeba zmienić hosting, bo to masakra. Ale ja jeszcze czegoś takiego nie widziałem.

gallus 29.12.2011 23:23

Ilość załączników: 2
Oj, to zaraz możesz mieć okazję zobaczenia ;)
Panel jest na direct admin'ie wygląda to tak jak poniżej i więcej możliwych opcji dotyczących dns/domen nie widzę jak na załączonych screenach...
Załącznik 58784Załącznik 58785

palikot 29.12.2011 23:42

To widocznie Bartez widział już takie cuda.

Do DA jest moduł zmiany ścieżek, możliwe ze masz go gdzieś w "Ust. zaawansowanych". Poszukaj.

Shella nie masz, symlinka nie zrobimy.

Moim skromnym zdaniem, jeśli nie zainstalowali tego modułu (poprawnie), to trzeba zmienić ten hosting.
Dlaczego? Skoro mają takie kwiatki, to mają też inne.

htaccess? Moim skr. zdaniem absolutnie nie.

Lepiej przeinstalować cały ten stuff do public_html

Fajna tematyka strony. Jeśli chcesz, to mogę gratis dać kawałek porządnego, szybkiego serwera. Jeden z forumowiczów już ma tam swój bałaganik ;)
//edit
tj. konto na serwerze: SFTP, mysql lub postgresql, httpd to nginx ale apache też jest do PHP i mod_rewrite
ino shella nie dam, bo nie mogę
ścieżki oczywiście można ustawiać dowolnie

gallus 29.12.2011 23:59

hosting kupiłem najtańszy na inne potrzeby, a znajomy poprosił mnie o przerobienie (przeniesienie tej strony) na jakiś cms, bo poprzednia wersja niestety była zrobiona w czystym html-u na tabelach, przeniosłem na razie na szybko treść do cms-a i testowo uruchomiłem na swoim serwerze i tak z przypadku już zostało i teraz się trochę męczę. :|
Jutro możemy pogadać już na PW o kosztach, Twojego hostingu i pomyślimy co z tego będzie:)
Jak na razie to muszę się kimnąć bo zostało mi już tylko 6h do pobudki ;)
Pozdrawiam...

palikot 30.12.2011 00:44

Czyli nie mają tego modułu w DA?
Sorry, żę tyle roboty bez rozwiązania, ale nie napisałeś, że to DA - a ja faktycznie już DA widziałem, w laohost. Ale nie skojarzyłem.

Niemniej masz teraz dobry config.

Strona słabo w googlach, więc wymyśliłem jeszcze, że można zrobić tak na freedns.42.pl:
rekord A zostaje jak jest
Ramki i przekierowania WWW
to z gwiazdką kasujesz i dajesz nowe:
Nazwa: www
Adres WWW: http://gen-her.pl/portal
Typ: przekierowanie stałe

i to zadziała dla www.gen-her.pl

(takie zapytanie DNS nieco czasu kosztuje)

A w public_html dać przekierowanie dowolnego typu, tak jak zrobiłeś (mod_rewrite RedirectMatch 301 .(.*) portal/$1, php, js itd) lub zwykły link

Ale to do bani moim zdaniem :)

-----

Co do kosztów:
w epoce marchewek na fejsiku trzeba wspierać strony hobbystyczne :) Gratis. Zresztą co, 2 zł miesięcznie wezmę? :)

Backup przyda się, jakby mnie tramwaj przejechał.

Gdyby mi natłukło 20 giga transferu w miesiąc, to trzeba będzie myśleć o kosztach.

Ufać mi nie musisz, bo masz swojego zewnętrznego DNS.

Jakiegoś CDN (np. cloudflare) można dorobić, bo strony o tej tematyce są odwiedzane z całego świata.
Mój serwer to ATM Kraków.

Albo jak chcesz, to polecę dobrego hostera, tyle że będzie kapkę drożej niż 3 zł za miesiąc. Opłaca się niemniej.... Nie tylko z powodu tych ścieżek...

gallus 30.12.2011 18:31

Co do przekierowań przez ramkę to próbowałem, ale to mi się jakoś nie podoba więc odpada....

W DA nie znalazłem nic poza aliasami ale w phpinfo widzę jeszcze coś takiego
Cytat:

- Scan this dir for additional .ini files /usr/local/directadmin/data/users/lukaszbh/php/
Cytat:

- Additional .ini files parsed /usr/local/directadmin/data/users/lukaszbh/php/php.ini
może za pomocą plików ini da radę przekierować ścieżkę katalogu startowego?

PS Bardzo miło z Twojej strony, że wychodzisz z taką propozycją jeżeli nie da rady na tym moim serwerze to chętnie skorzystam z Twojego... choć chyba i tak będzie trzeba skorzystać z mod_rewrite w celu uproszczenia linków. Wracając do zużycia transferu przez stronę to raczej nie spodziewam się nawet 1GB/miesiąc ale w razie większego rozkręcenia się serwisu skorzystamy z oferty płatnej :)

palikot 30.12.2011 18:58

Może i się da, ale prościej normalnie z mod_rewrite.

Namotałem Ci, mówiąc, że "absolutnie nie mod_rewrite" - ale zapomniałem o tym nieszczęsnym DA.
Ja staram się nie używać .htaccess i w ogóle apache, bo walczę z każdą milisekundą, aby zejść z czasem ładowania poniżej 2 sec.

A co się dzieje gdy przekopiujesz te pliki do public_html? Tak byłoby najprościej. W bazie nie powinno być odniesień bezwględnych, a nawet jeśli, to je wyszukasz i utniesz.

Co do mojego serwera: pliki statyczne serwuje nginx (demon szybkości :) ) a wywołania php i htaccess automagicznie obsługuje apache, więc wsio jest.

gallus 30.12.2011 19:11

Skrypt cms'a umieściłem w katalogu /portal ponieważ chciałem zapanować nad porządkiem na serwerze gdyż już on sam zawiera kilka katalogów więc zrobiłby się pewnie niezły mętlik po jakimś czasie gdy oddam go w ręce jeszcze jednej osoby mającej jeszcze mniejsze pojęcie zarządzaniu stroną... choć same przeniesienie plików nie stanowi problemów ponieważ wystarczy tylko wyedytować plik konfiguracyjny...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:13.