![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Firewall a obciążenie procka
Witam, posiadam już dosyć wiekowego kompa klasy low end: Sempron 1600@1.9GHz, 704MB RAM.
Gdy używam p2p lub po prostu wykorzystuje swoje łącze na max to fw zużywa mi jakieś ~10-20% procka i komputer zwalnia. FW firmy Agnitum (wersja 7.1). To normalne zważając na klasę kompa czy raczej fw sobie za dużo pozwala?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Magistrala na pewno cienka.
P2P potrafi generować duży ruch więc ciężko powiedzieć - wina pewnie leży po środku. Możesz dla porównania sprawdzić darmową wersję Zone Alarm.
![]() |
#3 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Polece Symantec Endpoint Protection - w ramach testu oczywiscie. Na Athlon XP 1800+ i 512 MB Ram smiga jak nalezy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Andy,
od lat na starych kompach używam produktów Comodo. Mój komputer do emule to middle-end, ale wiekowy: Dell Intel i845, Pentium 4 Willamette 1800 MHz, FSB 3200 MB/s 400 MHz, 1 GB SDRAM, dyski nowsze. Firewall jakieś 5-15% (przy emule), ale pracuje jakoś tak kulturalnie, nie muli. Czy polecam? Masa opcji, ale jak widzisz w tamtym temacie o flood portów, tak naprawdę nie wiem co on robi z tymi pakietami, co to za pakiety etc Chciałbym mieć firewalla, który niech ma różne opcje, autorskie techniki itd, ale niech też po prostu poda mi to, co widzę dzięki iptables. PS Do tamtego tematu jeszcze wrócę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Skoro na innym zużycie procka jest zbliżone to raczej u mnie jest wszystko w normie. Cytat:
![]() Jeżeli ktoś używa czegoś innego niż Comodo czy Outpost i mógłby zrobić mały teścik w stresie to będę wdzięczny.
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kerio Personal Firewall 2.1.5, ściąganie pliku przez P2P ne ile łącze pozwala (tylko 1 Mb/s niestety), zużycie procesora (Athlon XP 3200+) w zakresie 0-2%
![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#7 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Współcześnie antywirusy dla win mają kupę funkcji firewalla i odwrotnie, firewalle mają mnóstwo zabezpieczeń typowych dla wirusów. Np. mój Comodo ma jakieś opcje dotyczące plików na dysku, a avast monitoruje ruch sieciowy. Niby współczesne wirusy po sieci przenoszą się, a nie na dyskietkach, jednak mam wrażenie że producenci po prostu chcą zagarnąć tort.
Stąd też ciężko mówić o % obciążenia procka, bo nie wiemy jaką konfigurację ma dany program, co ma włączone, a co nie. Np. sandboxowanie appsów przez Comodo albo w ramach samego TCP/IP: analiza zawartości pakietu pod kątem zgodności z protokołem, to dużo % zabiera. Tego Comodo to w ogóle zainstalowałem, bo używałem jedynie odpowiednio skonfigurowanego avasta, ale po aktualizacji do wersji 5, przestało być dla mnie jasne co on robi... |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
agnitum, firewall, obciazenie, outpost, procek |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Obciążenie procka podczas kopiowania DVD | sir Trotyl | Napędy optyczne DVD | 2 | 17.04.2009 14:48 |
Outpost Firewall Pro i konfiguracja progsów | Bródka | Off topic | 3 | 09.11.2005 22:59 |
Sempron 2500+ BOX i płyta NF7 - instalacja procka | Atlantis | Off topic | 6 | 11.03.2005 22:44 |
firewall - jaki | kizio | Off topic | 20 | 15.08.2003 13:31 |
firewall | Luke | Off topic | 8 | 07.11.2002 08:27 |