Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.05.2022, 20:09   #1
dromader40
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 27.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Dysk zewnętrzny problem z komunikacją

Posiadam dysk zewnętrzny z własnym zasilaniem. Chodzi o ten model:
https://www.x-kom.pl/p/60867-dysk-ze...ny-usb-30.html

Nie pamiętam czy od początku był ten problem ale od bardzo dawna jest problem z łącznością dysku z komputerem gdy go podpinam pod port USB 3.0 w komputerze a przecież port tego booka jest 3.0.
Zrywane jest połączenie, po chwili próbuje łączyć ponownie a czasami połączy na dłużej ale łączność jest zrywana. Sądziłem, że może to wina starych, wyrobionych już portów w kompie ale problem dotyczy tylko portów USB 3.0 również w nowo kupionej obudowie. Ponadto inny sprzęt (bez swojego zasilania) podpinany pod te porty działa normalnie.
Czy sterowniki dysku mogą mieć tutaj jakieś znaczenie?
A może ktoś ma ten dysk lub inny z własnym zasilaniem i ma podobne z nim problemy?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.05.2022, 21:56   #2
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 35,974
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
O ile o dyskach WD mam jak najlepsze zdanie, o tyle już o zasilaczach jakie dają do nich - wręcz przeciwnie.

Od tego bym zaczął.

Obecnie używam trzech dysków WD, żaden już nie ma oryginalnego zasilacza.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2022, 22:03   #3
dromader40
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 27.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
To jaki zasilacz byś kupił do tego dysku?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2022, 22:14   #4
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 35,974
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jakikolwiek, byle porządny, nie na chińskiej padlinie. Ewentualnie można samemu zrobić, to żadna filozofia. Albo poprosić kumpla - będzie okazja żeby się browaru napić.

Edit: w skrócie - potrzebny jest transformator, mostek prostowniczy i stabilizator.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2022, 22:53   #5
dromader40
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 27.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
No to podaj jakiś przykład, bo łatwo jest napisać, że porządny. Ja zawsze zakładam, że kupię coś porządnego a potem się okazuje, że to nie do końca porządny sprzęt. Np. z tym zasilaczem od WD który dodają do dysków, to bym nie mógł ocenić czy jest on porządny czy nie. Opieram się na marce wyłącznie. O konstruowaniu jakiejkolwiek elektroniki nie ma mowy w moim wypadku - nie ten adres
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.05.2022, 08:26   #6
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 35,974
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie jestem w stanie podać (a tym bardziej podlinkować) czegokolwiek porządnego, wypadłem z obiegu. Może ktoś inny podpowie.

Ja używam starych zasilaczy od równie starych routerów - wszystkie są duże i ciężkie, bo zbudowane na transformatorach.

A co do samodzielnej budowy - każdy średnio ogarnięty elektronik złoży coś takiego z zamkniętymi oczami. Popytaj znajomych.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.05.2022, 16:36   #7
dromader40
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 27.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Nawet gdybym kogoś znalazł, to w dzisiejszych czasach szkoda zachodu na budowanie czegoś co jest dostępne od ręki w necie. Szkoda też czasu i pieniędzy, bo części też kosztują a składanie z używek nie ma sensu. Mam zasilacz od laptopa z taką samą wtyczką ale jest 12V więc się nie nadaje. Czekam zatem na jakieś propozycje zasilaczy do tego dysku.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2022, 23:29   #8
dromader40
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 27.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Kupiłem drugi zasilacz, podłączyłem i jest to samo, więc co jeszcze może tu być problemem?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.06.2022, 05:10   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,707
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Oj, sporo jest tematów z podobnym problemem, jak u Ciebie. Szukam, szukam, czytam i... najczęściej wymiana kabla USB daje poprawę. Tam siedzi USB 3.0 starszej generacji, te podwójne. Ludziska wymieniają na inną markę i najczęściej pomaga. Również badsektory powodują powyższy problem.
Sprawdź, czy w menadżerze urządzeń nie ma wykrzyknika przy WD SES.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2022, 22:43   #10
dromader40
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 27.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Kabel wymieniłem już dawno temu na lepszy, markowy. Nie ma wykrzykników w menedżerze. Bad sektorów oczywiście też nie ma.
Ostatnio gdy podpinam pod USB 3.0 obudowy to w ogóle dysk nie chce być wykryty. Tzn. pokazuje się niby litera dysku ale jak chcę wejść to nie da rady.
Natomiast gdy podpinałem go do USB 3.0 ale na płycie głównej to był widziany i pliki też ale rozłączało go albo po paru sekundach albo po paru minutach. Jestem zmuszony korzystać z USB 2.0. Jeszcze mnie dobija komunikat windowsa, że ten sprzęt mógłby pracować szybciej
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.06.2022, 05:27   #11
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 29,670
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A podpinałeś go do innego kompa?
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.06.2022, 23:21   #12
dromader40
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 27.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Nie, bo nie miałem i nie mam drugiego komputera z USB 3.0. Rodzina najbliższa też nie. Innymi słowy nie mam gdzie tego zrobić.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2022, 09:44   #13
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,130
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
jeśli zapłaciłeś te 400zł za ten dysk to współczuję. Ja polecam kupowanie "gołych" dysków, a podpinać się za pomocą stacji dokującej HDD. Takiej z 2 slotami umożliwiającymi jeśli trzeba klonowanie itp.
Po pierwsze nie płacimy za kolejną obudowę jeśli jeden dysk to za mało, więc po zakupie stacji ponosimy koszt samych dysków a nie akscesoriów.
Dwa mamy dużo więcej możliwości co do przenoszenia danych choćby z dysku na dysk z najszybszą możliwą prędkością.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2022, 13:31   #14
dromader40
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 27.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Są różne rozwiązania na podpinanie dysków na zewnątrz i jest ich coraz więcej. Mam np. do gołych dysków zasilacz ze specjalnym kablem USB/SATA/IDE. Pamiętam, że takie rozwiązanie sprawiało więcej problemów, bo niektóre przeniesione pliki na taki dysk potrafiły być uszkodzone (a sam dysk był sprawny). Leży więc to w szafie a dysk wolę podpiąć pod kolejny port sata w PC. Tutaj natomiast to tylko kwestia nie kontaktowania dysku na portach USB 3.0. Korzystam więc z USB 2.0. Ten dysk był akurat prezentem, więc ja kasy nie wydałem
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
dysk, komunikacją, problem, zewnetrzny

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.