![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Emule - flood portów po wyłączeniu klienta
Emule, oryginalny klient na win xp.
Router, NAT, przekierowane 2 porty (1 dla TCP i 1 dla UDP) na maszynę z klientem, dla ruchu z WAN. Pochodził emule 3 godziny. Wyłączyłem. I widzę na firewallu, że od wyłączenia emule mam ~ 2500/h prób połączeń z różnych adresów IP, na wcześniej używane porty. Każdy host próbuje dobijać się maks. 2-20 razy, w odstępie max. kilku sekund - tutaj pewnie konfiguracja tych klientów. Jak to wyeliminować? Czy w protokole Emule jest jakaś możliwość kulturalnego powiadomienia serwera/klientów, że odłączam się? Któraś z opcji, niekoniecznie w oryginalnym kliencie? Któryś z klientów miał losowanie portów do UPnP (który?), no ale to raczej nic nie da, bo będą i tak walić w zapamiętane porty, wcześniej używane. Rozwiązaniem jest zmiana rutowalnego IP po zamknięciu Emule (ADSL), no ale to nieeleganckie. Any ideas? //edit log z firewalla: ![]() Wielokrotne próby z jednego IP na różnych portach to zapewne włączony na kliencie "protokół maskowania". Akurat na tym screenie trafił się uparciuch ![]() Ostatnio zmieniany przez pali : 07.02.2011 o godz. 23:41 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przez ile czasu po zamknięciu klienty próbują się łączyć?
![]() |
#3 |
Թ
Jakieś dwie godziny i ten ruch nie zmniejszał się.
Kombinowałem jeszcze trochę, ale nic mądrego nie wymyśliłem. Nie rozumiem, jak to działa. Teraz spokój, bo przez kombinacje musiałem zrobić reboot rutera, no i zmiana IP (neo) Ostatnio zmieniany przez pali : 08.02.2011 o godz. 01:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
logged out
CDRinfo VIP
Wyłącz fw i przez netstat -a sprawdź. Najlepiej ok 5 minut po rozłączeniu.
![]() |
#5 | |
Թ
Po wyłączeniu emule stan portów był CLOSED (sprawdziłem z zewnątrz)
Wyłączyłem fw portów i był STEALTH. Niestety bez reboota nie udało mi się ponownie zrobić przekierowania (wada routera, już kiedyś ją zauważyłem). A na routerze nie mam logów i nie widziałem czy ruch ustał. Spróbuję może jutro wpiąć za NAT linuksa i zobaczę co się stanie po STEALTH. Nie wiem czy to ma sens ![]() To co mówisz, też sprawdzę. Cytat:
po wyłączeniu przekierowania portów ruch za NAT oczywiście ustał - do routera prawdopodobnie szedł, bo diodka migała i ma on taki licznik received bytes WAN (wiem, głupi test - ale taki routerek). Teraz zapuściłem emula na ~20 min (bez podłączenia do serwera i bez Kad: - ~100 incoming, ~250 outgoing połączeń ), wyłączyłem i ruch ustał natychmiast, po 5,10 min też czysto (sprawdziłem też netstatem, czysto jest, nie ma co wklejać). Firewall Comodo - wyłączone wszystkie reguły, tylko monitoruje. Jutro puszczę emule na dłużej i zobaczę. Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 08.02.2011 o godz. 16:05 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
zdegradowany sierżant
Data rejestracji: 18.05.2006
![]() |
Firewall, może bruździć porządnie. Jak masz porty odblokowane na rojterku to High ID powinno być w eD2K i Kad. Powinien do źródeł łączyć natychmiastowo. Coś masz namodzone z programikami firewall'owskimi - ns serchengines masz jak tam z fajerwolkiem postąpić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
IMPREZKA ON-LINE (tylko powyzej 18 lat) | Remix | Off topic | 37390 | 02.12.2011 17:07 |
Niebieska linia - domena neostrada.pl + intaligentni ludzie w biurze obsługi klienta | Patrix | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 2 | 02.04.2004 19:28 |
Problem z eMule - po raz któryś... | kraluk | Off topic | 9 | 24.11.2003 21:22 |
eMule - po raz kolejny... | kraluk | Off topic | 6 | 07.10.2003 00:46 |
Hard reset po wyłączeniu wirtualnego CD | Patrix | Off topic | 3 | 23.06.2003 00:29 |