![]() |
Cytat:
|
Bronią się przed płatnościami za treści, bo ich zawartość jest niewiele (albo i nic) warta. Po wprowadzeniu płatności wiele serwisów natychmiast padnie, a tak reklamy są i coś tam pokrywają, ludzie je blokują albo tolerują nie czytając i jakoś, z bólami, się to kręci. O ile ich ilość i nachalność nie przekroczy poziomu znośności, albo blokowanie nie uniemożliwi korzystania w ogóle.
Elektroda akurat jest wartościowszym wyjątkiem, ale też śmiem wątpić czy na ten moment odpłatność dobrze by jej się przysłużyła. To jest jak z podatkami - jeśli płacą wszyscy, to w zasadzie nic się nie zmienia, ale jeśli tylko niektórzy to sytuacja się komplikuje. |
Cytat:
Reklamy OK, ale tam gdzie treści są specjalistyczne i wartościowe, a nie wmiksowane w teksty promowane, DP już dawno przestało szanować użytkowników. Potencjał kilka lat temu był ogromy i jeszcze większy szacunek i możliwości dla zarejestrowanych, teraz szkoda gadać. Tak jest z większością stron. Jeszcze nie widziałem kogoś, kto by był zarejestrowany na Elektrodzie, a blokował by reklamy... czemu?, bo są konkretne rozwiązania a nie reklamy w treści gdzie oczekujemy coś wartościowego. |
Cytat:
W kwestii wygody nie pomijaj, bo ona jest tu kluczowa. Jesli juz siadam na kanapie i biore pilota to jedynym problemem jaki chce miec, to czy partnerka nie podprowadzi mi z talerza najsmaczniejszego kawałka sushi, a nie âCzemu nie dzialaâ. Bo rozpoznanie âczemu nie dzialaâ kradnie moj czas. Podobnie jak szukanie pirackiej wersji artykułu, ktory moge przeczytać na iPadzie bez utrudnień spieszac się do pracy po treningu podczas śniadania. Obejrzę reklamę lub zapłacę, bo nie mam czasu na kombinowanie i tyle ***55358;***56631;***55356;***57339; |
Cytat:
Istnieje piracka / crackowana wersja spotify - działająca jak wersja premium - bez abonamentu. Dalej istnieją strony z kodami do netflixa, wprawdzie działają po jednym góra dniu, ale są za darmo <- pomijam kwestie wygody. Idąc dalej tym tokiem, dorwanie wersji pirackiej produkcji netflixa / hbo jest łatwiejsze niż ci się wydaje, ale dalej kwestia wygody. Co do dostawcy treści - jak wszystko będzie płatne - to wtedy sobie coś wybiorę, a tak mam to gdzieś. A na tą chwilę zamierzam blokować reklamy, dla czego? Bo mogę - a jak się im to nie podoba, to niech będą stroną zamkniętą z abonamentem :P |
Porównanie nietrafione. Płacą, bo nie mogą nie płacić - nie istnieje piracka aplikacja pozwalająca oglądać bez abonamentu. W Polsce jest silna statystycznie grupa, która nie posiada kultury płacenia za content - gdyby Netflixa czy HBO Go dało się kraść, to by kradli.
Używanie adblocka to dalej okradanie twórcy. Pytanie fundamentalne brzmi co zrobisz gdy nie będziesz mógł przeglądać za darmo - zmienisz dostawcę treści czy zapłacisz? ;) |
Żeby za coś płacić - najpierw dany produkt / usługa musi być warta moich pieniędzy. DP czy WP nie są warte złamanego grosza. Dla czego ludzie płacą za Apple Music / Netflixa / HBO i inne serwisy? Bo są tego warte - i mają z tego jakaś korzyść - choćby tylko relaksującą - ale jednak. Nie zamierzam, płacić, za garść newsów / bardzo przeciętne artykuły i wypowiedzi tzw. redaktorów co starają się przetłumaczyć na polski, coś co jest gdzieś indziej - jak będą tylko płatne serwisy, m.in DP, to im podziękuję i znajdę coś lepszego.
|
Cytat:
|
To, że reklamy w necie nie dają żyć, to zupełnie inna bajka. Wiecie, jak to jest z różnymi przedmiotami, ale też i np. reklamami z przeszłości - wydają się żenujące i aż się zastanawiamy, jak my to dawaliśmy radę oglądać. Tyle tylko, że ja tak samo mam z obecnymi reklamami, one są "świeże", a i tak patrzę na nie jak na twory z zamierzchłej przeszłości :szczerb: (Nawiasem mówiąc, i tak uważam, że nie mamy najgorzej, teraz oglądam Tour Championship na ITV4 bo Eurosport tego nie puszcza - tam to dopiero są irytujące reklamy)...
Właśnie dlatego uważam, że powinno się pracować nad jakąś bezreklamową alternatywą. Wolałbym, tak jak w przypadku platform streamingowych, zapłacić jakąś kwotę miesięcznie i mieć treści za darmo, niż przeczekiwać 3 minuty reklam. Owszem, tu pojawia się taki problem, że czym innym jest wykupienie Netflixa czy HBO Go, a czym innym płacenie za dostęp do milionów stron i setek/tysięcy wydawców. W dodatku przyzwyczailiśmy się, że za dostęp do artykułów się nie płaci (z nielicznymi wyjątkami). I tu ciężko będzie coś zmienić. Znacznie łatwiej można by coś takiego wprowadzić np. na YT. Tam są miliony twórców, różnorodny kontent, dziś już nierzadko bardzo ambitny i realizowany bardzo ciekawie zarówno od strony formy jak i treści. Google zarabia na reklamach, płaci twórcom również od reklam. Od lat przebąkuje się, że serwis wprowadzi możliwość płatnego wyłączenia reklam, przywitałbym to z radością, rzecz jasna że w przypadku rozsądnej ceny (nie oszukujmy się - w dzisiejszych czasach kryzysu reklamowego na wyświetlaniu reklam nie zarabia się kroci, a zatem i opcja wyłączenia ich nie powinna być szczególnie droga). |
Używam uBlock Origin (WE) i NoScript (XPCOM) i nie mam reklam na DP. Żadnych. Może włącz sobie wszystkie filtry lub wyśledź ten konkretny *******nik i dodaj.
Ale portal raczej odradzam (newsy to zwykle bezwartościowe clickbajty). Ostatnio mi pokasowano komentarze... Folksdojcze z WP już wprowadzają swoje rządy i cenzurę. |
mi dziala elegancko FF+NoScript , zero skaczacych okienek i reklam strona normalnie sie otwiera ;)
|
DP od dłuższego czasu to zombiak. Poziom ludzi, którzy teraz tam się wypowiadają, a nie budują jakiejkolwiek formy własnej renomy podpartej wiedzą i faktami a nie wyłącznie opiniami bez pokrycia sięgną dna. Wpisy rzeszy anonimów, chcących tylko robic burzę to kolejny shit na scianie. Ten portal prawdziwie stracił duszę w momencie w którym wiedza z artykułów i użytkownicy przestali być fundamentem,a wyłącznie ilość wejść, klikow i odsłon z reklam. Da sie żyć bez... konto mam by mi sie właśnie cześć reklam choc nie wpieprzała na ekran ale już dawno przestałem tam wchodzic cyklicznie. Ot... zerknie sie czasem.
|
Spróbujcie normalnie przgladac np autocentrum .. jeszcze na słabszym sprzęcie reklama załaduje się po chwili tzn po kliknięciu w dany obszar i bach! jesteś upolowany
mega irytujace |
Nie Patrix - jesteś normalny. Pozostaje chyba zmienić adblocka/ublocka na coś innego, ale tu wybór niewielki...był i chyba dalej jest.
Natłok reklam powoduje, że treść zasadnicza jest niestrawialna. Nie wiem, czy i kiedy w ogóle reklamodawcy to zauważą. Póki co walą kasę, a portale łykają to jak rybki plankton - może dla chęci utrzymania się, a może dla większego zysku. Kasa to kasa. PS Wyłączenie np. onetu na adblocku, znaczy dodanie jako wyjątek, nic nie dawało. Wymuszało całkowite zamknięcie adblocka. Skończyłem oglądanie onetu... |
O to to, reklamy to zło - a zła - trzeba się wystrzegać i blokować jak leci!
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:13. |