![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
folder prywatny
Przesiadłem się dopiero na Win XP i chciałbym utworzyć sobie kopię ważnych plików w folderze, do którego tylko ja będę miał dostęp. Kombinuję już godzinę i padaka. Nie mam skonfigurowanej sieci lokalnej (nie udostępniam plików na zewnątrz)i mam uprawnienia administratora.
HELP ME !!!!! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
sprawa wyglada tak
jezeli chcesz miec dostep do jakiegos folderu - tak zebys tylko ty mogl tam wejsc do musialbys pracowac na koncie nie majacym uprawnien do zmieniania praw dostepu niestety administrator (i wszyscy uzytkownicy z tej grupy) moga dodac siebie do osob majacych prawo do zagladniecia do tego folderu jezeli osoby ktore razem z toba beda korzystac z kompa nie sa zbyt kumate w tych sprawach to mozesz zabronic dostepu do danego katalogu wszystkim nawet adminom wtedy bedzie wyskakiwac odmowa dostepu w momencie gdy bedziesz chcial dostac sie tam po prostu przywrocisz prawa dostepu dla adminow a jak to zrobic na poczatek w opcjach folderow musisz odznaczyc "uzyj prostego udostepniania" nastepnie na wybranym folderze daj prawym i wlasciwosci znajdziesz tam zakladke zabezpieczenia na niej znajdziesz dwa okna gorne pokazuje uzytkownikow a dolne prawa mozesz zaznaczac prawa lub wywalic uzytkownika pamietaj jezeli komus cos jest zezwolone a ty zaznaczysz zabronione to zabronione jest wyzej w hierarchi od zezwolone w ten sposob mozesz latwo dawac i zabierac dostep konkretnym uzytkownikom lub calym grupom jezeli nie widac jakiegos uzytkownika po prostu daj dodaj -> zawansownae -> znajdz teraz -> i masz wszystkich uzytkownikow twojego kompa klikasz na danego i wciskasz ok mam nadzieje ze nie zagmatwalem za bardzo - ale spiesze sie ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
THX:ok:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.03.2011
![]() |
Podepnę się pod pytanie o "prywatyzację" folderów
Moje pytanie jest następujące: jak utworzyć folder prywatny na dysku zewnętrznym, gdzie przechowuję wszystkie dane. Na komputer można mieć hasło i nie ma większego problemu, jednak jak zabezpieczyć dane na dysku zewnętrznym podpinanym okresowo do kompa przed niepowołanymi osobami? Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Proste - zaszyfrować folder musisz, tylko trochę poczytać o zasadach kluczy aby nie było niespodzianki po formacie systemu
![]() Tak, XP potrafi szyfrować. ![]()
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
szyfrować... a w jaki sposób? jestem kompletny laik w tej kwestii
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
Użyję Google za Ciebie...
Na wstęp: http://support.microsoft.com/kb/308989/pl http://www.networld.pl/news/132378/S....narzedzi.html http://www.ehaker.com/artykuly-wiece...ncrypting,File Twoje pliki, Twój biznes - naucz się, bo sama za nie odpowiadasz. Na pytanie odpowiedziałem, za rączkę nie będzie... ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 24.03.2011 o godz. 13:11 Powód: poprawa na typ żeński xP |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki.. w googlach szukałam też sama, niestety nie rozumiem połowy tekstu z tych linków i artykułów, nie jestem informatykiem, jakbym nie miała z tym problemu to bym nie prosiła o pomoc.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. Get a Mac.
2. Sformatuj dysk zewnetrzny w HFS+. 3. Nadaj teczce uprawnienia wedlug uznania w inspektorze (Command+i). Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
poddajeaaa
A po co od razu japko kupować? Szkoda hajsu, jeżeli można to równie skutecznie zrobić na PC ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
TrueCrypt.
Moim zdaniem najlepszy soft ogólnego zastosowania. Laik da radę, jeśli potrafi czytać komunikaty programu. Jest wersja polska, jakby była potrzeba. http://www.truecrypt.org/ W razie problemów - pytać, pomożemy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pingwin specjalista.
pali, coś mi się wydaje, że to jeszcze gorzej 'połapać' będzie... konfig, kontenery itd.
![]() w XP jak to będzie transparentne i wygodne, ma klucz zaimportowany to działa, jak nie ma to nie działa, jak nie zrobi kopii klucza przed formatem, pliki papa... ![]() Nazwy plików bodaj na niebiesko czy zielono będą (nie pamiętam, bo któryś z tych kolorów pojawia się przy zwykłej kompresji). ![]() W win też pamiętam były nawet komunikaty co robić, co zachować co jest ważne itd. W TC to by była taka zaleta, że napastnik nie zna nawet nazw plików - bo w szyfrowaniu w win drzewo katalogów jest widoczne ale nie da się ich otworzyć (plików).
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 24.03.2011 o godz. 14:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
Nie wiem jak to działa w XP.
Niemniej bałbym się jakichś problemów z systemem. TC nie integruje się zbytnio z OS, jest przenośny, tworzy uniwersalne woluminy. Oby nie tworzyć szyfrowanych partycji, a tylko woluminy plikowe - bo partycje może laik uwalić. Wydaje mi się też TC dość prosty, od razu w GUI ma krótko i ładnie opisane opcje. Np. właśnie przy tworzeniu partycji jest ostrzeżenie, że to opcja dla zaawansowanych. Dla zaawansowanych też ukryte woluminy i hasła w postaci plików (windows może zmienić plik) No ale of kors kwestia wyboru ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
Problemów to mi kiedyś nie sprawiało, jak padł system miałem kopię klucza na płytce, na nowym systemie jego import i po problemie. Głowy nie dam, ale szyfrowanie pod win działa tylko pod win. ![]() No i nie wiem, czy na edycji Home jest taka funkcjonalność. Tośmy teraz namieszali, już 3 sposoby, oj będzie migrena. ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Napastnik wyciąga dysk, przepina do innego kompa i twoje dane ma jak na widelcu... @Ann13 rozwiązania są dwa. Użycie BitLocker'a z Windowsa(odpowiednik TC) lub TrueCrypta. BitLocker jest rozwiązaniem ZAMKNIĘTYM, więc tak na prawdę nie wiesz czy nie ma furtek, czy jest bezpieczne itp. itd. Ze swojej strony polecam TrueCrypt'a. Narzędzie o otwartym kodzie więc teoretycznie nie dostajesz czarnej puszki. TUTAJ masz artykuł odnośnie TC. P.S. Można jeszcze użyć EFS.
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 24.03.2011 o godz. 18:17 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
efc, truecrypt |
|
|